Неизвестните ръкописи на Яворов - намерени върху кофа за боклук?

Заслужават да бъдат изучавани в училище, посочи Пламен Тотев
10 яну 2020 10:38, Анисия Иванова
33

Неизвестни досега 21 ръкописа на поета Пейо Яворов излязоха на бял свят. Сред тях има три нови стихотворения, писма и документи. Новооткритите стихотворения са посветени на Балканската война

"Книгата и всички намерени документи са ценни не само за почитателите на Яворов, но и за историците, защото хвърлят светлина върху период, който не е толкова познат в детайли. Половин година пазихме в тайна всичко това. Яворов е голям, това е истинска сензация! Чудо е, че може да се случи днес, когато мислим, че знаем всичко и стиховете на Яворов са амортизирани от употреба с недостатъчно добър подход в училище", коментира издателят Пламен Тотев.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" той разказа и как ръкописите са стигнали до него. Колекционерът, намерил ги върху кофи за боклук, ги занася на историка доц. Милкана Бошнакова, която трябва да направи експертиза дали са автентични. След това дава разрешение за публикуването на тези документи в книга и си ги прибира обратно.

"Преди броени дни Фондация "Яворов" откупи тези документи за 27 хил. лева. Те ще бъдат изложени в родната къща на Яворов в Чирпан", отбеляза Тотев.

По думите му документите хвърлят светлина върху биографията и творчеството на Яворов. Четири са писмата, написани от Яворов до близки негови съратници. Едно от писмата е адресирано до Тодор Александров. Написани са във военен момент и това напрежение е белязало всяка дума в тези стихотворения и писма, подчерта Тотев.

"Две от тези стихотворения заслужават изключително внимание, едното е "Брат за брата". Те заслужават да бъдат изучавани в училище. Интересът към книгата е огромен и това съвсем не е случайно", каза още издателят пред Bulgaria ON AIR.

Според Пламен Тотев излишно се усложняват учебниците, а езикът е изключително високо академичен. По думите му терминологията и чуждиците отблъскват младите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Тома неверни преди 4 години
намерил фалшификатите на кофата за ***, кой ли хвърля така усърдно фалшификати :))Аз казах на данъчните че 30-те милиона съм ги намерил както си вървя по улицата до една кофа, с надпис, ако искаш ме вземи. Въпреки убедителността на версията ми, сега съм в Софийски градски. Обясниха ми, че тук мога да релаксирам в близките 10 години.намерил фалшификатите на кофата за ***, кой ли хвърля така усърдно фалшификати :))Аз казах на данъчните че 30-те милиона съм ги намерил както си вървя по ул
31
1
 
3
 
! Отговори
Писател преди 4 години
Аз съм съвременен български писател и рядко ме купуват. Убедих се, че марката продава. Дали да не публикувам под името на Достоевски...така де, да пиша аз, а на хората да казвам, че е Достоевски. Същото го правят с храните и дрехите - слагата се ментета, а с маркови етикети :))
30
1
 
3
 
! Отговори
Iustitia преди 4 години
Предвид завидиния финансов успех на начинанието "Яворов", множество кофи бяха преровени. Откриха се загубените около 110 трагедии на Софокъл, стара касова бележка за платен ток на Омир, както и брачното свидетелство на Гогол (не се е женил).
29
1
 
