Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира

При спазване на мерките до 2 седмици няма да са 1500, а 1100 заразени на ден
24 окт 2020 09:36, Елка Василева
208
 Кантарджиев: Това не е ужасна, страшна, смъртоносна болест, но трябва да се контролира
Кадър: БНТ

"Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции, след две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден".

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?", попита Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

Още по темата

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената."От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира проф. Кантарджиев.

Според професора не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

"30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава", каза Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

"Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мене не е най-доброто. Ако септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана", каза Кантарджиев.

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

"Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев изрази надежда, че сега хората ще се вслушват повече, че директорите на болниците няма да мислят само за парите.

"Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере", каза Кантарджиев.

Независимо, че тестът ни е отрицателен - е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Другари, ще ви кажа една тайна: Българите от чужбина няма да се върнат, само комунистите в България ще измрат.
75
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мустакатият чичко ви каза, че вироса а фалшив.Антиваксърите и да четете не можете. Обичате да говорите обаче.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау е стар полицай, куче на системата, не му обръщай внимание.
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8343514354351435134 рускини са направили аборт
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауПлоската планета е поредния шаблон. Износихте се вече. Аз не вярвам и не съм чел нищо за плоската земя.Вярвам, че след ваксинацията започва пандемията. Дано вие платените да устискате без бърнаут, все пак и вие сте хора. След 1-2 месеца тези които се ваксинират (ти няма да си от тях) ще ръсят вируси като луди по улицата и ще обвиняват неваксинираните. Вече те виждам и ти какво ще пишеш тогава, елементарно е.
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мустакатият чичко ви каза, че вироса а фалшив.
70
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 3 години
Сега след цялата дандания ще видите, че ще изчезнат широкоспектърните антибиотици и за всяка настинка ще ни карат да си правим ПЛАТЕНИ тестове (грип А, Грип Б и т.н. ) за да могат личните лекари да ни изпишат лечение.Това е едни вид събиране на данък лечение.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите и болните умират първи. Това е естествен процес, короната е само катализатор и това е напълно нормално, с мерки или без.
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРусия продължава да повишава стандарта си - 1 евро от 70 рубли стана 90 рубли
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП УМИРА НАРОДА СЕ ЕНТУСИАЗИРА
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анджей Дуда - полският президент е заразен с Ковид-19, а познайте кой го е заразил?Според Радев - Борисов го е заразил, за да го изложи.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДА ЖИВЕЕШ ПО ЦЯЛ СВЯТ Е ПОСТИЖЕНИЕ. метат улиците само комунистите докато не са в затвора
64
2
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 67Не се опитвам даже. Гледай само да не паднеш от края на плоската планета, че може да си изкълчиш крака :D
63
1
 
7
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Прав е проф. Кантарджиев - за жалост ВСИЧКО СТАНА БИЗНЕС.
62
1
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Не харесвахте, че чакате за автомобил ?!Сега ще чакате за болн.легло ... ако дочакате !
61
2
 
1
 
! Отговори
old stupid retard преди 3 години
До АнонименВ Китай ще се справят.... щото те са го произвели............
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауПлатени са, и то добре. Тези които не взеха пари са смачкани и оплюти от медиите. Някои дори падаха от прозорците.Иска ти се да ми забраниш да осъзная мащаба на планиран с години геноцид срещу белия човек? Няма как да стане. Шаблонните въпроси и иронията не работят.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБЪЛГАРИТЕ СА ЖИВИ ПО ЦЯЛ СВЯТ! ДЕМОКРАЦИЯТА УБИВА САМО ДИКТАТОРСКИ РЕЖИМИ.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ВИРУС МОРИ КОМУНИСТИ
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауАбе тоя Сорос много пречи на мутрите напоследък