По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са

Д-р Кунчев: И към момента не знаем всичко за този вирус
Обновена: 22 фев 2020 14:30 | 22 фев 2020 14:28, Елка Василева
109
По 10-12 души всеки ден идват у нас от Китай, под домашно наблюдение са
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: архив, БГНЕС

По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни техният брой е повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, коментира в Русе главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му това основно са български граждани или живеещи в България китайци.

"Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от внос и разпространение на вируса", обясни д-р Кунчев.

По повод на предприетите по летищата мерки - като използването на термокамери и безконтактни термометри, Кунчев коментира, че колкото и да е строг граничният контрол, ефектът е не повече от 20-22 процента.

Още по темата

"Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период - даден човек може да няма признаци, например, като температура. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев.

По думите му, когато има 80 000 заразени и повече от 2000 починали, няма как да няма страх у хората.

Той обясни, че на разкритата преди седмица гореща телефонна линия вече са получени повече от 1000 обаждания. По думите му интересът е огромен, като запитванията са най-различни - например, дали има опасност от заразяване, ако се пътува към определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

"Истината е, че и към момента не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване на вируса се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и кой все още е основният източник на заболяването", каза Кунчев.

По думите му се работи много активно за намирането на ваксина. Кунчев каза, че вече имаме лошия пример с други заболявания - като ебола и зика. При тях ваксината е дошла, когато е бил преодолян най-тежкият момент. Според него най-вероятно и сега ще е така.

Според д-р Кунчев няма да има втора грипна вълна у нас. Случвало се е това, при грипа е характерно - месец след първата вълна да има повишаване на заболеваемостта, но е по-скоро изключение, каза Кунчев, цитиран от БТА.

По думите му тазгодишната грипна епидемия не е била от най-интензивните, не е била характерна и с по-тежко протичане или усложнения. По-различното при нея е, че е засегнала най-вече децата - особено възрастовата група между пет и 14 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези твърдо са решили да ликвидират окончателно народа и държавата..Скъпи сънародници.500 години устояхме на турското робство,но това управление ни унищожава сигурно и безвъзвратно.Къде сте,българи!
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доброто на вируса е, че пази децата и младите. Гарантирано от производството.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е и кво? Никой няма да му е жал за нас
52
4
 
19
 
! Отговори
НЕ Е параноя преди 4 години
Хора, окзава се, че карантина от 14 дни е малко! Инкубационен период може да е повече от 30 дни.Въобще от Азия не наблюдение а ЗАБРАНА да влизат в държавата ни! Не, че само от там може да влеза вируса, но...от там със сигурност ще влезе, ако не се вземат крути мерки!
51
6
 
15
 
! Отговори
до 49 морски преди 4 години
ти до Лятото мисли, че от местното население в България ще има Оцелели? Наясно ли си, че медицината и болниците в Китай са на светлинни години сравнено с България. В Ухан, следната заплата е 8000 юана, т.е. над 2000 лева - икономиката на Ухан е в пъти тази на България. Така, че ние просто ще бъдем пометени и изметени от лицето на Земята!!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бакелитът излъчва и вълни наоколо и вас да прави алкални!
49
7
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Да, като беха млади комунистите, беха много ербап. Сега като остареа, почнаа да се ослушват като плъх у брашно. Много ги е страх да не пукнат.
48
3
 
15
 
! Отговори
християнин преди 4 години
С мир Господу да се помолим. Господи, помилуй!
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, някой от комунистите да каже : вируса добро или зло е? Как беше отрицание на отрицанието? Старото и ненужното..?
46
1
 
7
 
! Отговори
морски преди 4 години
Отиде летния Сезон !
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ КАКВО СТЕ МИ РАЗЦЪКАЛИ МИНУСИ, БАКЕЛИТЪТ Е АЛКАЛ, БЛИЗНЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ, ЗНАЧИ ОТБЛЪСКВА ЕЛЕКТРОНИТЕ И ВСИЧКО ВРЕДНО И ВСЯКАКВИ БОЛЕСТИ, РАЗВАЛЯТ АЛКАЛА С МАГНИТИ, ЗНАЧИ ТРЯБВА И ГРАФИТ, И НИКОЙ НЯМА ДА ВИ СЛЕДИ, И ПО-ЗДРАВИ, И ПО-ЧИСТО!!
44
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, тука само пенсионерки и пенсионери ли сте? Не се бойте, всеки ще си замине някой ден. Е, няма да има круиз, мруиз вече.
43
0
 
19
 
! Отговори
Jcjvjvj преди 4 години
Кво наблюдавате бе? И кой ги наблюдава като няма лекари , за медицински сестри да не говорим?! Чак ги ТЕРМОМЕТРИРАЛИ! Аман от измишльотини
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, който най-много се плаши ще умре първи. Знам го от баща ми, здрав човек се задуши и умре, а майка ми с рак 12 години го надживя вече.
41
4
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вируса ще обиколи светаи ще причини безброй злини,а накрй Онази със косата,милиони в катафалка ще качи!
40
1
 
4
 
! Отговори
Иран преди 4 години
още 1 умряв в Иран с което броя на жертвите стана 5 и още 10 новозаразени, с което общо за Иран стават 38 човека. дори в Иран в момента Епидемията е по-бавна от тази в Италия.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя тип , и много други са минимум за кауша ,а може и по справедлива мярка.26ти я е написал.Поредният нищонеправещ ,а и неможещ седнал на държавната хранилка.Как може да допускат хора от Китай в този момент.Убийци!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наака ли се тоя с атомната бомба? Викай санитарката да му смени памперса.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано хваща и погинци.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как така домашна карантина като ги знам колко са прости и мръсни