Афис: 59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризата

Само 4% от анкетираните имат познат, потвърден носител на COVID-19
14 май 2020 11:00, Анисия Иванова
123
Афис: 59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризата
Снимка: Афис

Изчерпване на финансовите резерви, това показват последните данни от проучване на агенция "Афис“, проведено между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани.

59% от българите признават, че техните доходи са намалели заради коронакризата, като 24% от тази група сочат намаление наполовина и повече.

Обратно, 38% констатират, че приходите са останали същите, както преди, като това важи предимно за хората в пенсионна възраст.

Само 3% са си докарали повече приходи поради естеството на тяхната дейност. Сред тях вероятно са пряко ангажирани в кампанията медици, полицаи, аптекари, производители на някои предпазни средства, разносвачи на готова храна, куриери  IT сектора като цяло и други.

Данните показват значителна разлика между столицата и останалата част на страната. Загубилите голям дял от доходите в София са далеч по-малко (15%), отколкото в провинцията. Почти всеки втори изпитва намаление "донякъде", а онази, които са увеличили доходите си, са 6%, което е двойно над средното.

Сравнено с обществените нагласи по време на предишни икономически кризи, се затвърждава се впечатление, че сега преживяваме по-рязко драстичен ефект върху цялостния живот на обществото и индивида.

Затова след два месеца силно ограничена активност очакваме, че дори ако биха изчезнали всички прилагани ограничения, заетостта и производството вероятно дълго време няма да се възстановят поради елементарна липса на пари у хората и привързването към крайно пестелив стил на потребление, смятат социолозите.

Тестване

Според проучването само 4% от българите знаят, че техен познат е потвърден носител на COVID-19. 15.6% от анкетираните пряко или косвено познават поне един човек, който е направил тестове за коронавируса и се е оказал „чист“.

Още 8% знаят за хора, които биха искали да се проверят, но са възпрепятствани заради непосилната цена на услугата. И други 8% имат в кръга на своите преки и косвени контакти от първи порядък хора, които подозират, че вече са го прекарали, защото си спомнят за неразположение с признаци, сходни на тези при COVID-19.

Темата за тестването е най-силно обсъждана в столицата. В нея между 33% и 47% познават (пряко или косвено) човек, на когото е правена проверка. Въпреки, че част от анкетираните на този въпрос са посочвали повече от една възможност за отговор, обхватът на направените антивирусни тестове не надхвърля една пета от населението, като се има предвид и това, че мнозина от тестираните са преминали през тази процедура повече от един път.

Според официалните данни до момента малко над 60 хиляди граждани на страната са проверени за наличие на COVID-19, като той е открит в малко над 2 хиляди души. Тъй като не са намерени нито ваксина, нито бързо лечение, почти сигурно е, че още дълго обществото ще трябва да понася някакви форми на извънредно положение, към което не е приспособена нито нашата масова психика, нито повечето елементи на социалната структура – тревогата, ограниченията и забраните, растящата роля на администрацията във всекидневния живот и още по-голяма условност за реализация на всевъзможни житейски планове.

Това все повече се разбира от населението и вещае ръст на социалното напрежение и потенциален разрив между масовите нагласи и властта.

-----------------------------------------------------------
 

Проучването е проведено и финансирона от агенция "Афис" между 7 и 12 май 2020 г. сред 1000 пълнолетни граждани по телефона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
25
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахаааа, пуснах да гледам пряко по БСП ТВ сборището на Копейкин пред парламента. Няма такова шоу :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))След малко такъв лабуть ще ядат :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Някъв изтрещял викаше, че няма да позволи да го чипират :)))))))))))))))))))))))))))Напълно сдухани руски комунистчета :))))))))))))))))))))))
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има разлика между "изчерпвам" и 'намалявам".А разликата между "изчерпвам" и "намалявам незначително" е още по-голяма.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така няма пари? Валери Симеонов обеща 300 лв минимална пенсия от 01.01.2018г.
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Работа, работа и пак работа" беше мотото на герб на местните избори. Е, има ли работа, а ?
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма кинти? Гарантирано от герб!
71
4
 
22
 
! Отговори
Веднага преди 3 години
Уволнете половината чиновници,държавни служители,калинки и пр.търтей и ще има пари в бюджета за нормалните хора който страдат сега!
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ СЪМ ИЗБРАЛ ГЕРБ
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
59% от българите са с изчерпани финанси заради коронакризатаА ДОБЪР ВИ ДЕН......
68
3
 
11
 
! Отговори
Любо преди 3 години
До Гиб МелсънКолко от този омразен народ гласува на изборите?Замислял ли си се, че 70% от българите не ходят да гласуват, защото не виждат за кой.....:)
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каза разбиращият от всичко ББ Важното е да осигурим за пенсии и полиция!Така се печелят избори с наливане в силови структури и в хора които лесно могат да бъдат обрани от електората!
66
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
пълно глупости! Не заради корона вируса, по приинцип е така
65
1
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
Няма как да съжалявам народ, който винаги гласува за Герб или пък въобще не гласува, което е същото. Да не гласуваш, означава да не ти пука какво става с България. Така че гледам сега сеир и си викам. Има Господ! Всяко лекомислие и немърливост трябва да се наказва подобаващо.
64
6
 
2
 
! Отговори
Тиквочи-путинисти преди 3 години
Същата първобитна демагогия тук както в руските форуми от кремълските тролчета на хонорар - лъжат хората бе, укриват доходи, виж колко е пълно с коли навсякъде, само пътуват, вместо да работят... Значи и България е цъфнала точно колкото путинска Русия, която пък е цъфнала по всички шевове, та вече стърчат едни голи задни части. А после местните путинофили се обиждат като им кажа "хвани Боко, та удари Вовата, няма да сбъркаш".
63
0
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 3 години
Умишлено плашене и обедняване на народа.
62
1
 
7
 
! Отговори
Любо преди 3 години
До аз-ътВинаги ми е било смешно, когато обвинявате всички но не и главния виновник.Борисов само ще щракне с пръсти и няма да има нито НОЩ, нито какъвто и да е бил щаб....хахах
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона-кризата извади много нелицеприятни черти на човешкият вид както и показаниското интелектуално ниво на хомосапиенса.Или по-просто казано като за прости индвиди, човеците се оказаха едни НЕДОНОСЧЕТА.Твърдо съм песимист за бъдещето на това противно същество познато като човек.
60
4
 
9
 
! Отговори
seira преди 3 години
"ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите доходи не са намалели но разходите ми се сринаха.Това как да го тълкувамИ ?!ХА-ХА-ХА
58
2
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
абе не заслужаавате да ви отделям време да ви пълня мозъците. До празна каца не се пълни. Заслужавате си съдбата
57
4
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
още преди два месеца ви казах, че Юни ще сме ЕДИНСТВЕНИТЕ под карантина в ЕС. ЕДИНСТВЕНИТЕ ! зАРАДИ НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ НОЩ ! Че натискаха изкуствено нещо, което трябваше да се остави просто. Че пазеха здравната система, а не хората. Е опазихте я - сега понеже не е пълна всеки болен над 60 задължително в болница. Да пазим бройката, без значение дали има нужда или не. А това, че съсипахте икономиката...п.п.НАПЛЯСКАХТЕ ЛИ СЕ?Щото в края на годината колекторите и банките ше ви пляскат.