Вярваме в конспирациите, 37% няма да си сложат ваксина срещу COVID-19

Доц. Околийски: Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората
10 ное 2020 09:06, Александър Попов
287
Вярваме в конспирациите, 37% няма да си сложат ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Данните за разпространението на коронавируса в момента са доста песимистични и разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, заяви пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

Изследване на здравната организация относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина.

В България ваксинирането е традиционно ниско, а отделно причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения.

Още по темата
"В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция", каза доц. Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че с настъпването на нови месеци по време на пандемия българинът става все по-мнителен.

Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно, коментира доц. Михаил Околийски.

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

"Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките", обясни още представителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руска ваксина нема да бия и на враговете си, заклевам се.
235
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на Астра Зенека не се тества срещу физиологичен разтвор - плацебо, а срещу ваксина против менингит, която наричат "плацебо", защото "била с доказана безопастност". Нищо повече няма да кажа...
234
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КромуелТе тоя требе да бъде ваксиниран с олово между очите,с ак-47 калибърщот си пpoc чалгар ли?
233
0
 
8
 
! Отговори
Не преди 3 години
Не е вярата в конспирациите, не и за всички. Има достатъчно примери за ваксини, които са спасили и продължават да спасяват човешкия живот. Въпроса е, доколко е сигурна ваксината, тествана ли е достатъчно време за да се установят евентуални странични ефекти,...каво съдържа...за кои хора е необходима, за кои противопоказна...Хора, които имат адекватен имунен отговор на кови, те са си натурално ваксинирани, не мисля, че им трябва ваксина :), експертите да кажат.
232
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцента пиян ли е?
231
3
 
27
 
! Отговори
Евреина Бил Гейтс преди 3 години
НИКОГА през целия си йивот не е бил ваксиниран !!!НИКОГА не са били ваксинирани и членовете на семейството му !!!запитайте се защо *** мозъци
230
6
 
2
 
! Отговори
Хаххаха преди 3 години
До да го знаитеКато те тръшне ми е много интересно да те видя как блъфираш ;)
229
3
 
8
 
! Отговори
да го знаите преди 3 години
кофтито-19 е блъффффффффффффффффффффффффффффффффффффффффффффффффф
228
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кромуелабсолютно, и тоя иска да изяде парите от тея чипове
227
1
 
14
 
! Отговори
статия нон гранде преди 3 години
По света има и повече бунтове от Бъгария -против ваксини и всичко останало . И това не се показва по медиите.Дали въобще живееме в демокрация.
226
0
 
17
 
! Отговори
Ss преди 3 години
Белега на звяра поставен на ръката без който нито млад нито стар нито богат нито беден няма да може да купува и да продава.на нещо да ви прилича - белег от ваксина .... Който не сложи ще се чуди как да си купи храна и вода... Трудни времена идват....
225
1
 
10
 
! Отговори
Кромуел преди 3 години
Те тоя требе да бъде ваксиниран с олово между очите,с ак-47 калибър
224
0
 
11
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Защо просто не си признаят че калинките трябва да бъдат изхвърлени от ръководните постове и работата да потръгне. Трябва веднага общинските и държавни болници да престанат да бъдат търговски дружества и на персонала да се определи достойно заплащане. Здравни електронни карти на всеки здравно осигурен. Така ще спрат кражбите на пари от здравната каса.
223
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното доказателство, че сме на данъто на класация по интелигентност
222
0
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До само му вижте,217 Че и любовница има.
221
8
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Ако се появи ваксина и доживея до тогава ще изчакам първите смелчаци и ако има ефект , ще се ваксинирам.Само да не е руската ветеринарна ваксина.
220
3
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Е, да не съм луд?Защо да си слагам?8 месеца не ме хвана, аз сега зорлем да си го вкарам.
219
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таман ще има за нормалните хора!
218
3
 
9
 
! Отговори
До 212 преди 3 години
Ей,хитрушо,искаш първо да видиш как ще подейства на другите и после евентуално би си сложила.Или не би.Е нали за тая ваксина пари са давани-пени се не пени се,трябва да се слага.Ама първо управниците да се инжектират и тогава народа.
217
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абеее,ваксината още не е измислена,а вече се тюхкаме,че мат'ряла не я иска.А нещо за странични ефекти?