Вода газим, жадни ходим: Заплашени ли сме от нова водна криза?

Абсолютно развeнчан е митът, че България няма вода, смята Нона Караджова
20 авг 2020 09:10, Красимир Ангелов
44

Редица предупреждения и прогнози за безводие в страната дойдоха през летните месеци. Такива направи и екоминистърът Емил Димитров. Може ли да се повтори кризата от Перник в други части на страната?

"През 2001 г. Министерският съвет прие мащабна програма, за да реши тези проблеми, през които се говори 2020 г. Казва се, че има тенденция за много години с недостатъчни валежи. Към програмата има списък с най-приоритетните язовири, за да бъдат решени въпросите в критични райони. За Перник е предвидено да бъде изграден язовир "Раянци". 1992 г. се преустановява неговото строителство. Един виновен за нищо министър стои в ареста", коментира бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е абсолютно развeнчан митът, че България няма вода. Тя настоя, че страната ни има достатъчно вода да бъдат осигурени населението и икономиката.

Още по темата
"Вода газим, жадни ходим. Няма център за вземане на решения, институционално проблемът е много сериозен. Около 10 институции отговарят за язовирите и водоснабдителните съоръжения. Прехвърлят си топката, винаги няма виновен. Финансирането е много малко. Еврофондовете финансират предимно пречиствателни станции. Само 37% от необходимите средства идват от таксите, които хората плащат", разясни Нона Караджова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че недобрата водопороводна мрежа е една от причините водата да не достига.

Според Караджова решението е всички язовири и водохващания да се управляват единно.

"Навремето предложихме създаването на единна държавна структура, която да отговаря за доставката на вода. Трябва държавата да има силната ръка да знае кои язовири и връзки трябва да се построят, какво е състоянието на язовирите", обясни бившият екоминистър.

Караджова е категорична, че не е решение да бъде спряна водата за поливане или за промишлеността, за да има за хората. По думите ѝ хората ще имат вода, но няма да имат работа и ще ходят гладни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Безхаберие, мързел, некомпетентност-тези качества трябва да притежава всеки работещ в администрацията, за да бъде назначен. Роднини на високи постове също помагат.
12
1
 
17
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
С многото на брой малки ВЕЦ и липсата достатъчно ел.енергия, което вече е факт без попълващата мощност, за която беше предвидена АЕЦ Белене, водата се източва в полза на няколко собственици-връзкари. Ако искате повече подробности питайте Кирето Добрев, Петър Курумбашев и други подобни ,,енергетици", които източват крайно недостатъчните водни ресурси на България.
11
0
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
И нито дума за бичът наречен ВЕЦ-ове.От рекички до язовири.Интересна журналистика.
10
1
 
7
 
! Отговори
МегаВиКхолдинг преди 3 години
На всеки язовир, водопад, рекичка, по-дълбока локва и гьол, трябва да се назначи директор, заместник директор, секретарка и цялата необходима администрация за добро управление.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплашени сме, защото искате да ги продадете и сега симулирате тия кризи. Отделно безхаберието на многолюдните ви служители, които не знаят, за какво са на работа и взимат заплати.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безхаберие, алчност, непрофесионализъм, немарливост, мързел.... Тепърва ще гърмят много мини, заложени от калинките в управлението. Държавата не е полицейски участък или военно поделение, за да се управлява трябва много добро образование и морал
7
3
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ 4ever ! преди 3 години
Герберастите ни превърнаха в пустиня....
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нищо, скоро ще започнат да се появяват т.н. проблеми на техносферата. Рязко ще зачестят авариите в язовирите, ще започне да се руши водната инфраструктура в градовете, ще започнат да падат мостове, да се рушат пътища и тунели, ТЕЦ-ове и АЕЦ ще започнат да аварират по-често, жп-линиите ще се рушат, влаковете ще аварират. Всичко това е свързано с упадъка на една държава и неспособността й да поддържа своята собственост поради корупция, затъваща икономика и деградиращо образование...
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплашени сме от много кризи заради нямарливото отношение към инфраструктурата, коята естествено се руши - няма вечни неща, водопроводи, електропроводи, язовири, разпределителни и подстанции, канализация и пречиствателни станиции - за тези структури на се отделя и лев. Перник гръмна пръв но това е само началото, не може да се фокусираш само в една област - пътища а да зарежеш всичко останало, пътищата, при това ДОБРИТЕ не са единственото нещо от което зависи една добре функционираща държава
4
17
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Няма страшно, на протестите пият само бира и твърди напитки и пак издържат.
3
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че сме заплашени от всякакви кризи. Некадърникът Борисов дори не е в състояние да напълни с вода язовирите, които бай Тоши построи. Оставка, мутро!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да... Чувал съм, че 80% от водата се губи заради лошата инфраструктура
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промяната на радеФ е факт!!!Харесва ли ви