Реформа в психиатричната помощ няма от времето на комунизма

През 90-те години са орязвани места в болниците и пациентите са пускани
32
Реформа в психиатричната помощ няма от времето на комунизма
Снимка: Pixabay

Дългоочакваният проект на Национална стратегия за психично здраве вече е публикуван за обществено обсъждане. Документът има амбицията да предложи визия за следващите 10 години – до 2030 г.

Предвижда се разкриването на центрове за психично здраве в областните градове, в които такива липсват, както и отваряне на клиника за лечение на хранителни разстройства в София.

Замислено е разкриване на клиники по детско-юношеска психиатрия към университетски болници в Плевен, Пловдив и Стара Загора. Като проблем се очертава затрудненият достъп до спешни психиатрични услуги. Стратегията съдържа оценка на потребностите на населението и на функционирането на различните служби.

Системна реформа не е правена от времето на комунистическия режим, коментира пред БНР акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, бивш национален консултант по психиатрия. Той е член на работната група, изготвила документа.

„Козметични реформи в стил – дай да съкратим тук 50 легла и да пуснем пациентите на улицата, са правени през 90-те години и последствията от тях са повече от катастрофални“, коментира той.

В момента поради липса на нормативна база лечението на пациентите е фрагментирано до невероятна степен. Липсва приемственост между клиничната и стационарна форма на обслужване и извънболнично лечение, а във всеки от тези сегменти се наливат някакви средства, посочи Стоянов.

По думите му сега стационарните услуги са изпратени „в горите тилилейски".

Акад. Стоянов даде примери с неоправдано тежките ремонти на остарелия сграден фонд в болничното лечение и огромните суми, които се дават за скъпоструващи антипсихотици в извънболничната помощ. На този фон Здравната каса финансира с 5 лева антикризисната интервенция, осъществявана от психолози и психиатри, допълни той.

Според Дроздстой Стоянов е налице огромна пропаст в преценката на значението и ролята на различните технологии, използвани за овладяване на психиатрични кризи.

Като рискове пред стратегията Дроздстой Стоянов открои както политическата нестабилност, така и липсата на единство и разногласията по някои проблеми в професионалното съсловие, които могат да имат подривен ефект.

„И тези проблеми са свързани с най-важните, опорни точки на стратегията, подлежащи на осъществяване след първата година“1 каза той.

Работещите в системата имат разнопосочни интереси, много от тях са възрастни – преобладаващата част от персонала е над 55-годишна възраст и в този момент не са заинтересувани от промяна в статуквото, отбеляза Стоянов.

За реализиране на стратегията за психично здраве е необходим дългосрочен политически ангажимент, категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязахте ли как, когато ББ започна да става неудобен,започнаха да се прокрадват тук-там версии,че е луд,така ще правят и с вас,ако сте неудобни,затова искат да си присвоят българските психиатрии западняците,да не мислоите ,че това е българска идея? Ами не е!Това е нов начин за терор върху населението.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е плашещо, в психиатриите на запад вкарват неудобни хора,които са неудобни за бизнесмени и политици и ги обяваяват за луди,ако продължават да не случат,ги убиват!Сега ще направят и същото в България.Пазете се, отказвайте психиатрична помощ,защото там вкарват в телата и мозъка на хората импланти чрез лекарства и храна и ги контролират тотално,могат и да ги облъчват ,без значение къде се намират!
26
1
 
0
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Такова да не те докопва - бавен / или бърз пътник към небитието са. И в единия, и в другия, и във всички случаи ги излолират, ако могат, за да не страдат нормалните.
25
0
 
4
 
! Отговори
има нещо гнило тука преди 3 години
За съжаление от времето от комунизма до ден днешен (30 години), презумцията за уседналост е останала във доста институции. И няма изгледи за промяна. Хората с алцхаймер и с деменция са на произвола на съдбата. Или с малък шанс в държавни институции. Другото е за сметка на имотите частници да се грижат за тях. Е тва е ...Просто боли!!!
24
1
 
