Над 50% от планиращите почивка българи избират родното Черноморие

Гърция най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм
Обновена: 17 юни 2020 11:11 | 17 юни 2020 10:03, Елка Василева
200
Над 50% от планиращите почивка българи избират родното Черноморие
Снимка: "Тренд"

Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято ще изберат българското Черноморие. Повече от половината българи (55%) не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19. Това показват данните от проучване на „Тренд“, проведено по поръчка на вестник „24 часа“ и посветено на летния туристически сезон. Проучването е реализирано в периода между 1 и 7 юни 2020 г. сред 1008 души на възраст 18+.

Всеки трети или над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и хората, живеещи в столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято. Спрямо предходната година отчитаме спад в дела на планиращите почивка българи. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.

Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12% от непланиращите почивка са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус.

Още по темата

Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54%).

Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства.

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като тук отчитаме спад спрямо предходната година (32%). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19.

Независимо, че отчитаме спад и сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

В контекста на пандемията от коронавирус са зададени и няколко въпроса, касаещи нагласите на гражданите да посещават публични места. Близо половината (47%) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% не споделят такива притеснения.

Малко повече от половината българи (53%) нямат притеснения обаче да посещават места, където има много хора. Близо две трети (62%) пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе спрямо 31%, споделящи притеснения.

55% нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19.

При всички тествани опции се отчита ясна зависимост спрямо възрастовата категория – младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните в по-голяма степен.

Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около една пета (21%) смятат, че няма промяна в последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До АнонименМногото заразени са заради 20 000 лв. Клинична пътека на ковид19, а па вие , ако искате си ходете в скафандри.
135
2
 
41
 
! Отговори
То преди 3 години
Затова на КПП Кулата има опашка 10 км. към Гърция.Баламите умряха.
134
2
 
50
 
! Отговори
123-258 преди 3 години
Миналата година нямаше корона и пак бше празно, просто и на най-търпеливите им писна! Преди две години се подлъгах, уж при познати на семеен хотел, ок, обаче няма ресторант - на седмия ден натоварих децата и вкъщи, защото само за храна взе да ми се чупи бояча. Да не говорим за все по-мръсния от година на година плаж на Каваците. Просто няма как да отида в БГ на море вече. Скъпо и тъпо.
133
1
 
32
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Поредните "бла-бла-бла" статистики в България!!!!Най-интересен е процентът на хората,които няма да имат въобще възможност да отидат на почивка,заради "високите" доходи" и "видимите резултати" на (абревиатурата"герб"---грабим ежедневно република България)
132
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още само 1 ден с повече от 100 заразени и Гърция ще ви бъде само в сънищата...Тогава ще питате Мангъров... ама, защо стана така?
131
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само електората на мафията ще ходят в бг на море.Жалки сте.Аз избрах гърция
130
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се видя какво избрахме, като падна карантината. Айде стига вече глупости. От вчера сме за месец на Лефкада с група колеги и приятели. Хем ще работим от тук дистанционно, хем ще почиваме. Инфинити басейн, цяла вила за нас, умопомрачителна гледка. Добра храна, лукс, качество, чистота. С кеф да си дадеш парите. Е, сигурно ще отскочим и тук на море за няколко дни август около Синеморец. Поне там останаха няколко нормални местенца.
129
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате да кажете родното Мутроморие.
128
0
 
