Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19

Работещите вкъщи с най-ниски нива на положително мислене
31 мар 2020 14:48, Елка Василева
52
Жените в София на 31-45 г. – най-стресирани заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от Българската академия на науките измериха нивата на стрес сред населението по време на въведеното заради коронавируса извънредно положение.

На най-силен стрес в момента са подложени жените в София на възраст от 31 до 45 години, които работят вкъщи. Това сочат данни от проучване на Департамент "Психология" към Института за изследване на населението и човека у нас.

Още по темата

Проучването, проведено сред близо 1400 мъже и жени на различни възрасти миналата седмица, поставя въпроса как преценявате риска да се заразите от коронавирус  - в скала от 1 до 10 средната стойност на отговорите е 6, а на въпроса "Колко тревожни се чувствате?" - 5.

Болшинството от запитаните виждат по-голяма заплаха в икономическата ситуация след коронавируса, отколкото в самата зараза. По-тревожни във връзка с нея като цяло са жените. Сред тях обаче са по-високи и нивата на оптимизъм.

Работа по време на епидемия - най-високи са нивата на положително мислене сред лицата, които са на работното си място, а най-ниски - при работещите вкъщи.

Наивен оптимизъм е най-широко използваната от хората стратегия за справяне със стреса. Сред тези стратегии фигурират още езотeричното и суеверно мислене, показва още проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: женистрескороновирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Бая тъпо изказване направи.
20
2
 
15
 
! Отговори
Petar, NY преди 4 години
По принцип бените в тази възраст са най-изнервени. Или защото имат деца или защото нямат.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм тревожна, защото лекарите отказват преглед за елементарни неща, крият се , защото за обикновен вирус или каквото и да е не може да се лекуваш и може да изпуснеш работата. Страхувам се от пълния хаос, увеличил се от истерията КОвид, от безработицата и бедността и геноцида, на който винаги сме били подложени в БГ, но сега си има оправдание-
18
5
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
не парите определят дали работата ти е сериозно - той и футболист взима повече пари от елитен неврохирург, ама я се пробвай да оперираш мозък или гръбначен стълб да видиш не само ниво на сериозност, но и на знание, опит и т.н. още веднъж - след тая криза всички смешни провесии и работни места, ще умрат - няма да стане с писане на имейли да изкарваш пари, когато има пълен недостък на жизненоважни стоки и услуги! кризата сега започва едва...
17
2
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
аз много добре знам какво е ффп3 и какво е ффп2, а на китайско менте, всякакво означение ще ти напишат, въпроса е като в лаборатория в европа го тестват какъв реално е филтъра. ако не е от 2-3 световни марки лидери при маските, то на маска без марка, каквото и да пише, поне аз не бих се доверил. само да се лъжеш, че имаш защита. Лошото е, че сега погреднах в Интернет и е станало страшно - маска от елитна марка, дето струшаве 2-3 лева е станара по 70 лева, това в Англия - спекулата кърти здраво!!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости - с най-ниски нива на щастие са тези, които в момента ходим на работа, ВЪПРЕКИ вируса и карантините !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерките са най-добре...
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако и мъжът ти е вкъщи по цял ден и трябва да гледаш още едно дете с претенции, ще се стресираш не , но и симптоми на ковид19 ще развиеш на психогенна основа.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак да кажа, а е видно и от статията, че не сме паникьори тези дето взимат вируса насериозно и държат да има и да се спазват строги мерки, а паникьори са тези, които остават без работа 2-3 месеца и нямат спестен и един лев. Така се получава като живееш на кредит над възможностите си.
12
18
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
сериозна работа от вкъщи няма - единствените които могат да работят от вкъщи са бюрократи - генериращи документи на компютъра си и програмисти - генериращи текст под формата на програмен код и двете професии в условията на криза са безсмислени - нито храна произвеждат, нито лекарства, нито нищо критично за общаството!!
11
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно обратнто е.Тези които могат да работят от дома си сериозна работа оценяват колко безполезно време пилеят в офиса.Разните блогърки,влогърки и инфлуенсърки които продават илюзии,и тези които висят по барове и чалготетеки за лов на богати чичаци са най-стресирани.
10
1
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
само тия ффп3 респиратори да не са китайски, щото може да прочетеш за Холандия новината от вчмера - поръчали Китайски за маса пари и сега като ги получили и тествали - менте не филтрират нищо. в Европа най-сигурното е да си купиш произведени в Германия, но за жалост Германия забрани износа им и не е лесно.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да видим дали ще има бум на разводите след края на всичко това. В Китай това им беше първата работа след карантината.
8
3
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Компенсират с ентусиазъм и се учат бързо :) Не правят един тек и после да са на издихания. Така че не пробутвай нещо с изтекъл срок на гадност ;)
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със страх битката няма, как да се спечели.Най-много после да трябва някой психолог да общува с тези жени.
6
7
 
24
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
младоците нямат опит да постигнат сваляне на стреса на 30 годишна опитна кака!
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедни и неуредени държави като България и Русия ще пострадат най-много от вируса и последващата рецесия. Бог да ви е на помощ!
4
18
 
18
 
! Отговори
40 годишен бял мъж преди 4 години
тези бели българки в софия между 31-35, ако са под 55 килограма и стресирани съм доброволец безплатно да им свалям стреса!
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Болшинството от запитаните виждат по-голяма заплаха в икономическата ситуация след коронавируса, отколкото в самата зараза."Има надежда! Останали са и трезвомислещи.
2
9
 
32
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Еми то е ясно - патици са. Панирали са се и сега пилят по нервите на мъжете си.