МЕС заработи, ще дава експертни медицински мнения

Проф. Коста Костов: Да се придържаме към стриктни епидемични мерки
60
МЕС заработи, ще дава експертни медицински мнения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата прави всичко необходимо до момента да се справи с епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс, за да се справи с епидемията с мащабите, с които се вихри в останалите държави.

Това каза професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ "Света Анна", който представи новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. Целта на съвета е да подпомага държавата в справяне с разпространението на Covid-19.

По думите му всички тези държави са усетили удара, но повечето не са били подготвени за него. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към стриктните епидемични мерки и не се вслушваме в гласа на разума, предупреди Костов.

Той подчерта, че всички членове на МЕС са негов личен избор заради доброто им име и професионализъм.

"Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Влизаме с имената си, искаме и да ги опазим чисти на изхода. Нашата единствена цел е да направим каквото е по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби", каза той и пожела кураж.

Проф. Костов подчерта, че съветът ще дава "информационна хигиена от достоверни източници", като ще има страница в социалната мрежа и две пресконференции седмично - във вторник и петък. Той подчерта и че няма и няма да има конфронтация с Националния оперативен щаб, а само "професионална експертиза".

Професорът представи поименно членовете на съвета, в който участват утвърдени имена, ръководители на болници, сдружения и др.

Това са проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика, проф. Савелина Поповска, патолог, Мария Петрова, адвокат по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Български зъболекарски съюз, проф. Николай Младенов, анестезиолог, доц. Росен Калпачки, невролог, д.р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

От МЗ увериха, че има достатъчно инфекциозни легла. 900 легла са налични на национално ниво, за два дни могат да станат 2 хил., хората да бъдат спокойни, каза зам.-министър Бойко Пенков.

За момента няма утвърдено лечение и профилактика, има предварителни данни, които някои държави въвеждат в практиката. Трябва да се преценява съотношението полза-риск за медикаментите, стана ясно от думите на проф. Георги Момеков. Например хлорохин и хидроксихлорохин има постъпки да бъдат осигурени, но той предупреди, че те имат странични ефекти, които могат да продължат с месеци.

Ще бъде разработен алгоритъм как да си помогнем при реакции на стрес, тревожност, преди да се обърнем към специалист. За работещите на първа линия - за превенция на бърнаут, стана ясно от думите на психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова.

Проф. Коста Костов каза, че предприетите до момента мерки от държавата във връзка с коронавируса са адекватни. Експертното мнение за тях обаче ще бъде дадено, когато изтече един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено че е прав Мангъров, без бързи тестове, без увеличение броя на изследваноята нищо няма да се постигне с 200-300 излседвания основно в София, само залъгваме хората че няма кой знае каква опасност
36
2
 
11
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Този съвет не знам за какво е като си има оперативен щаб с доказани имена в него и преди спореше този Мангъров но шефа на националната лаборатория му натри носа с медицински доказателства а този да го махнат от военна болница значи не толкова читав както и всички който влизат в него има си национален щаб слуша си се него и това иначе излиза много акъл и нищо няма да стане
35
1
 
10
 
! Отговори
! преди 4 години
При спазване на изолацията, хората, които са заболели на 5-6-14 ден ще развият симптоми, ще бъдат карантинирани и лекувани и няма да заразят голям брой други българи. В световен мащаб изолацията и карантината са лекарствата против вируса, и това го твърдят най-вече китайците. Да ме прощава Мангъров и тоя МЕС, но почват много, много слабо още от първия ден. Отделно как ще се правят тези тестове? Ще се струпват хилядни тълпи пред частните лаборатории на членовете от МЕС ли? Няма да стъпя....
34
2
 
14
 
! Отговори
! преди 4 години
Имам един въпрос. Кой вкара Мангъров в МЕС ли, ПЕС ли е...? Тоя човек изобщо не знае на кой свят е. Скоро разправяше, че няма нищо страшно, днес иска да прави тестове на цялото население. Хората по цял свят казаха, че бързите тестове не са за вярване, а процента на грешна диагноза с подобен тест е почти 50%, а по-страшното е, че често дава лъжлив отрицателен резултат. Тоест, ще придобием грешна представа за размера на инфекцията. Цял свят и СЗО казва, че в изолацията е истина, Мангъров - друго!
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ми се струва, че целта на този съвет е да намали удобрението към генерал Годжи? Може би някой се страхува от високия рейтинг на генерала?
32
1
 
