Държавата остави без лекарства и обрече на смърт 18-годишна, вече не била дете

Доскоро за Кристина е имало помощ, но вече не
Обновена: 9 яну 2020 18:13 | 9 яну 2020 09:15,
128

Държавата остави без лекарства Кристина, която се бори с рядко генетично заболяване.

Причината - вече не била дете, защото е навършила 18 години.

Докато разберат какво е заболяването на Кристина, лекарите прилагат различни лечения и така предизвикват нови болести.

Когато е на 7 месеца се установява, че тя има непоносимост към протеини. Кристина е единственият случай на Балканите през 90-те с това заболяване

Лекарствата й обаче са много скъпи и семейството й продава играчки по базари, за да събира пари за лечението на дъщеря си.

"Това дете, докато е живо ще е на диета, тя може да яде само плодове и зеленчуци. До 18 години се справяхме с помощта на Фонда за лечение на деца и Българската Коледа закупуваха добавката", сподели майката на Кристина - Ани Петрова.

Когато навършила пълнолетие обаче семейството разбира, че няма право на добавката, която струва около 1500 лева на месец.

Оказва се, че са единствен случай в страната и затова трябва сами да търсят решение. Разказват историята си в писмо до Здравната каса.

"Получихме отговор с големи черни букви,  че няма да заплатят съответната храна", посочи майката на Кристина.

Пред Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването обясниха, че не съществуват нормативни пречки НЗОК да заплати напълно или частично посочената диетична храна за специални медицински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
17
 
! Отговори
venix преди 4 години
Е****и гнусната държава!
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без да коментираме за какво дава пари Държавата да обсъдим въпроса, защо никой не иска да плаща данъци. Това е традиция в България още от времето на Андрешко. Иначе сме много активни за какво трябва да се харчат парите.
38
2
 
21
 
! Отговори
за нея няма преди 4 години
Ама за повишаване на дупетатски заплати има!*** алчна крадлива!
37
1
 
14
 
! Отговори
Трайно безработен преди 4 години
Бях на борсата няколко месеца сега трябва и да си плащам здравните вноски дори и да нямам 1 лв. доход съм принуден да работя за някои лев каквото и да е за да оцелея !
36
1
 
18
 
! Отговори
!!! преди 4 години
"Докато разберат какво е заболяването на Кристина, лекарите прилагат различни лечения и така предизвикват нови болести."Любопитно!
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като дават 5 милиарда за здравеопазване къде са вие да виждате здрави и щастливи хора!Те и за Полиция дават 2 милиарда ама всеки се пази сам и се заключва щото е пълно с измамници и крадци
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"срещу една своя колежка",под "колежка" имам в предвид също юрист
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издръжката на един нелегален мигрант е 1700лв на месец!
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
33 Пари има, просто са лошо разприсилени и потъват някъде. Не смятам, че е редно тези хора да си оставаят да се оправят сами. От къде да намерят тези пари. В същото време постоянно чуваме за фалшиви болнични, ненужни скъпи лечение и тази същата държава плаща, а за това да не плаща. Защо? Сумата е непоносимо висока. Малцина могат да си го позволят.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моя позната(юрист),работеща и за ГЕРБ,когато заведе дело срещу една своя колежка от друга дясна партия,изведнъж се разболя от непоносимост към лактоза.толкова за тези модерни болести.Казвам ви го,за да се предпазите и ако получите нещо такова,спирате да говорите за политически партии или политика,разхождате се,не мислите за проблеми и след дълго време вероятно ще се оправите,преди да е станало късно и да си отидете от този свят.
30
0
 
14
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
В дивата природа оставят болните животни да умрат ние хора ли сме или животни!
29
6
 
18
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Не се оплаквайте и вайкайте, това искахте 89-та като скачахте по площадите !
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е една касичка за тарикатите които събират от баламитемене като ме обраха ми казаха, че съм слабоумен да го допусна
27
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Само да те попитам. Това дете пълноценно ли е? Парите за профилактика на колко здрави деца "изяжда"?Може ли да създаде пълноценно поколение? Преди да го създадат, родителите направили ли са си елементарни изследвания които се изискват? Държавата, това сме ние. И ако сме предимно матреал и лягаме пред всеки безотговорен шмекер и гласуваме за всеки пръкнал се месия, щото чакаме друг да ни оправи. Държавата трябва да ни отглежда и възпитава децата. Ние само да получаваме."Държавата"
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко смело искаме и плюем Държавата за всеки случай където има проблеми. Според вас над 5 милиарда лв. малко ли са за здравеопазване. Явно трябват още но толкова имаме. Иначе никой не иска да плаща данъци, винетки и др. Е от къде ще дойдат тези пари . В момента камиони и автобуси не искат да плащат тол-таксата въпреки, че те най много разбиват пътищата. Има хиляди примери как никой не иска да плаща , но много иска Държавата да се грижи за него. Питам от къде пари.
25
2
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Нищо нали сте в ЕС и НАТО и платихте за самолети, които никой не е виждал даже на симулатор, радвайте се ;) !!!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това на репортажа е немска формула за бебета и малки деца и представлява смес от аминокиселини като сухо мляко. Много е скъпа наистина (от 175 до 300 евро за 500 гр.), а се приема 3 пъти дневно. Не знам, протеиновата резистентност обикновено е само към определени протеини, не към всички във всички храни. Предполагам, че и диагнозите на момичето едва ли са били точни и сигурно дори не е напълно ясно какво точно може да консумира.
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига, че се топим като нация заради естествени причини (смърт и емиграция), но и държавата полага усилия в тази насока. И в същото време вие, че няма хора. Недай си Боже да се разболееш, ще положат всички усилия да те уморят колкото се може по-бързо.
22
18
 
9
 
! Отговори
Веган диета преди 4 години
Мисля, че новината е грешна. Най-вероятно заболяването и е алергия към животинските продукти. В плодовете и зеленчуците е пълно с протеини и аминокиселини. Т.е. какво като като може да яде "само" плодове и зеленчуци? Това и е напълно достатъчно. Има милиони хора на такава храна и са си живи и здрави. Ето и някои от тях, които и вие знаете: Луйс Хамилтън, Хоакин Фийникс и Натали Портман ...!
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След няколко дена ослушване, вчера паднах на колене и видях, че без дофтор нема да се опраа. Обадих се на първия намерен телефон на ДЖИПИ. Щото моя е в София и при това състояние ще се пребия с колата докато стигна, а ме чака и 3-4 часа висене.Веднага ме приеха и обслужиха. С удоволствие дадох 40лв.и се запитах за тези 44,80лв.които ме принуждават да давам всеки месец и не знам защо? Та...здравеопазването не можело да бъде бизнес? Осигуряваме такива като тази!Безотговорни за наша сметка!Ревла!