Реформа в психиатричната помощ няма от времето на комунизма

През 90-те години са орязвани места в болниците и пациентите са пускани
32
Реформа в психиатричната помощ няма от времето на комунизма
Снимка: Pixabay

Дългоочакваният проект на Национална стратегия за психично здраве вече е публикуван за обществено обсъждане. Документът има амбицията да предложи визия за следващите 10 години – до 2030 г.

Предвижда се разкриването на центрове за психично здраве в областните градове, в които такива липсват, както и отваряне на клиника за лечение на хранителни разстройства в София.

Замислено е разкриване на клиники по детско-юношеска психиатрия към университетски болници в Плевен, Пловдив и Стара Загора. Като проблем се очертава затрудненият достъп до спешни психиатрични услуги. Стратегията съдържа оценка на потребностите на населението и на функционирането на различните служби.

Системна реформа не е правена от времето на комунистическия режим, коментира пред БНР акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, бивш национален консултант по психиатрия. Той е член на работната група, изготвила документа.

„Козметични реформи в стил – дай да съкратим тук 50 легла и да пуснем пациентите на улицата, са правени през 90-те години и последствията от тях са повече от катастрофални“, коментира той.

В момента поради липса на нормативна база лечението на пациентите е фрагментирано до невероятна степен. Липсва приемственост между клиничната и стационарна форма на обслужване и извънболнично лечение, а във всеки от тези сегменти се наливат някакви средства, посочи Стоянов.

По думите му сега стационарните услуги са изпратени „в горите тилилейски".

Акад. Стоянов даде примери с неоправдано тежките ремонти на остарелия сграден фонд в болничното лечение и огромните суми, които се дават за скъпоструващи антипсихотици в извънболничната помощ. На този фон Здравната каса финансира с 5 лева антикризисната интервенция, осъществявана от психолози и психиатри, допълни той.

Според Дроздстой Стоянов е налице огромна пропаст в преценката на значението и ролята на различните технологии, използвани за овладяване на психиатрични кризи.

Като рискове пред стратегията Дроздстой Стоянов открои както политическата нестабилност, така и липсата на единство и разногласията по някои проблеми в професионалното съсловие, които могат да имат подривен ефект.

„И тези проблеми са свързани с най-важните, опорни точки на стратегията, подлежащи на осъществяване след първата година“1 каза той.

Работещите в системата имат разнопосочни интереси, много от тях са възрастни – преобладаващата част от персонала е над 55-годишна възраст и в този момент не са заинтересувани от промяна в статуквото, отбеляза Стоянов.

За реализиране на стратегията за психично здраве е необходим дългосрочен политически ангажимент, категоричен е специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хакерите на Ветото махнаха от Фейсбук сайта за имриючмънт на резилдентчето, и когато зададох този въпрос, българският администратор на мрежата ме блокира.Това ли ви е свободата на словото бе, бабикянско-ветовски "революционери"? Обитателят на Вила Калина е диагностициран първо в ЦПЗ - София, но не езвестно дали се лекува - няма ли специалистите на правителствено ниво да се заинтересуват от случая?
7
3
 
3
 
! Отговори
*** преди 3 години
До Анонимен "При фашиста" ТОВА ИЗКАЗВАНЕ Е НЕДОПУСТИМО И РЕДАКЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРА ВМЕСТО НИ В КЛИН НИ В РЪКАВ ДА БЪДАТ ТРИТИ ДУМИ ОТ КОРЕКТНИ КОМЕНТАРИТЕ НА ХОРА
6
4
 
3
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 3 години
Така лекуват въртоглавите в Китай !!
5
3
 
5
 
! Отговори
Евро Пси преди 3 години
"Днес българина е духовно болен" -- Вера КочовскаТя си отиде неразбрана ...
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много *** кефите като почнете с "ама вижте как е в еди си коя държава" и следователно щом и там е така значи е нормално и за нас ...
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ предписват всякакви антидепресанти и какви ли не узаконени наркотици.В резултат по улиците там се разхождат неадекватни хора като Джорж Флойд (мир на Душата му).По този начин психично болните никога не се лекуват, но фармацевтичните компании и лекарите печелят много, ама много пари.От лежане с месеци по клиники те не печелят, а са на загуба.Е точно това иска този "доктор".
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни нелепости!Не казвам, че психиатричната система по времето на соца е била идеална.И ще ви обясня какво се промени в световен мащаб. След поскъпването на медицинските услуги (ах каква дума), в САЩ болничната помощ стана неимоверно скъпа. Ако отидеш в болница, бинтоват ти кутрето + преспиш в болницата -то сметката за това ще бъде повече то $20,000.Стана нерентабилно психично болни да лежат дълго време - преписват им хапове, а като забравят вземат една пушка и се забавляват в някое училище.
1
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При фашиста румен радев ветото е така! ИМПИЙЧМЪНТ ВЕДНАГА, СЪД, ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ИЗМЯНА!