0
 
! Отговори
До факт преди 3 години
Айде да не даваш мнение от името на милионите, вкл. и аз, живели при "хубавия" ти социализъм. Говори за себе си, че си бил готованче и сега ти е кофти, че лапачката свърши. И да ми кажеш защо фалира. Ако изобщо имаш умствените способности да анализираш причинно-следствената връзка
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе, какъв е тоя дрозд, можеше направо врабец или косер, защо толкова сложно като фирма неква дроздстрой
22
3
 
7
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 години
Как да няма. Сега психично болни е се разхождат свободно, докато не заколят я майка си, я някой друг и никой не носи отговорност. Психично болни деца се учат заедно с останалите и учителите вместо да отделят внимание и да научат на нещо децата, се превръщат в укротители и медиатори, а останалите гледайки как може просто да се минава от клас в клас виждат какъв е смисълът в ученето. Нямало реформа... реформата е потресаваща!
21
6
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Наричаха го комунизъм, но не беше комунизъм. Въпреки недостатъците си, това беше времето когато българите живееха най-добра материално и България беше държава, имаше една от най-модерните армии в Европа и беше сред 30те най-развити икономики в света. А след "комунизма" - разруха и мизерия. Бедност, глад, първи по смъртност в света в 21 век. Слуги на богатите западняци.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами няма, то половината коментари тук са дело на психичбо болни.
19
6
 
8
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, значи според *** психиатричната помощ е на световно ниво, подобно на Северна Корея и Никарагуа, нали комонизкото било най-убаво, от 30 години реват как при бай Тошово време било най-убаво. Нъл тъй?!?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв дебат ве оф ци :))) БГ-то е задния двор на Европа, да не мислите че през тези всичките години не са знаели...? :)))
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е необходима реформа...тремора се възприема адекватно.
16
4
 
2
 
! Отговори
ЗАПОЧВА ДЕБАТА преди 3 години
СЛЕД 10 МИНУТИ.Отварям си биричка. Излъчват на живо във ФЕЙСА
15
3
 
3
 
! Отговори
Бай Банкяньо преди 3 години
Гледайте НА ЖИВО дебата за България в ЕП.1.5к гледат дебата в момента с жива видео връзка по фейсбук. Има и български превод, което е супер, щото неуки хора като вас, които не знаят езици ще могат да проследят дебата... че няма да разберете нищо, няма... толкова си можете... ама поне споделете с приятелите си.Хайде лека вечер. Отварям си биричка.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да така е психиатриите са същото противно място където може да попаднете Да дадат как изглеждат психиатриите на Запад
13
5
 
4
 
! Отговори
Банкянския Тигър преди 3 години
След 15 минути започва народния съд на ЕП срещу Бойко Борисов. Гледам на живо! Очаквам с нетърпение дебата. Гледайте го - ще е голям сеир, а и ще се говори за това в следващите месеци. Не пропускайте. Проследете дебата от първо лице.1,5к гледат на живо в момента, на страницата "Европейски парламент в България"
12
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Прокажен народ!Бълраските мъже са примитивни, агресивни и комплексирани малкопишковци.Българските жени са курвалясни простакеси, дето и бой им е малко.Срам ме е, че съм българин!
11
1
 
7
 
! Отговори
Република Банкя преди 3 години
Нека да подарим на Бойко Борисов село Банкя, да му построим един стадион, където да разцъква Фузбал и да събира 500-те си фена, да оградим с една ВИСОКА ограда и да признаем територията за Независима Република Банкя. Хем ще си царува до живот, хем няма да пречи на българите.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "При фашиста"Такова изказване не може да има особено под номер едно на форума. Други коментари се трият или думички от тях за няма си нищо. То всеки може някой да не му харесва но има протест да върви там и да вика. Тука би трябвало да е форум за цивилизовани хора.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бях охрана, по центъра на Варна се разхождаха доста с психични отклонения :) Даже един луд дето са го дармонили здраво, ме пита дали мога да се свържа с полицията, докато го гледам как чупи столове и обижда обикновенните хора :)