Високата цената на тока - основен проблем в сектора за българите

Всеки втори е убеден, че сме зависими от Русия
158
Високата цената на тока - основен проблем в сектора за българите
Снимка: Pixabay

30% от българите посочват високата цена на електроенергията за населението като основен проблем на българската енергетика. Това сочи проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ) към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката, проведено през септември.

За всеки десети интервюиран сериозен проблем представлява лошото управление на енергийния сектор, а за 6% –енергийната зависимост на България от други държави.

Още по темата

52 на сто са убедени, че България е енергийно зависима от Русия. Половината от пълнолетните жители на страната посочват, че определянето на цената на природния газ за България зависи от добрите двустранни отношения с Руската федерация.

Според 28% от участвалите в изследването, цената на природния газ за България зависи от развитието на енергийната структура на страната.

За 27 на сто от пълнолетните българи цената на природния газ зависи от ефективната координация в ЕС, което е сред основните стратегически цели на Съюза от неговото създаване досега. Младите и високообразовани респонденти, както и жителите на столицата по-често от останалите са на мнение, че определяща за цената на природния газ би следвало да бъде по-скоро ефективната координация вътре в ЕС, отколкото двустранните отношения между България и държави извън Съюза.

Въпреки че секторът е определян като един от ключовите за българската икономика, темите, свързани с енергетиката,не представляват интерес за 56% от пълнолетните български граждани. Най-слабо заинтересовани от сектора са най-младите и нискообразовани респонденти, крайно бедните, живеещи в селата и представители на етническите малцинства.

Според 6% от участвалите изследването,в страната ни се използват твърде малко екологични източници на енергия, което води до замърсяване на околната среда.

Подобно мнение най-често изразяват хора с високи доходи, на възраст между 18 и 39 години, високообразовани, жители на столицата и областните центрове.

Едва за 5% от участвалите в изследването сериозен проблем е корупцията в сферата на енергетиката.

В общественото съзнание съществува връзка между дефинираните проблеми на българската енергетика и енергийните политики на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: ценатокРусияпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 2600 българки са направили аборт по желание по време на извънредното положение.
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Да бе да.Стигаше ти ама друг път.Концлагер с Режим на тока и празни магазини.Колко пари да ти трябват в концлагер?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това ли министърката на туризма и тази година ходи в Москва да се моли за бедни руски туристи със 140 евро заплата, за да могат българите с 340 евро да им слугуват и да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват, иначе трябва да ходят в Германия да мият улиците и жените да проституират.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме с Русия заплатата стигаше за всичко и ток, топло, вода - никой не мислеше за тези сметки.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Най-бедната страна на ЕС България - минимална заплата 310е.Великата Русия - 140е.
43
2
 
8
 
! Отговори
Богати сме преди 3 години
Щом можем да плащаме милиарди са морално остарели американски F-16, значи можем да плащаме и скъп американски ток.
42
2
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
ЕС ни изнуди да закрием АЕЦ Козлодуй. Сами се набутахме в този съюз от който имаме само негативи. Всички източно европейци които влязоха в ЕС днес живеят много по зле от времената на соца.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Ти си откровен русофил-лъжец.Типично.Най-проблемната ТЕЦ е държавна.А Старите блокове на Козлодуй така или иначе нямаше начин да работят до сега.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаем кво е мнението на глобалистка структура като ЕС .А мнението герб е че България трябва да затваря произвотства и АЕЦ ите си за да членува в този глобалиски клуб ;) А като ходи тиквата в Америка никой не го посрешна на летището. Само американските демократи пратиха човек ;) Мафията герб и еврог.ейския са еквивалента на сороските глобалистки ,,демократи,, Затова ще плащате скъпо .Заради мафията герб и евроге.йския
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавната икономика е неефективна, при държавната икономика няма тоалетна хартия и банани а при частната икономика имаме тоалетна хартия и банани. По добре скъп но ефективен частен ток, отколкото неефектиевен ток от държавна енергетика.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частните ТЕЦ, марци, ВЕЦ и ВЕИ дигат цените и нормално.. Бяха закрити 4 реактора от държавната Козлдуй заради ЕС а Белене беше блокирана от СДС и ГЕРБ заради частните на САЩ и НАТО. Цените ще скачат и бг ще е с най-скъп ток в света.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36Много е лош Европейския съюз.Ама прокажените русофили там си пращат децата.Не в Русия.Що така?
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Makedon, ама не съм чул българин да напъва за македонски паспорт. А вие се редите на опашка.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафията герб и евроге.йския ще ви видят сметката .Ама важното е че ще има банани. Докато има маймунки ще има и американски ,,демократи,, в България .Банана е символ на глобализма щото не расте в България .Маймуните правят ,,демокрацията,,
34
5
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Edinstvena ''DOBRA'' rabota koja idi od Bolgarija za Makedonija e skapata elektricna struja.. od ATC Kozloduj
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу мутрите ! Оставка на герберските фашунгери !
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах колко ще струва тока ако хипотетично руските хрантутници Костя Копейкин и Малинов са на власт.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2640% от икономиката се контролира от Русия.Това ако не е зависимост здраве му кажи.
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28ХахаТи си много ***.Имаше режим щото токът се изнасяше за Турция за долари.Токът беше една от малкото конвертируеми стоки на НРБ.Всичко друго беше чушкопеци и телефони с шайба Във великата Русия с акумулиращи печки ли се отопляват?Не нали?Ми кво глупости дрънкаш русофилски посрьо?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо се управлява енергийния сектор, защото беше приватизиран от същите чо бани и пратийни секретари които и преди това работеха там и крадяха както партизанин от мандра.От Енерго се превърнаха в НЕК.