Вода газим, жадни ходим: Заплашени ли сме от нова водна криза?

Абсолютно развeнчан е митът, че България няма вода, смята Нона Караджова
20 авг 2020 09:10, Красимир Ангелов
44

Редица предупреждения и прогнози за безводие в страната дойдоха през летните месеци. Такива направи и екоминистърът Емил Димитров. Може ли да се повтори кризата от Перник в други части на страната?

"През 2001 г. Министерският съвет прие мащабна програма, за да реши тези проблеми, през които се говори 2020 г. Казва се, че има тенденция за много години с недостатъчни валежи. Към програмата има списък с най-приоритетните язовири, за да бъдат решени въпросите в критични райони. За Перник е предвидено да бъде изграден язовир "Раянци". 1992 г. се преустановява неговото строителство. Един виновен за нищо министър стои в ареста", коментира бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е абсолютно развeнчан митът, че България няма вода. Тя настоя, че страната ни има достатъчно вода да бъдат осигурени населението и икономиката.

Още по темата
"Вода газим, жадни ходим. Няма център за вземане на решения, институционално проблемът е много сериозен. Около 10 институции отговарят за язовирите и водоснабдителните съоръжения. Прехвърлят си топката, винаги няма виновен. Финансирането е много малко. Еврофондовете финансират предимно пречиствателни станции. Само 37% от необходимите средства идват от таксите, които хората плащат", разясни Нона Караджова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че недобрата водопороводна мрежа е една от причините водата да не достига.

Според Караджова решението е всички язовири и водохващания да се управляват единно.

"Навремето предложихме създаването на единна държавна структура, която да отговаря за доставката на вода. Трябва държавата да има силната ръка да знае кои язовири и връзки трябва да се построят, какво е състоянието на язовирите", обясни бившият екоминистър.

Караджова е категорична, че не е решение да бъде спряна водата за поливане или за промишлеността, за да има за хората. По думите ѝ хората ще имат вода, но няма да имат работа и ще ходят гладни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А постна пица ще има ли?
32
0
 
3
 
! Отговори
garantirano преди 3 години
ot GERB?
31
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
ако построят комунизъм в Сахара няма да остане пясък
30
1
 
12
 
! Отговори
директор на водопад преди 3 години
Значи в Дубай може 5 галона да струват около 5 лева. Дето е пустиня и нямат вода. А в България дето уж имало много вода , тя хем скъпа, хем я няма. Това какво е ? Фейк ?
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България има огромен брой минерални и други извори, реки, езера, язовири и какви ли не водоеми. По времето на Древния Рим днешната българска територия е била един голям спа комплекс за много римски императори. Но гербаджиите с некадърност, алчност и безхаберие успяха да ни редуцират до ниво водна криза и воден режим.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28А що не питаш г-жа Караджова, когато е била и министър и зам.министър по-преди, що не е прокарала идеите си още тогава? А и за едни видни НПО консултанти в областта на водите и фондовете може да я попиташ, информативно...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18С около 10% са повече. Само тия от едновремешните АПК-тата и ТКЗС-тата са над 3200. Почти всички имат следните проблеми:- липсата на каквато и да е налична техническа и друга документация- до средата на 90-те в тогавашното земеделско министерство (МЗГАР) се водеше някаква отчетност и регистър, но с прехвърлянето собствеността им на общните и това се затри - част от микроязовирите са изграждани по т.нар. стопански начин от съответното ТКЗС/АПК след указание от ГК на партията
26
3
 
