Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море

Все пак положението е доста по-добре отпреди 10 години, сочат данни на Евростат
21 юли 2020 07:00, Красимир Ангелов
66
Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море
Снимка: БГНЕС

Над 35% от българите на възраст над 16 години не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома през годината заради липсата на пари, сочат данни на Евростат.

Важно уточнение е, че данните са за 2019 г., а за настоящата година вероятно делът ще е още по-голям, заради икономическата криза, съобщава "Труд".

Още по темата
Въпреки че процентът изглежда висок, средно за страните от ЕС 29% от жителите не са имали достатъчно пари, за да бъдат на почивка една седмица. Така като цяло според европейската статистика жителите на девет страни от ЕС са по-зле от нас по отношение на възможността да платят почивката си през годината.

Най-зле са в Румъния, където 54,1% от хората през изминалата година не са имали средства за поне едноседмична почивка пред годината.
Жителите на Гърция са на второ място, като 49% тях не са могат да си позволят едноседмична ваканция далеч от дома. На следващите места са Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%). По-зле от нас са и в Унгария, Португалия, Литва и Словакия.

Причината в редица страни с по-високи доходи почивките да са по-недостъпни за хората е, че у нас цените на ресторантите и хотелите са най-ниските в ЕС и са на ниво около 45% от средните за ЕС.

Най-добре в ЕС са жителите на Швеция като само 10% от тях не са могли да си позволят едноседмична ваканция през годината. На следващите места са Дания и Люксембург (по 11% от населението).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Да нямат пари за българското Черноморие!, но за почивка в Гърция намират и чакат на границата с часове хахах милите нямали парички... Да ги съжали човек такива...
61
0
 
2
 
! Отговори
ББ от Б преди 3 години
Как така, АЗ направих средната заплата 1700 лева, защо се стиска нашенеца?!
60
1
 
5
 
! Отговори
Русенски бек преди 3 години
До гларус небесенВерно бе морски.Оня ден ходих в Сарафово и в горичката до плажа бяха основно стари коли с У и РК на номерата.Бяха си опънали масалите и жулеха домашна ракия и мачкаха храна от багажника.Разбира се на силна сръбска музика Това по принцип не е ли диво къмпингуване,за което глобяват по 200 лв.? Въпрек че палатки не видях понеже турбо-селския купон е до зори-не им трябват.А бабичките в селото търсят под път и над път квартиранти.Жалка гледка е черноморието таз година а и въобще.
59
4
 
0
 
! Отговори
гларус небесен преди 3 години
Всеки трети българин,изповядва исляма и по принцип не ходи на море,тъй че проблем няма. Въпреки тотално проваления сезон от към чужди туристи трябва държавата да се намеси и да се сложат пръти в колелата на т.н. уикенд туристи.Да запалиш 20г. си барутник на газ в събота сутрин,да идеш на Крайморие,да спиш в колата или на плажа,да си оставиш буклуците и в неделя обратно в Ямбол или Перник не е туризъм!Задръстванията в неделя вечер струваха живота на десетки.Ограничения както при тировете трябват!
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй ще е дорде ви чеша БКП-то - вече 75 годинки!
57
3
 
6
 
! Отговори
ЕК и ЕП преди 3 години
Българският народ брагодари само не отпускайте парите преди да изтече мандата на Властелинът на ЧЕКМЕДЖЕТАТА, че нищо пак няма да разбереме от помощта Ви
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Банани и хартияИ добре, че подрипвахме та сега мога да ходя на море а и не само, където и когато си поискам без да ме забиват в некакви умрели станции и столови!
55
3
 
5
 
! Отговори
Е дин преди 3 години
Толкова им е акъла! Умните имат пари, *** реват по медиите!
54
2
 
5
 
! Отговори
Банани и хартия преди 3 години
След 1989 година подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите за банани и тоалетна хартия, а не да ходите на море. Каквото искахте вие, това получихме всички.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не ви е соца всяка година всички да ходите 20 дни на море? Марш да работите роби!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2019 година половината хора на заплата в България бяха с нетна заплата между 473 и 605 лева. Какво море с тези пари?
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соца всички носехме всяка година поне веднъж на море, а децата и по 2-3 пъти и то не по една седмица, а по 15-20 дни. Една година бях 60 дни на море - училищен лагер 20 дни, спортен лагер 20 дни и 20 дни с родителите. Карти по месторабота даваха през година, т.е. едната година карта взима бащата, на другата година майката и ето ти всяка година на море. И беше евтино, не като сега.
50
8
 
3
 
! Отговори
ЩО ,БЕ...ХА,ХААА преди 3 години
ЩО ДА СА ВИ "СРАМНО НИСКИ ДОХОДИТЕ"..??!!"НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ " НА БКП/БСП , НЕ ВИ ЛИ ПЛАЩА ,БЕ...ХА,ХА,ХАААЕТО ---АЗ ВСЯКА ГОДИНА ХОДЯ НА МОРЕ ...АМА У ГЪРЦИЯ И НЕ СЪМ ЗАВИСИМ ОТ "НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИЯ КАПИТАЛ" НА ПАРТИЯТА БКП/БСП!ОТИВАМ ТАМ И РАБОТЯ --КЪДЕТО ПЛАЩАТ ДОБРЕ!
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Явно много ги разбираш нещата. Очевидно харчеха парите на данъкоплатците, защото и в най-хубавите години бяхме на бюджетен дефицит. И не направиха нещо за което да се режат лентички или да се хвалят/отчитат/ какво са направили с парите на данъкоплатците. Та явно са си напълнили нещо много по-голямо от шкафчета с пари на данъкоплатците. След като след тях и пари не оставят, и асфалт не оставят.
48
8
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
При социализма повече от половината българи основно от селата и малките градчета, въобще никиога не бяха виждали море.
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам ли? По живково време видях море за пръв път на 23-тата си година. Баща ми на екскурзия го е видял само. 36-ти набор. А майка ми въобще. 44-ти. Та кой за какво плаче? Като гледам опашките по границата с Гърция. Не само тази година. И задръстването между Бургас и Слънчев бряг миналата година..... Живи да ги ожалиш. От северозапада родата, откакто ББ е на власт всяка година са на море в Приморско.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те сами са си виновни, не режат достатъчно ленти, не си предписват достатъчно заслуги за неща, платени от джобовете на данъкоплатци. Ако режеха повече ленти и дрънкаха повече глупости по телевизията, и те щяха да имат пълни чекмеджета с евраци и злато, и щяха да могат да си позволят не една седмица почивка, а цял живот една полезна работа да не свършат.
45
6
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Доходите са срамно ниски. Това е факт.Ясно е обаче, че не само доходите са ниски, но и финансовата култура - също.Пример 1:Семейство с доходи 1600лв (мъжът около 900, жената около 700) изплаща 3 кредита на обща стойност 1000 лв/месец.Пример 2:Мъж с доходи 1200 лв/месец изплаща смартфон, автомобил+каско на обща стойност 770лв/месец.Предполагам, че всеки познава такива.Коментарите (хубави или лоши) оставям за вас.
44
1
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
до Морски 44Че то и в София салатата е 10 лв, не виждам къде е разликата.И точно на Поморие можеш да си вземеш шопска за 5 лв. Зависи къде седнеш.
43
3
 
7
 
! Отговори
Морски преди 3 години
И що не могат ??? Щот салатата е 10 лева, порция цаца - 9 лева, порция миди - 9 лева, бира - 3,50 лева.. Поморие - два шезлонга и чадър - 15 лева.