Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море

Все пак положението е доста по-добре отпреди 10 години, сочат данни на Евростат
21 юли 2020 07:00, Красимир Ангелов
66
Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море
Снимка: БГНЕС

Над 35% от българите на възраст над 16 години не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома през годината заради липсата на пари, сочат данни на Евростат.

Важно уточнение е, че данните са за 2019 г., а за настоящата година вероятно делът ще е още по-голям, заради икономическата криза, съобщава "Труд".

Още по темата
Въпреки че процентът изглежда висок, средно за страните от ЕС 29% от жителите не са имали достатъчно пари, за да бъдат на почивка една седмица. Така като цяло според европейската статистика жителите на девет страни от ЕС са по-зле от нас по отношение на възможността да платят почивката си през годината.

Най-зле са в Румъния, където 54,1% от хората през изминалата година не са имали средства за поне едноседмична почивка пред годината.
Жителите на Гърция са на второ място, като 49% тях не са могат да си позволят едноседмична ваканция далеч от дома. На следващите места са Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%). По-зле от нас са и в Унгария, Португалия, Литва и Словакия.

Причината в редица страни с по-високи доходи почивките да са по-недостъпни за хората е, че у нас цените на ресторантите и хотелите са най-ниските в ЕС и са на ниво около 45% от средните за ЕС.

Най-добре в ЕС са жителите на Швеция като само 10% от тях не са могли да си позволят едноседмична ваканция през годината. На следващите места са Дания и Люксембург (по 11% от населението).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
лйнмр преди 3 години
До СвИ как да не е до статут, аз седя на барбарон за 6 кинта, а ти?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мога но нямам желание да ходя при мутрите
20
0
 
9
 
! Отговори
Вихрогон преди 3 години
А останалите 2-*** не могат и 2 дни.
19
0
 
15
 
! Отговори
Св до 15 преди 3 години
Да, все едно ни намекват, че това ТРЯБВА да ми е критерия за някакъв успех. То малко е като създаване на някаква мечта, за да го поискаш рано или късно - анкета-маркетинг. Не можеш да си го позволиш но се СТРЕМИ към него на ВСЯКА цена. Все едно да ми кажат - не можеш да си позволиш всеки ден да ядеш черен хайвер с трюфели. Нито ми харесва, нито бих ял дори и да мога да си позволя. Същото е и с пианата (не мога да свиря), цигарите или 50 годишно вино лимитирана серия.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местя
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И варненци ли не могат да ,,почиват,, на море.От Шумен по магистралата е 20 Мин до морето. Хората ходят с маршрутка до Варна и си почиват.Почивката е въпрос на организация.Една палатка е 20 лв.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на планина?Зор голЕм беше да се ходи на Витоша, сега киснат на (ул.),,Витошка,, в кафенетата.На Витоша няма жива душа.И при това безплатно може да се почива.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има хора,които не обичат морето,и не ходят. И тях ли слагате в тази статистика?
14
1
 
7
 
! Отговори
Алов преди 3 години
А всеки трети депутат си позволява си направи резиденция на море. Колко жалко звучи,а ?
13
0
 
21
 
! Отговори
ГОШО преди 3 години
Не е вярно това ,зависи кок е зададен въпроса към хората !! Има квартири на нормални цени, има храна на достъпни цени, с кола или влак, автобус може да се пътува...познавам много обикновени хора , бих казал с ниски доходи ходят всяко лято на море и не са им нужни 2000 лв за 1 седмица !!???? Не пълнят гушите на скъпи хотели и ресторанти, нито на барове и плажни дискотеки. Всеки, който пожелае може да отиде на море...има място за всички !!!
12
2
 
14
 
! Отговори
Св преди 3 години
И аз не мога да разбера, защо пък точно това трябва да е признак за някакъв статут. Да идеш на море? И знаете ли от коя година това е "модерно" и колко силен маркетинг на това да се казва "трябва поне веднъж да видиш морето". Просто за засилване на туристическата промишленост. Всичко е пари. Проверете как в Америка е измислен конкурса за Мис и за какво е послужил. И много други такива глупости. Море - да си причинявам нещо, което някой друг ми е казал че е хубаво и е добре. Да прегарям и РАКувам
11
5
 
11
 
! Отговори
на бас преди 3 години
че е обратно и 35% могат да си позволят, а останалите 65% не могат. Дали е заради тестове и затворени граници или заради коронакризата или просто защото нямат пари. Ама май е много по-вероятно 65% да не могат.
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С легенчето на терасата и това ще е.
9
9
 
25
 
! Отговори
Дядо Поп преди 3 години
В България до 18 си непълнолетен и за да работиш и да изкарваш пари има доста бюрокрация, така че едни 30% от тия 39% трябва да изчезнат. Сметките трябва да се правят за хора в трудоспособна възраст.После трябва да се отчете факта, че много хора обясняват колко са бедни, но опашките по южната граница показват реалността, тълпите по южното черноморие също.Каква е целта на статията, да ни внуши колко сме бедни ли? На протест ли ни каните?
8
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги въпросът е бил: какво иска човек. Човек получава това, което иска, и е ограничен единствено от тавана на желанията си. Всеки който желае да иде на море, винаги може да намери 1000-2000 лв и да иде за една седмица. Другото е мързел и хленчене.
7
2
 
24
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Хахаха... София празна като Сев. корейски трезор, ама не можели... :)
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка вечер са по кръчмите, после пари нямали...
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който за каквото е учил. Кой е казал, че всички трябва да ходят на море!
4
4
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Аз, познавам един, който не може, но той си го направи така
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и трябва да е. То каква почивка ще е с хиляди хора около всеки?