14
 
! Отговори
Про преди 3 години
Прости хора не могат да решат този сложен проблем.Има си професори и др. учени специалисти които да направят дългосрочен план и предвиждания.Парите да не се крадат и да се умножава по 2 и по 3 цената на строежите.това с Перник си е за съд. и оставки ама населинето само мрънкя и е мързеливо и бъзливо.Нали видяхте-ако не бяха протестите щяха ли да дадат на народа малко пари?И докога ще избирате азиатски физиономии да ви управляват щото говорели просто като вас.
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой бил виновен .Ми кой да е виновен ? Ромска партия герб. 10 години кой управлява ? Обаче ченгетата на 50 с 20 заплати и после и пенсия и заплата. С такава политика ще има полиция и няма да има народ .
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е г- жа Караджова.Умишлено се прави всичко,защото водата от благо я направиха търговска стока.И по лошо ще става,докато не превърнат България в пустиня.Чак тогава,когато ще няма вода и за София,ще се направят опити за нормализиране,но ще е твърде късно.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно ви казвам - не съм участвал в протести откакто бяха вдигнали цените на тока и плащахме по 500 лева сметки. Сега, ако има режим на водата, хората пак трябва да вземат сопите. Не може заради мързела и некомпетентността на министри, инспекции и не знам си какви агенции, хората да стоят без вода през 21 век. Веднага да се преразгледат договорите с частните ВЕЦове и където трябва да се прекратят. Писна ми заради шепа хора да страдат милиони.
22
16
 
2
 
! Отговори
Мърррр... преди 3 години
Ауууу! Какъв рев на комунистите. Строяло се при Живков. Днес също се строи.
21
1
 
11
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
По принцип , пожарникаря Борисов като ходи на пожар винаги МУ свършва водата !И сега пак , иска да влачи , а остави българина без вода, защо?Защото при него всичко е далавера , вода има , но който си плати!
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че старата номенклатура от БКП къде кадърна къде не, беше разбутана а като управление бяха сложени хора без грам интерес, желение и опит да работят за подобряване и доизграждане на вече направеното. Като резултат всички без изключение правителства го караха на самотек докато нещо не се счупи или разруши.Резултата всичко го виждаме в цялата държава и не само в екологията и водитеГоспода политиците можеше да променят много но не си мръднаха пръста а се впуснаха в правене на пари
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След замърсяване с фекални води и какви ли не други гадости сега водна криза.Честито, ето ги управляващите после се чудете защо са протестите.БСП / ГЕРБ / ДПС / СДС са всичките бивши БКП кадри време е да се премахнат от управлението
18
1
 
1
 
! Отговори
апп преди 3 години
До 123послушание и вярност към партията .. да те допълня, може някой друг да продължи ако иска
17
15
 
5
 
! Отговори
директор на водопад преди 3 години
По цял свят чистата питейна вода е скъпа. Който иска такава - ще плаща. Който иска ефтина вода - купува инсталация за обезсоляване и точи океана или морето.
16
6
 
24
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм в България за периода 1950г-1985г бяха построени 2216 язовира! В края на 1960г. България е на 3 място в света по брой изградени язовири.А сега по времето на добрата демокрация в България за периода 1991г-2020г. бяха построени само 12 язовира като 11 от тях всъщност само са довършени тъй като реалното проектиране и строителство е започнало още през лошият социализъм.
15
5
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ФАКТЪТ че Бивш Министър говори за проблемите с Водата -Не се ли ЗАМИСЛЯ ЧЕ И ТЯ Е БИЛА ЧАСТ ОТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ И НЕ ГО Е РЕШИЛА?? И ТЯ Е ЕДНАКВО ВИНОВНА С ДРУГИТЕ ! РЕШЕНИЕТО Е--- МАХНЕТЕ ВЕЦОВЕТЕ ОТ ЯЗОВИРИТЕ И ЩЕ РЕШИМ КАРДИНАЛНО ПРОБЛЕМЪТ- НАПРАВЕТЕ ОЩЕ 20 ЯЗОВИРА -ЦЕНАТА ИМ ЩЕ Е КОЛКОТО 100 КМ "МАГИСТРАЛА С ДУПКИ"- СМЕНЕТЕ ВИК МРЕЖАТА ДОКОЛКОТО МОЖЕ И В БЛИЗКИТЕ 50Г НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ С ВОДАТА! БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ БОГАТИТЕ В СВЕТА НА ВОДА ДЪРЖАВИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРИРОДАТА И ГОСПОД!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 1Развързала се обувката на Лилито Павлова и Боко, като джентълмен (кънгратюлейшън) , се навел да я завърже .Ама заради големия тумбак ,взел , че пръцнал . Погледнал нагоре виновно към Лили , а тя го потупала успокоително по рамото :"Нищо ,нищо ,Боко - всеки глас - за гербавата власт !"