Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море

Все пак положението е доста по-добре отпреди 10 години, сочат данни на Евростат
21 юли 2020 07:00, Красимир Ангелов
66
Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море
Снимка: БГНЕС

Над 35% от българите на възраст над 16 години не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома през годината заради липсата на пари, сочат данни на Евростат.

Важно уточнение е, че данните са за 2019 г., а за настоящата година вероятно делът ще е още по-голям, заради икономическата криза, съобщава "Труд".

Още по темата
Въпреки че процентът изглежда висок, средно за страните от ЕС 29% от жителите не са имали достатъчно пари, за да бъдат на почивка една седмица. Така като цяло според европейската статистика жителите на девет страни от ЕС са по-зле от нас по отношение на възможността да платят почивката си през годината.

Най-зле са в Румъния, където 54,1% от хората през изминалата година не са имали средства за поне едноседмична почивка пред годината.
Жителите на Гърция са на второ място, като 49% тях не са могат да си позволят едноседмична ваканция далеч от дома. На следващите места са Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%). По-зле от нас са и в Унгария, Португалия, Литва и Словакия.

Причината в редица страни с по-високи доходи почивките да са по-недостъпни за хората е, че у нас цените на ресторантите и хотелите са най-ниските в ЕС и са на ниво около 45% от средните за ЕС.

Най-добре в ЕС са жителите на Швеция като само 10% от тях не са могли да си позволят едноседмична ваканция през годината. На следващите места са Дания и Люксембург (по 11% от населението).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пестин лева
41
8
 
7
 
! Отговори
Мигар преди 3 години
До могаМи що ти е пенсията 360 лв? Щото се осигурявате на минимална заплата и другото под масата.
40
2
 
7
 
! Отговори
морски преди 3 години
А дали всеки трети живеещ на морето и близко до него може да си позволи една седмица да ходи на планина зимата???? Аман от Вас и вашата мечта за си топите *** на морето и цяла България Ви съчувства въздиша по Вашите проблеми.
39
1
 
5
 
! Отговори
Все пак преди 3 години
2 *** могат да си позволят морето. Това са си 67,77% които имат доход за почивка на море.Забележете че става дума за почивка на море, а не за почивка на морето.
38
2
 
2
 
! Отговори
Шъ са о.....м преди 3 години
Но всеки може да пие парцуца.Да седи пред комп. или телевизора и да въздиша по З. Европа, Русия, Китай.Не му се бака много...
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовИма, има. И не са клошари и бездомници, както високомерно ги заклеймихте, а често и хора с висше образование. Когато заплатата е около 1000 лв. чисто в София, имаш семейство и/или здравословни проблеми и т.н. Със заем може, но не си заслужава.
36
0
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Така и трябва да бъдя.Евтините "нискобюджетни" туристи обикновено са невъзпитани и шумни, замърсяват, изхвърлят ***, дуят чалгата по късните часове, децата им пикаят по плажа......Изобщо по-добре да ги няма. Цената е вид филтър, и както виждаме работи добре. Логично е фокуса на внимание да е върху тези, дето ще ти снесат повече мангизи.
35
16
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Аз не знам работещ човек, който не може да си позволи почивка на море у нас , единствено клошари и бездомници, средна нощувка е 50 лева, цените на напитки, храна и атракционни са от 5 до 7 пъти по-евтини от всички европейски държави, по-евтини дори и от бедни държави като Тайланд , Виетнам, Куба, Хондурас, Гватемала, трябва да си мега изпаднал за да не можеш да си позволиш !
34
3
 
9
 
! Отговори
мога преди 3 години
ли да ида на ,,почивка,, с пенсия 360 лв-мизерабъли
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то винаги е било така. Сигурно и всеки четвърти германец не може да си го позволи. И кво от туй? Света е устроен така че не може да има всичко за всеки. За да има един много, 10-на трябва да се гърбят за малко, но ако не беше така 11 щяха да нямат нищо.
32
4
 
10
 
! Отговори
??? преди 3 години
Значи мисля, че процента е поне 50. Ако не и по-голям. Но то както казаха и от хотелиерската оорганизация в България Нашето море не е за Българи! Нашето море нямало какво да предложи на бългаския турист! А както се вижда по нашето море оскверняват бългаския флаг, по нашето море ти ЗАБРАНЯВАТ да стъпваш на плажовете и така! Та нещо чудно ли има в това, че половинатабългари не могат да идат на морето "ни"!!??
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БГ турист. Човек, вземи си ол инклузив някъде. Щом пиеш толкова, в инклузива има алкохол на корем. Не разбитам идеята да платиш 15 лв. за квартира, а 25-30 лв. за 5 водки. :-)
30
4
 
6
 
! Отговори
Св преди 3 години
Така и не разбрах БГ туристите, чакайки към Гърция. Викат - капарирали от мин. година. Тестовете за 4 чл. семейство излезли още толкова, ама да не загубят парите. И с риск от заразяване (минават през лаборатория, в която са влизали и заразени), загубили 3-4 дена още преди самата почивка в чакане, на граница, тестване, документи и една с разширени ноздри от тестуване, препечена попотена в колата на границата вика "Заслужава си, все пак трябва да се почива" - промит мозък. Е.ати почивката.
29
1
 
8
 
! Отговори
Св до БГ турист преди 3 години
Само докато четях ме преряза стомаха и хванах гастрит. Сега цял ден ще имам киселини :). Затова говоря, за човек който се кефи като теб, и му е гот - ОК. Ти си се чувстваш добре от всичко, взел си почивка изгодно и е ОК. Но да ми казват, че това е задължително за всички и ако не можеш да си го "позволиш" си пропадляк и света приключва, ако не идеш да "видиш морето" поне веднъж годино, въпреки че после нямаш пари за ток, парно или някакви спешни належащи нужди...
28
8
 
6
 
! Отговори
БГ турист преди 3 години
400лв ми излезе тридневен гастрол(сам самичък)преди две седмици в Созопол.С ядене и пиене на корем - на обед по 6 бири със две порции пържена риба и пържени картофи ,а на вечеря по пет водки със салата и по 4 бири с основното.Квартирата ми бе 15лв единична стая.Пари за шезлонг и чадъри не давам.Август в началото мисля пак да повторя на бис.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кипърци и гърци не могли да отидат на море. Че те не живеят ли на морето почти всички хора там или най-много на по 40 мин път от морето?
26
1
 
6
 
! Отговори
Св до лйнмр преди 3 години
Разбирам намека и името ти. Аз си позволявам друг вид "почивки" с по далечни дестинации и то със самолети (но не сега де :)), да видя нещо по - приятно но несвързано с пържене, печене и посещение свързано с плацикане в солена вода. Доказано не ми е полезно въпреки всичките реклами за солената панацея, задължителното мацане с 50ти фактор, седейки задължително под чадър с UV защита на барбарон с антибактериална вата, държейки бира задължително закупена от безплатната консумация на шезлонг.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е аз не съм ходил от 8-ми клас и вече съм на 50+...
24
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
То при кафе 10 лв, шезлонг 20лв, цаца 15лв и Бил Гейтс да си нема да можеш да си го позволиш.
23
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 3 години
160 лева военно инвалидна пенсия, без работа ... Да , мисля си за морето само. АЙ исктир , в Европа