15
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Този мес нещо не ми вдъхва доверие.нямат елементарна професионална етика. още на първия брифинг един от тях / мангъров/ се изказа доста арогантно и влезе в остра конфронтация с нощ, извинявайте, но това не е нито професионално, нито възпитано, да се изрепчиш пред цяла България, че нощ няма да издържат теста за тестовете. Мес ако искат да са полезни, нека помагат, но професионално, но с по- малко публични изяви и шум. Адекватна преценка кое е разумно с по- малко средства.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре Василев, защо не ходят да учат за реаниматори ами се снимат по ТВ то.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата хранилка. Защо не ходят да лекуват хората, ами се правят на артисти по телевизията. Осъден зъболекар, успял да убие дете (доста висока степен на "професионализъм" се изисква да убиеш човек като зъболекар!) и той ще ми дава акъл. Като не стават за лекари, да ходят да учат за гробари.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано тия не се налага да ме лекуват никога. Морално и информационно остарели хора.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щаб, МЕС, не знам си кой, накрая много баби - хилаво бебе!А да не говорим, че не могат да се понасят по между си. Сега като почне мерене на его и кой е по-по-най, ще забраавим за основното, а ще се занимаваме с техните интриги и плювни по другия!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво има да мислят тези? В сайта на СЗО има вече изследвания и доказани практики за лечение и ограничаване. Просто някой да ги преведе на БГ и това е. Защо ще се плащат хонорари?
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи, легла има. Ама не и с необходимото оборудване. И ще ме прощавате ама тоя Мангъров е време да се скрие е някоя миша дупка и да не излиза от там. Преди около месец обясняваше, че нямало да стигне до Европа този вирус. И какви ли не други брътвежи.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маме мале, загубена работа, Всчики дето си извъртяха мнението за вируса от по добре от грип до по зле от грип и всякакви калинки и лобисти. Тая работа не отива на добре. Да ги разпускат тия докато е време. Ако генерала и свестните хора от Щаба си набият шутовете заради тия шутове ще берем ядове.
24
2
 
10
 
! Отговори
Срам и позор преди 4 години
За такива осъдени престъпници отиват наши , народни пари.Толкова много да се изложи Борисов с този МЕС.
23
1
 
12
 
! Отговори
??? преди 4 години
Защо ли ми се струва, че този МЕС е съставен от Калинки? Председател на сдружение, председател на организация, председател на. .. Калинки.
22
3
 
9
 
! Отговори
изМЕСтих си го преди 4 години
Довчера драпахте срещу генерал Мутафчийски., а сега ще го търсите. Кви са тия клоуни бе, премиера от кой психодиспансер ги извади? Не стават.
21
1
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Учете се от Южна Корея и Китай, едните правят бързи тестове на всички, а другите не дават без защитни средства да излизат от вкъщи!Двете страни се справиха велоколепно и са пример!Селяни прости, живота е жесток, и който е подготвен или влиза в кризата без паника , а с разум и държи ситуацията в ръце, ще излезе с по-малко загуби!При нас картината е измамна, с тези закъснели тестове, с десетките хиляди връщащи се от чужбина, ще стане бум и колапс, гаранция ви давам, мъката ще е голяма!Локи!ЦРУ
20
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Генерал Борисов трябва да вземе сдекватни мерки и да се смени изцяло методиката по която се борим с вируса!Трябва да се изсипят 500 млн. за бързи тестове, и това е правилната позиция, с която ще намалим хем човепките загуби, хем и в последствие икономическите!Хюстън имаме проблем, смяна на методиката и алгоритъма за лечение от вируса!Щаба трябва да се разпусне, защото е муден и неадекватен, трябва гъвкава позиция , а не изчаквателна статистическа!Бойко решавай бързо, ти имаш инстинкт!ЦРУ!!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Лошото е, че те спорят пред пациентите си, имат си лични дразги, а това не е добре за нас! Да не говорим за техните хонорари!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевКоя държава влиза подготвена? Оказа се, че маски, облекла, лекарствени субстанции се правят в Китай, а на тях им бяха много необходими. Ю. Корея е производител на тестове, но и на тях им трябват. Русия сигурно произвежда, но дали ни разрешават да контактуваме с тях...

Спонсорирани публикации