БАН: Нужна е стратегия за изравняване на доходите у нас

Доц. д-р Григор Сарийски пред Bloomberg TV Bulgaria
15 сеп 2020 12:07, Анисия Иванова
66
БАН: Нужна е стратегия за изравняване на доходите у нас
Снимка: БГНЕС

Намаляването на бедността у нас може да се случи, ако се предприемат мерки, насочени към изравняване на доходите. Трябва да се повишат разходите за социална защита, независимо дали през косвени данъци или налагане на стръмна данъчна скала. Това е въпрос на политика и дългосрочна стратегия, заяви доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на Българската академия на науките (БАН), в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът взе отношение по темата с предложените промени в определянето на линията на бедността в България в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Идеята е социалният министър да предлага линия на бедността, когато има забяне на темпа на растеж на БВП. Ако предложението бъде прието в първоначалния му вид, министърът ще може да определя линията на бедността, както му харесва. В този смисъл това едностранно определяне е доста спорно", коментира доц д-р Сарийски. "С доходите под линията на бедността са били близо 19% от българското населението по данни на Евростат".

Още по темата

Доц д-р Сарийски посочи, че индексът Джини (бел. р. който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество) се е увеличил от около 36 до 41.

"Богатите стават все по-богати, а бедните едва се издържат", уточни той.

Освен това гостът посочи, че имаме един от най-ниските дялове от БВП на разходи за социална защита.  

Доц. д-р Григор Сарийски подчерта, че стратегията за усвояване на евродства трябва да е изпълнима, защото иначе част от средствата могат да бъдат спрени или да трябва да се възстанови част от получената сума.

Според госта е трудно да бъдат заложени изпълними мерки и цели по отношение на конкурентоспособността, защото "конкурентоспособност със слабо подготвени хора не може да се изпълни".

"Трябва да има обективен критерий за оценяване на истинската подготвеност на хората на пазара на труда", каза още той.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
6
 
! Отговори
УЧИТЕЛИ преди 3 години
фигурантът прибави на Баце още към 70-80 хиляди гласа , тези на учителите с малоумното си изказване и то първия учебен ден, че ПО-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИТЕ НЕ ГАРАНТИРАТ КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ
15
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Тоя реве за комунизъм!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "взимат се парите на богатите"Винаги вземат от средните никога не взимат нищо от богатите.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Като мама и тате ти плащат семестрите и общежитието, а ти се шляеш пред компа цяла нощ става, но пробвай сега да си плащаш всичко в София и да преживяваш.
12
1
 
5
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
До Анонимен АлкохоликНе е точно така. Ако си в малко населено място, в дълбоката провинция както каза, спокойно може да се направят професионални гимназии, в които наистина се учи. И лятото вместо да ходиш до съседния град сервитьор, да караш платен стаж като заварчик примерно. За справка един добър заварчик взима доста добри пари, а се оказва, че такива хора няма. Подобни примери бол с професии. Под добро образование дори нямам предвид само висшето. То самото не винаги е адекватно.
11
3
 
5
 
! Отговори
друг програмист преди 3 години
До Анонимен АлкохоликАз бях студент по времето на Жан Виденов.През 1996-1997 съм карал с по 2-3$ месечно. И завърших.така, че не ми обяснявай как нямало как.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Всъщност, ако си беден и от дълбоката провинция, дори да искаш да се образова няма как. Има деца с по един родител и дори пълни сираци, които са принудени да работят от ранна възраст, което прекратява учението им. Не може да ги вините за това, че нямат диплома за висше образование, когато самата система ги натиска в калта. Трябват достойни доходи за всички работещи, за да могат да осигурят децата си и да имат стимул да учат и да се осъвършенстват в противен случай си е кауза пердута
9
7
 
6
 
! Отговори
чистачката леля Мара преди 3 години
Аз съм ЗА изравняване на доходите.Искам да взимам колкото глупавия президент Радев.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия мухлясалите музейни експонати пак искат да ни правят равни. Значи другари, стратегията е следната - взимат се парите на богатите и ги разпределяме на всички по равно. Да живее БКП и КПСС. Урааааа
7
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
E как да се случи това изравняване, като Боко на парче и съвсем хаотично качва доходите на едни, а други сектори с години си седят без реиндексация на заплатите. Ей го на, сега на учителите ще качва с 15% заплатата, а преди това пусна гювеч на ресторантьорите като им свали ДДС_то и така ги направи с 11% по-богати. С такъв премиер нищо не става и никакви стратегии не помагат. Просто трябва да си ходи от ГЕРБ и да сложи някой умен, млад и учен човек на мястото си, че да гласуваме с кеф за ГЕРБ
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с изравнените доходи малко ми прилича на онова време. Дето беше "от всекиго според възможностите, на всекиму според потребностите" и видяхме крайния резултат всички еднакво бедни с изключение на другарите.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизъм и социализъм не искамекойто е кадърен и работлив ще има повечекойто глупав и мързелив ще има малкоБАН - такъв животамързеливи
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами напишете я, нали за това сте академия. После и филмче популярно направете, щото политиците трудно разбират когато четат. Току виж, стигнало до нечие депутатски мозъче.
3
1
 
8
 
! Отговори
Георги Г. преди 3 години
Не доходите да изравняват, а образованието. Има ли добра стратегия за качествено образование, което реално да подготвя младите, да могат наистина да си изкарват достойни пари, и то тази стратегия съобразена по региони в страната, тогава доходите ще се изравнят от самосебе си. Не познавам човек с качествени умения около 30 годишен, без добри доходи. Натъртвам качествени умения, в сферата си, в която работи. Ако вземат да преразпределят доходите на кадърните към мързеливците, ще стане още по - зле
2
4
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Изравняване на доходите ли? Искате да взимате колкото мен? Не става :)
1
5
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ТУЙ дето го говори този доцент -СЕ говори вече 30г !!! Децата от Първи клас го знаят! С Говорене не става!! Това поне вече е ясно!! Става само когато Властта изпитва СТРАХ! А ТЯ се страхува само и единствено от гражданско неподчинение и Протести!! ТЯ от БГ Правосъдие или Конституция -НЕ СЕ СТРАХУВА!!