18
 
! Отговори
Хаджи Смион преди 3 години
Дрън дрън та пляс. Стъкмистика.
127
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Пожелавам на нашите БГ "Хотелиери" да се качат на скъпите си джипове и за 14 дни като туристи да почнат един тур- Гърция Турция Хърватска Италия Франция Ривиерата Испания и после --ЧАК ПОСЛЕ ДА ПРАВЯТ РАЗНИ СХЕМИ -ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ СЕГА НАВСЯКЪДЕ ИМА ВИРУС ,А В БГ Е НАЙ ЕВТИНО И НЯМА ВИРУС И ТУРИСТИТЕ ЩЕ ПРИСТИГНАТ НА ТЪЛПИ!! бИЗНЕС С ТАРИКАТЛЪЦИ НЕ СЕ ПРАВИ! и ПОСЛЕ ДА ПОМИСЛЯТ ЗА ТЕЗИ ПЛАТЕНИ СТАТИИ КЪМ БЪЛГАРИТЕ -КОИТО ИМ СЕ СМЕЯТ ОТ ГРЪЦКИ ТУРСКИ И ВСЯКАКВИ ПЛАЖОВЕ И ПАТРИОТИЧНО КАЗВАТ -НЕ НА БГ!
126
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Платена Статия!! - Ай Честиту у Лево!!!
125
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Нищо не избирам! За нашето и за гръцкото море нямам пари! Храната поскъпна, вирусът се развихри, Варна потъна във вода и фекалии, на къмпингите заразени и вече умират, границите задръстени от българи, македонци, сърби и румънци, юрнали се да почиват! Светът наистина е полудял! Не ми трябва вашата статистика, достатъчно е да видим какво става!
124
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година едно и също. Който където иска да си ходи. Аз ходя в България, това че хората не знаят къде да ходят си е техен проблем. Да ходят в Гърция все тая, румънците идват в България. Просто е смешно че гърка плюе българина пък нашия си мисли че дъжд го вали.
123
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нашето море беше безопасно нямаше главния здравен инспектор А. Кунчев да води семейството си на гръцкото. От това по-добра атестация на българското море няма. Ние будалите тук а, той дето нямаше уж заплата и му събираха от щаба сега на почивчица в чужбина. Баси нахала и тариката.
122
4
 
22
 
! Отговори
ХАХАХ преди 3 години
НИКОЙ НЕ ХОДИ НА ЧЕРНО МОРЕ, ЛЪЖЕТЕ САМО СЕБЕСИИСТИНАТА Е ЧЕ ТО НАИСТИНА ПОЧЕРНЯ ОТ ФЕК/АЛИИ И МУТРЕНСКИ ТУРИЗЪМИМА ЖЕЛАЕЩИ САМО ЗА ХОТЕЛА НА ЕКАТЕРИНКА- Т.НАР. ПОДПОРНА СТЕНАТА НА ПЛАЧА - НАЙ-ДОБРАТА ЕМБЛЕМА НА БГ БЕТОНО-ЛАЙ/НО-МОРИЕТО, ДОБИРЛА ВСЕНАРОДНА ОБИЧ И ВЪЗХИЩЕНИЕ
121
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангел Кунчев убуждава нас да ходим на балг. черноморие а той в момента почива в Гърция. Борисов виж си експертите. Не ме гледай какво правя , а слушай какво говоря.
120
2
 
11
 
! Отговори
Беселина преди 3 години
Явно се разплатиха он върхушката и троловете получиха нова заявка с опорни точки - убеждават ни, колко е лошо в Гърция! Стана като във вица, дето се чудел един на булката ли да вярва, че била честна или на онази си работа.Направете го и тук да е хубаво, всички ще дойдат! Но при тази мизерия, скъпотия и просташко обслужване няма как! Дайте, за да ви се даде, дами и господа от туристическия бранш!
119
7
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Генади #Боли го некой дедовия къде отиваш и от къде си произлязъл#Приятно висене на ромейската граница
118
5
 
13
 
! Отговори
Генади преди 3 години
#*** се бе...#отиваме на море в Гърция...
117
3
 
1
 
! Отговори
Доц. Кунчев преди 3 години
https://zovnews/***/doc-kunchev-potegli-kum-gruckoto-more/Доцент Кунчев, избра гръцкото Черноморие. Главният карантинатор на Република България, хич не се плаши от Ковиди и се вее из Гърция, по време на удължената, лично от самия него, извънредна епидемиологична обстановка.Същият този тип уби българското Черноморие, което рекламирате, защото страхът от карантини и паниката от вируса ще донесат нулев сезон.