По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са

Д-р Кунчев: И към момента не знаем всичко за този вирус
Обновена: 22 фев 2020 14:30 | 22 фев 2020 14:28, Елка Василева
109
По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни техният брой е повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, коментира в Русе главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му това основно са български граждани или живеещи в България китайци.

"Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от внос и разпространение на вируса", обясни д-р Кунчев.

По повод на предприетите по летищата мерки - като използването на термокамери и безконтактни термометри, Кунчев коментира, че колкото и да е строг граничният контрол, ефектът е не повече от 20-22 процента.

Още по темата

"Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период - даден човек може да няма признаци, например, като температура. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев.

По думите му, когато има 80 000 заразени и повече от 2000 починали, няма как да няма страх у хората.

Той обясни, че на разкритата преди седмица гореща телефонна линия вече са получени повече от 1000 обаждания. По думите му интересът е огромен, като запитванията са най-различни - например, дали има опасност от заразяване, ако се пътува към определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

"Истината е, че и към момента не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване на вируса се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и кой все още е основният източник на заболяването", каза Кунчев.

По думите му се работи много активно за намирането на ваксина. Кунчев каза, че вече имаме лошия пример с други заболявания - като ебола и зика. При тях ваксината е дошла, когато е бил преодолян най-тежкият момент. Според него най-вероятно и сега ще е така.

Според д-р Кунчев няма да има втора грипна вълна у нас. Случвало се е това, при грипа е характерно - месец след първата вълна да има повишаване на заболеваемостта, но е по-скоро изключение, каза Кунчев, цитиран от БТА.

По думите му тазгодишната грипна епидемия не е била от най-интензивните, не е била характерна и с по-тежко протичане или усложнения. По-различното при нея е, че е засегнала най-вече децата - особено възрастовата група между пет и 14 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 4 години
ако нямаш FFP3 маска и биозащитни очила (изолират очите от въздуха, подобно на очила за плуване), по-добре не ходи, щото е Събота и нищо не подозиращият *** е по магазините - лесно да се заразиш от някой нищо не подозиращ в Инкубация.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивам до магазина за консерви.
73
3
 
11
 
! Отговори
Южна Корея преди 4 години
Богата Южна Корея се пръска по шевовете от Вируса - за последните 24 часа над 220 ново потвърдени лабораторно. 1000-ди болни със симптоми на Корона, но корейците не смогнат да тестват толкова хора, а и наличните тестове почват да свършват.
72
6
 
6
 
! Отговори
световни новини преди 4 години
Драги Сънародници, Съвета на ООН по Бедствията се Събира Извънредно във връзка с Корона Вируса! Да, знаете, това е Индикация, че няма страшно, ООН ще се погрижи за Вас!
71
1
 
31
 
! Отговори
Аз преди 4 години
"По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев...." - тоест чакаме някой друг да свърши работа. До кога ще се снишаваме като напикани мушката и да се надяваме дано ни се размине. Крайно време е да се СПРЕ всякакво посещение на хора от рисковани страни. Крайно време е да се каже че инкубационния период е доста повече от 14 дни. И през този период, заразения може да не дава НИКАКВИ признаци за заразяване. И това не са единични случаи. Спрете ВЛИЗАНЕТО на хора от Китай!!!
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарочно го правят да ликвидират по-бързо старите комунисти.
69
2
 
19
 
! Отговори
последни минути преди 4 години
буквално от последните минути - още 5 души починаха в Иран - всичките потвърдено от Корона! Китайският сценарии, вече не е Китайски - имаме Световна Пандемия и с Огнището в Италия, Европа ще Пламне - БелоДробната Чума е Тук!
68
0
 
0
 
! Отговори
шщд преди 4 години
do 48аве ти с бакелитова кратуна ли си?
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дядо ПетърАко заразата стигне до летището в Доха, Дубай, абу Даби или Истанбул, бъди сигурен, че освен твоята позната, заразените са вече десетки милиони.
66
3
 
14
 
! Отговори
Италия преди 4 години
преди минути Италия обяви, че вече потвърдените лабораторно случай са 55, тази сутринт бяха 15, също така 100-ци са болни и са им взети проби да ги тестват за Корона. Така, като гледам, май скоро в Италия ще са в хиляди.
65
0
 
24
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Д-р Кунчев, само за сведение: една моя позната пристигна преди една седмица от Хонг Конг през Доха и на летището в София АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЕ Й Е ОБЪРНАЛ ВНИМАНИЕ.Ясно ми е, че това не е ваше задължение, но поне кажете на здравния и вътрешния министри да не лъжат толкова много.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари!Това лято събор на Бузлуджа няма да има другари. Туко-що казаха от Пзитано 20.
63
4
 
8
 
! Отговори
Diamond Princess преди 4 години
Ние тука от един заразен се заразихме постепенно 650 човека благодарение на "западната" японска ефективност/немарливост. Та и вие в европа благодарение на "западния" западащ капитализъм не мисля че ви чака по-добро
62
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електората на БСП ще намалее до 3%.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дават награда кой ще умре първи на територията.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не ми е жал, защото такъв е животът. Не съм го измислил аз та да ми е жал.
59
5
 
8
 
! Отговори
Made in China преди 4 години
Видях реклама за съдействие за закупуване на евтини китайски стоки по интернет ,това е една много необмислена и опасна "далавера" . Бих внимавал и какви стоки и продукти купувам ! Нищо че са почти безплатни.
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъртаци.Пишете си завещанията.
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56А тебе жал ли ти е за умрелите китайци?
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се паникьосвайте ами умрете тихо и спокойно за един по-добър свят след това.