2
 
! Отговори
Яворов фалшификат преди 4 години
Намериха ме на кофата за б.лук, е преди това ме подхвърлиха там, де.
28
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Намерилият ги е с много интересна биография. дали е известен на органите не знам, но на половин софия е известен като фалшификатор. същият сам не крие че се е учил от богомил райнов (или богонемил , както генко, казваше че му е истинското име). та същият богонемил , изпечен крадец и мошеник, може да си представите какво бисерче е отгледал...Не, просто се убеждавам, че комунистите са като ракови клетки - с метастази, нахални и убиващи другите клетки, за да лапат само те!!!
27
3
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Щом сега си измисляме загадъчно намиране на ръкописи ,представете си как си измисляме история и исторически факти преди столетия.С дейноста, измисляне на история се занимават стотици псевдо учени и са придобити титли на професори и академици.Народна пара за измисляне на история...докога???
26
2
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До SILANCE прод. ... българите от страх, че някой може да те свърже с жена, на която не си роднина ... И половин век след това едва ли не да упрекнеш друг не роднина, че не е изискал и запазил този архив... Затова историята не ми се струва чак толкова невероятна. За казана за смет ми е думата. Но защо нито името на колекционера не е написано, нито кога - на соц. казан или на пост соц. казан са намерени тези книжа. Кажете годината и ще ви кажа дали е вярно.
25
3
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До SILANCEПродължение - при последното си идване /бях студентка в първи курс/ се тюхкаше, че баща ми не взел цялото наследство на леля Соня, а само два тома от енциклопедия "Ларус" за спомен, защото щял да запази всичко. Е, не издържах и хубавичко я наругах. Разбирам Яворов да ѝ е роднина, някой, на когото има нещо да отмъщава ... Пак тъпо, ама не чак толкова, колкото да изхвърлиш архива на един от най-големите ни поети, че и съратник на най-българските войни за освобождението и единението на
24
3
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До Анонимен 5, защо крякаш? Напълно е възможно да са намерени точно върху кофите. И това е добре, защото дивакът, който ги е сложил там, можеше да ги запоките вътре в казана ... Цялата кореспонденция на Яворов навремето е наследена от един полковник и жена му от Сливен. Отдавна са покойници. Но навремето другаринът се освободил от наследството, защото било вражеско и щяла да му пострада фуражката. Майка ми разказваше как ветрищата развявали дни наред това наистина безценно наследство. Леля Мар
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да не е намерено в кофите около "Братя Хлебари"?!? Да не би да са завивали хлебчетата с ръкописите на Яворов?
22
1
 
7
 
! Отговори
Меркуцио преди 4 години
абе Тодор Иванов уредника на музей Яворов у Чирпан ги е кътал дълги години и сега понеже го направиха началник на културата в Чирпан и реши да блесне.....................а издателите са АБВ на Първанов и Георги Зъбчев чорбаджия на завод Бъдещност от гр Велинград родом комсомолец.........................
21
1
 
13
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Колекционерът, намерил ги върху кофи за ***, ги занася на историка доц. Милкана Бошнакова,"Какво, какво? ХАхахаха тия ни взеха за мезе. Каква ли е причината да крият произхода на ръкописите? Всеки сам да се сети ...
20
1
 
11
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Намерени върху кофа хаха ДАБЕДАААА.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега, измишльотини с цел да си вдигне цената този т.нар. собственик. Намерени били върху кофа за ***. Абе, как може да се вярва на подобни глупотевини? Срамота! Яворов е вечен!
18
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
амортизирани стихове на Яворов..............................!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????що за глу пост - явно ни управляват глу паци
17
2
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
До Анонимен 7Не е цялата.....след като осъзнаваш това, значи си до контейнера....а това е знак, че трябва бързо да се отдалечиш от него, т.е. да четеш и мислиш много и самостоятелно....защото рискуваш ....да погледнеш в него и капанът да щракне, т.е. да се озовеш в него !
16
1
 
12
 
! Отговори
fact преди 4 години
До factнекоде си у некой шкаф? Кой ги е държал? Как са попаднали у него? Поне да кажат на коя кофа са ги намерили....ЛЕГЕНДИ И НЕИСТИНИ. НАГЛА ЛЪЖА.
15
1
 
9
 
! Отговори
fact преди 4 години
преди време беха намерили ени нови скици на леонардо.Тоз, експертът де, яко се припоти. Беше казал не, обаче ивникна отнекъде 1 милко комисион и той каза "ДА". После, некви комисии изследваха хартиата, мастилото и т.н. в лаборатории. И те казаха първо "не", после замаха комисион и казаха, че са сбъркали нещо.....Кво стана с тез скици - сотбис ги продаде на анонимен купувач и край. Тука: от *** до историка. Ама чека, партиата, мастилото и т.н. изследвани ли са въобще? И като как са били не,
14
1
 
2
 
! Отговори
fact преди 4 години
До Анонимени разните му там академици да земат ени паре ит бюджетот за писане на учебници....
13
2
 
4
 
! Отговори
venix преди 4 години
Цялата ни работа е кофа за ***!