Афис: 59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризата

Само 4% от анкетираните имат познат, потвърден носител на COVID-19
14 май 2020 11:00, Анисия Иванова
123
Афис: 59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризата
Снимка: Афис

Изчерпване на финансовите резерви, това показват последните данни от проучване на агенция "Афис“, проведено между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани.

59% от българите признават, че техните доходи са намалели заради коронакризата, като 24% от тази група сочат намаление наполовина и повече.

Обратно, 38% констатират, че приходите са останали същите, както преди, като това важи предимно за хората в пенсионна възраст.

Само 3% са си докарали повече приходи поради естеството на тяхната дейност. Сред тях вероятно са пряко ангажирани в кампанията медици, полицаи, аптекари, производители на някои предпазни средства, разносвачи на готова храна, куриери  IT сектора като цяло и други.

Данните показват значителна разлика между столицата и останалата част на страната. Загубилите голям дял от доходите в София са далеч по-малко (15%), отколкото в провинцията. Почти всеки втори изпитва намаление "донякъде", а онази, които са увеличили доходите си, са 6%, което е двойно над средното.

Сравнено с обществените нагласи по време на предишни икономически кризи, се затвърждава се впечатление, че сега преживяваме по-рязко драстичен ефект върху цялостния живот на обществото и индивида.

Затова след два месеца силно ограничена активност очакваме, че дори ако биха изчезнали всички прилагани ограничения, заетостта и производството вероятно дълго време няма да се възстановят поради елементарна липса на пари у хората и привързването към крайно пестелив стил на потребление, смятат социолозите.

Тестване

Според проучването само 4% от българите знаят, че техен познат е потвърден носител на COVID-19. 15.6% от анкетираните пряко или косвено познават поне един човек, който е направил тестове за коронавируса и се е оказал „чист“.

Още 8% знаят за хора, които биха искали да се проверят, но са възпрепятствани заради непосилната цена на услугата. И други 8% имат в кръга на своите преки и косвени контакти от първи порядък хора, които подозират, че вече са го прекарали, защото си спомнят за неразположение с признаци, сходни на тези при COVID-19.

Темата за тестването е най-силно обсъждана в столицата. В нея между 33% и 47% познават (пряко или косвено) човек, на когото е правена проверка. Въпреки, че част от анкетираните на този въпрос са посочвали повече от една възможност за отговор, обхватът на направените антивирусни тестове не надхвърля една пета от населението, като се има предвид и това, че мнозина от тестираните са преминали през тази процедура повече от един път.

Според официалните данни до момента малко над 60 хиляди граждани на страната са проверени за наличие на COVID-19, като той е открит в малко над 2 хиляди души. Тъй като не са намерени нито ваксина, нито бързо лечение, почти сигурно е, че още дълго обществото ще трябва да понася някакви форми на извънредно положение, към което не е приспособена нито нашата масова психика, нито повечето елементи на социалната структура – тревогата, ограниченията и забраните, растящата роля на администрацията във всекидневния живот и още по-голяма условност за реализация на всевъзможни житейски планове.

Това все повече се разбира от населението и вещае ръст на социалното напрежение и потенциален разрив между масовите нагласи и властта.

-----------------------------------------------------------
 

Проучването е проведено и финансирона от агенция "Афис" между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани по телефона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В демократичните държави това е .....РЕЙТИНГ НА ТИКВАТА .
35
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ами тези които първи влязоха в ресторантите и кафенетата те с какви доходи санаправете анкета на място по улиците не можеш да преминеш от коли по всяко времена деня
34
2
 
14
 
! Отговори
Св преди 3 години
Е сега кое от двете е фалшива новина, че 59% нямат кьорав лев, или че европейците ( и ние барабар с тях, уж нали сме) ще похарчат милиарди за туризъм. Аз пък имам 4% познати, които ще ходят на море.
33
10
 
