Повече отпуск за непушачите: Дискриминация ли е това?

Пушенето е проблем на работното място, смята Милен Михов
24 яну 2020 09:20, Красимир Ангелов
188

ВМРО предложи два дни повече платен отпуск за непушачите, като с тях се цели да се даде право на работодателите по свое усмотрение да дават повече почивни дни на служителите си, които не пушат. Очаквано, предложението предизвика много дискусии в обществото.

Още по темата
"Очевидно пушенето е проблем на работното място. В тази посока има няколко аргумента - да се стимулира здравословен начин на живот, на второ място да се превърне този въпрос в справедллив подход към работещите", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в "България сутрин".

Журналистът Георги Лозанов пък коментира от своя страна, че с подобни промени продължава мощната дискриминация на пушачите.

"Пороците са част от хуманизма. Животът е сложно нещо и хората чрез тях, по един или друг начин, се опитват да намерят комфорт за себе си. Не трябва да бъдат санкционирани за това нещо постоянно", допълно той пред Bulgaria ON AIR.

Михов отрече, че пушачите ще бъдат дискриминирани и поясни, че просто работодателите ще имат законово право да стимулират добрите работници с платен отпуск.

"Добрият работник се измерва не по това дали е пушач или не. Има дейности като интелектуалната, които се стимулират за много хора от това да запалят цигара", каза още Лозанов. Според него се влагат много средства, за да се ограничи пушенето и малко, за да се намали негативният ефект от него.

В студиото на "България сутрин" депутатът от ВМРО посочи, че все още не са провели разговори с другите парламентарно представени групи за това дали ще ги подкрепят, а от работодателите очакват подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
11
 
! Отговори
Четник преди 4 години
Само да добавя към мнението отдолу - абсолютно подкрепям пълната забрана за пушене в заведения, както и в което друго затворено помещение извън дома.
153
2
 
6
 
! Отговори
Четник преди 4 години
ВМРО са напълно скарани с мисленето. Това кой, колко време излиза в почивка в работно време си е въпрос само на работодателите. Ако има регламентирана почивка и някой си спира работа, за да пуши или каквато и да е друга причина, която не е свързана със сдравословни или естествени нужди извън нея дава право на работодателя да вземе дисциплинарни мерки. Има други разумни начини да се стимулира отказването - по-високи здравни осигуровки, увеличаване на акциза.
152
15
 
5
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
Не. Защото пушачите са по-малко работоспособни от непушачите. Отделят много време в приказки и пушене на цигари за разлика от непушачите. Продуктивността им е намалена от времето, което губят в пушене.
151
4
 
6
 
! Отговори
до 155 преди 4 години
Повишение не знаеш ли какво е? :) Хайде *** изпуши една цигара и се успокой, че много си се преработил да пишеш коментари по сайтовете.
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"85% от случаите на рак на белия дроб са свързани с тютюнопушенето."Чете, пък пише "около 32%".
149
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво повишение даваш и ти бе, ***...Комик. Пушенето показва само едно - пренебрежение към собственото здраве и към здравето на околните. Най-обикновена демонстрация на арогантност.
148
12
 
14
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Пушачите са изключително напористи да се защитават, да агресията е най-добрата защита!Ако в компания от 10ч. има 1-2 пушачи познайте къде настояват да се седне в заведение.Бивш пушач съм и на днешна дата изключително много ми пречат.Миришат на цигари от километри, пушат през час през два и после обясняват колко много работа са свършили.Всеки има право да си гледа здравето както иска, но когато навик касае околните без такъв, просто трябва да се съобразяват!
147
8
 
6
 
! Отговори
до Сашо преди 4 години
Ти като седиш в офиса да не си се преработил случайно? Сигурно като стане 5:30 и си биеш камшика без значение дали си си свършил работата или не. Човек се измерва спред продуктивността си. Избощо не ми дреме на мен, някой пушач ли е или не стига да си въши работата и това водещия критерий, според който давам повишение на някого. Така че, много ти здраве и спри да завиждаш, защото явно не си разпознат от началниците си, което си е твой проблем.
146
15
 
