Над 50% от планиращите почивка българи избират родното Черноморие

Гърция най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм
Обновена: 17 юни 2020 11:11 | 17 юни 2020 10:03, Елка Василева
200
Над 50% от планиращите почивка българи избират родното Черноморие
Снимка: "Тренд"

Над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято ще изберат българското Черноморие. Повече от половината българи (55%) не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19. Това показват данните от проучване на „Тренд“, проведено по поръчка на вестник „24 часа“ и посветено на летния туристически сезон. Проучването е реализирано в периода между 1 и 7 юни 2020 г. сред 1008 души на възраст 18+.

Всеки трети или над 1 милион и 600 хиляди от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и хората, живеещи в столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято. Спрямо предходната година отчитаме спад в дела на планиращите почивка българи. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.

Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12% от непланиращите почивка са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус.

Още по темата

Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54%).

Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства.

Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като тук отчитаме спад спрямо предходната година (32%). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19.

Независимо, че отчитаме спад и сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

В контекста на пандемията от коронавирус са зададени и няколко въпроса, касаещи нагласите на гражданите да посещават публични места. Близо половината (47%) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% не споделят такива притеснения.

Малко повече от половината българи (53%) нямат притеснения обаче да посещават места, където има много хора. Близо две трети (62%) пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе спрямо 31%, споделящи притеснения.

55% нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19.

При всички тествани опции се отчита ясна зависимост спрямо възрастовата категория – младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните в по-голяма степен.

Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около една пета (21%) смятат, че няма промяна в последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
7
 
21
 
! Отговори
Митове преди 3 години
Стига с тия митове и легенди как сме имали страхотна природа и забележителности бе ?! Къде ги? Италия, Гърция, Франция нямат ли? Имат е в пъти по добра и природата и морето и пачетници и всичко. Тука тиняк и треволяк братче, едно оскубано Банско, а морето ни е по-зле от Суходол.
95
5
 
1
 
! Отговори
истината преди 3 години
До истино 107, А ти от къде се храниш с тази злоба - от ол инклузива в любимите ти КУЛТУРНИ дестинации ли?....
94
1
 
6
 
! Отговори
истино 107, преди 3 години
То Гърция и Турция не пречат да се посетят и каквито човек иска други дестинации.Жал ми е на мен за теб, че тролиш и ти плащат, за да убедиш някого в нещо, което няма да се получи.
93
8
 
4
 
! Отговори
Нали преди 3 години
Нали немаше крак да ви стъпи на Бг морето бе предатели ??? Задлужавте по 100 лв за сянка да ви взимаг тогава !
92
11
 
5
 
! Отговори
истината преди 3 години
Посетете музеите на Ватикана - не може да се опише.... Идете в Мадрид - музея "Прадо" - там са всички ренесансови художници, има и български икони.....ако сте чували...Мъчно ми е за вас мили мои гръцко-турски българи. давате си парите за жалкия гръцко - турски кич, живота е толкова кратък....
91
1
 
12
 
! Отговори
Номерът преди 3 години
Номерът е друг юли оставате в София, селаните ги няма, на почивка, чист въздух - птички.Кат са върнат октомври бягате извън БГ, лятото на планина.Пукнат лев не давам на мутри, откакто застроиха Райския залив.Окупираха Банско, и около Трън, още има планина за ходене, ама са като *** мутрите, където стъпят трева не расте.
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо - повечето хотели по черноморието са строени с крадени пари - наркотици, държавни пари, далавери и т.н. Ако всичко беше развивано по естествен път с пари спечелени от хотелиерство тогава щеше и при нас да е като Гърция. Всеки сектор в който се намесят черни пари се скапва. Земеделието също страда от този проблем, транспорта също.. Проучете фирма ПИМК, проучете Кроносите, проучете колко пари налива ДПС, за да изкупува земеделски земи
89
16
 
2
 
! Отговори
моляаааа???? преди 3 години
До ГеоргиГърция ли не е съсипана???? Че то от нея по-съсипана държава надали има - изсекли си всичката гора, и сега сечем България за да им носим дървен материал...Камъняк, пек и мръсотия.
88
1
 
7
 
! Отговори
истината преди 3 години
До Анонимен 98 Май ти е кисело гроздето...
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГеоргиБанско ли имаш предвид?
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДадаХе хе, точно пък Божков да даваш за пример. Той си е навил на масрафа печелейки от комар в национални мащаби, но не всички могат да се уредят така и най-лесното нещо е да извъртят някоя далавера на морето за да имат стандарта на живот който им трябва.
85
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италия?! На тази клоака само някоя безкритична кифла може да се кефи. Италия - това е една по-скъпа и претенциозна България - добре познатите родни циганизми на тройна цена. Ама друго си е да се тагнеш от Ривиерата, някак си вдигаш нивото, най-малкото в собствените си очи. Аре бегайте, комплексарки.
84
2
 
8
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Планинските курорти все още са хубави защото мутрите и кифлите предпочитат да си лежат на плажа вместо да катерят баири. Но станат ли модерни и там ще стане същия ***. Човека съсипва всичко, до което може да се докопа. Гърция не е съсипана само защото си пазят природата и имат голяма брегова ивица - на практика няма как да се запълнят плажовете.
83
7
 
6
 
! Отговори
истината преди 3 години
Посетете Испания - ще ви се замае главата от история и красота....А за тези, които наблягат на храната - там е прекрасна - нищо общо с турските и гръцките ***!!!Идете във Франция - чували ли сте за Мон Сен Мишел, за Лувъра, за.....Уверявам ви, тези дестинации ще ви оставят без дъх! Само на тези места, ще оцените истинската стойност на България - невероятно, нали? Нямам предвид Черноморието, а България. Зарежете тази гръцко-турска лудост....
82
0
 
9
 
! Отговори
гербостъкмистика преди 3 години
От 1000 питани заключиха какво ще правят други 6 млн., браво бе?!Пишете направо, че 6 млн. се редят на опашка за бетономорието.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наще да затворят границите изцяло за излизащи българи, и така всичкото турис ще оди из бегето да си харчи парите и да си гледа гезмето. Икономиката ще отбележи небивал растеш и всички ще искат да живеят тук.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лоша статистиката, 1000 човека, предтавителна една такава...и аз също планирам да почивам на Алепу вилидж ХАХАХА Щеше да е смешно ако не беше тъжно...
79
8
 
5
 
! Отговори
истината преди 3 години
Хора, стига с тия съседски дестинации. И Гърция и Турция не предлагат нищо смислено и стойностно! Моля ви, посетете Италия - кухнята е божествена, качеството на продуктите е неоценимо, културата е толкова богата, музеи, галерии, Рим - Боже невероятно е, малките уютни заведения, Торино - катедралите, Генуа - велико усещане, разходете се до Монако - прелестната Ривиера - за Бога, идете да видите красота, история и култура...Стига с тази Турция, с тази Гърция - там няма нищо освен много храна...
78
1
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
минутки за реклама, империята отвръща на удара...Да де, ама .... нема кой ви повярва бе мутрета. Есента банките ще ви вземат всичко. Нали го знаете? Знаете го нали? Знаете го? Всичко свърши за вас и л*няните ви хотели.
77
0
 
7
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Пак някакви платени проучвания:)))