7
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Полезната информация е , че червеногъзите са тотално увредени от вируса и скоро ще ги погребваме ! Обаче мъдрите хора знаят, че змията хапе най-жестоко когато умира. Просто смазвайте главата на змията по най-бързия начин ! Особено когато змията е червена на цвят !
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА СА ГЛУПОСТИ.
31
6
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
В КРАЯ НА БЛОКАДАТА ( АКО НЯКОЙ СЪБЕРЕ СМЕЛОСТ) ОТ БАНКЯ ЩЕ НИ УВЕДОМИ НА СРЕДНОЩЕН БРИФИНГ С ПЯНА НА УСТА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ БРОЯ НА МИЛИОНЕРИТЕ И МИЛИАРДЕРИТЕ В ЦЪФНАЛАТА МУУУУ БЪЛГАРИЯ !!!
30
14
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Брейййй , тук е пълно оплаквачи ,които са с 6-цифрени спестявания в банките ни ! Много плач, много сълзи , много потърпевши ! А не можеш да преброиш стотиците хиляди автомобили , наредени за излизане от България ! С какви финанси са тръгнали за чужбина ? С изчерпаните си финанси ли ????
29
7
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Аз да питам, за един приятел де ... при това масивно обедняване какъв е тоя вчерашния шум за тичане към морето? Тук имаше един пасквил за прелестите в Гърция, където стотици коментатори дигаха джабала как искат веднага да скубнат за Гърция. Та къде е истината - обеднява ли обществото, коментиращите тук да не са другите проценти - тея с парите - или просто са си ***? По принцип питам.
28
4
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
От заглавието излиза, че българите да само 1000 човека.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не е този начинът към промяна за добро."Може да не е перфектният план за дългосрочно изпълнение, но като първа мярка е приемлив. След постигане на базисните цели ще се работи върху отсяване на лицата, които са готови да претърпят развитие и които ще бъдат подложени на индивидуално обучение.Много деца в момента имат огромен потенциал, който бива безобразно убиван от посредствеността на родители им и средата, в която са принудени да съществуват. Една възможност за изтеглянето им ще е ОК.
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а верно ли бреа големите спестявания в банките дето се хвалеше банкянския комунист са май само на мутритея захапете руснаците стига сте се занимавали с българиясорос да не би да е спрял да плаща нещо ви липсват материалчета за русия
25
8
 
18
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 3 години
Вирусът е герб!
24
2
 
8
 
! Отговори
До 59% е малко преди 3 години
Звучи обнадеждаващо, но да не забравяме, че "пътят към ада е постлан с добри намерения" . Тази насилствена промяна, не носи нищо добро. Не можеш да накараш растението да расте като го дърпаш нагоре. Не е този начинът към промяна за добро.
23
8
 
16
 
! Отговори
А депозитите преди 3 години
Ако нещо намалява,това са парите под дюшеците,депозитите не мърдат!Само гледай ,какво става другия месец у Гръцко-пълно с бедни нашенци!Много сме лицемерни Ей !
22
2
 
13
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
За това всички само за морета говорят сега :)
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ! - Защо толкова се инатят да върнат обществото към нормалността?Не е нормално откровената посредственост да се счита за нормалност!На огромна група лица им бе даден шанс да претърпят личностно изграждане и развитие, да се самоопределят като полезни за обществото. Не, те не поискаха да станат полезни, гонеха личните си дребни ценности. Обществото с право им ги отнема, те никога не са и били техни, а са им били дадени назаем.
20
4
 
16
 
! Отговори
75 преди 3 години
Статистиката Не е Вярна, Вярвайте хора само на Тулупа-Тиквуна, а той ще каже че Българина е най добре живее във еурогейския съюз.
19
2
 
16
 
! Отговори
естествено преди 3 години
че колкото повече положението на народа се влошава и расте ропот и омраза ,то толкова повече ще се налива в полицейски състав и техника.,....както виждате и новите бонуси за почивка не са за соц слаби ,а за някои други.....ами ако след месец два се реши пак да си починем 2 месеца ,щото болните са много ,а си представете тоя път колко ще са доволните....
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изненадващо е че цели 41% се оказва имат акъл и са заделили нещо за черни дни
17
3
 
6
 
! Отговори
59% е малко преди 3 години
Трябва да се гони хоризонт 98% с намалени доходи, като над половината от тях да са в невъзможност да продължат своя живот по начин, по който са го правели досега. Останалата половина ще е от лица, които са със стабилни домакинства, собствено жилище, без кредити, живели според чергата си. *** пари ще бъдат изтеглени от печелившите 2%, които в рамките на своята отговорност за обществото, ще ги модифицират в знания.Какво по-добро от един Ковид можеше да се случи на планетата ни?