15
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Пушачите постоянно скатават. Това винаги е дразнило мен и други колеги непушачи. Предложението си е много на място. Поне по час ги няма сборно за всеки ден. Извън регламентираните почивки.
145
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За отпуск не знам, но за здравни осигуровки - със сигурност трябва да започне разделение. Хора, които "са част от хуманизма" със своите пороци, да бъдат така и част от просвещението и да си плащат по-голяма вноска. Редовно пиене, употреба на наркотици, рисково поведение - могат да се опишат, при желание, и да се градират. Може да се въведе преходен период от 3 години например и който реши да се откаже от пороците си, да има време да се прочисти. После полека на всички да се направят изследвания
144
8
 
5
 
! Отговори
до 147 преди 4 години
Почнаха се глупостите и словоблудствата.
143
7
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахааааа, а ако не ходиш до тоалетна може и три дни да ти отпуснат. Ай сиктир!!!
142
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде веднъж завинаги да се разберем, че ходенето до тоалетната не е като пушенето. Първото е физиологична нужда на човешкия организъм, а второто е доброволна зависимост. С други думи хората се раждам с нуждата от това да изхвърхлят отпадачните продукти на храносмилателната система, а пушенето е доброволно приемане на вредни вещества. Как можете да слагате знак на равенство между дете неща просто акъла не ми го побира ?
141
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако пушач с опит и рутина в професията си и чрез сръчност и ум има по-високо КПД от непушача какво правим ? Това предложение е меко казано политически ск()пено ! Последствията ще са отново разединение,злорадство,подмолност и вадене на кирливи ризи,от което никой няма полза.Очаквам скоро и хората с увредени бъбреци или бърз метаболизъм да бъдат ощетени,заради честия интензитет на посешения до wc.
140
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То у нас в кое заведение не се пуши, в много малко заведения нещо се спазва. Общинарите знаят всички кръчми където се нарушава, и всичко си тече. Е какъв е смисъла от тази държава, от тези закони да се приемат за прах в очите на ЕС, а да не се спазва нищо. Махнете го това ограничение, да се напуши народа.
139
5
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Поредната димка за отвличане на вниманието и за настройване на хората едни срещу други. Страната ни ври от беззаконие, некадърност, кражби и корупция, загива от токсичност и безводие... Където мушнеш, излиза мръсотия.... А те седнали да броят фасовете на пушачите.
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
143 Ако излизат извън нормалните почивки нарушават работният график и са да дисциплинарно уволнение. А какво да кажем като пушат на работното място? Примерно в администрация на болница.
137
11
 
12
 
! Отговори
Счети преди 4 години
По въпроса с дикриминацията цитирам чл.23 от всеобщата декларация за правата на човека : "2. Всеки човек, без каквато и да е дискриминация, има право на равно възнаграждение за равен труд." Така ако пушачите излизат по три пъти на ден за пушене извън нормалните почивки, а пушачите не го правят, то те не получават равно възнаграждение при равен труд, оттам в момента са дискриминирани непушачите.
136
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"закон за противопоставяне на хората едни срещу други"Те хората отдавна са едни срещу други. откакто пушачите си мислят, че всички трябва да се съобръзяват с тях и са длъжни да им дишат пушека където и да отидат.
135
10
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Само два дни допълнителен отпуск за непушачите е много малко и в никакъв случай не може да компенсират загубата на работни часове от пушачите. Един пушач работи около 1440 часа годишно, т.е. при 20 дни отпуск, за всеки 72 часа работа му се пада по един ден отпуск, а при непушачите на 92 часа работа имат един ден отпуск. За да се изравнят, трябват 5 дни допълнителен отпуск за непушачите.

Спонсорирани публикации