Вярваме в конспирациите, 37% няма да си сложат ваксина срещу COVID-19

Доц. Околийски: Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората
10 ное 2020 09:06, Александър Попов
287
Вярваме в конспирациите, 37% няма да си сложат ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Данните за разпространението на коронавируса в момента са доста песимистични и разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, заяви пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

Изследване на здравната организация относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина.

В България ваксинирането е традиционно ниско, а отделно причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения.

Още по темата
"В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция", каза доц. Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че с настъпването на нови месеци по време на пандемия българинът става все по-мнителен.

Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно, коментира доц. Михаил Околийски.

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

"Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките", обясни още представителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Ванга и Дънов казват, специален народ сме, усещаме когато ни баламосват. Случаят с пандемията го доказва.
215
5
 
27
 
! Отговори
Горд Човек от 37-тте преди 3 години
Мисля ,че НОРМАЛНИТЕ хора са повече от 37 % , но и този процент е доста добър, съдейки от наличието на изтрещели ковид-сектанти в метрото и АДският транспорт
214
0
 
8
 
! Отговори
Искам и имунитет преди 3 години
По-рано в четвъртък вечерта Борисов имаше друго включване от дома си, в което настоява за решение на ниво ЕС, което дава имунитет от прокурорско разследване при покупката на ваксини за коронавирус. Той направи Фейсбук обръщение към българите преди заседанието на Европейския съвет.Борисов посочва, че има "много лош опит" с някогашния министър на здравеопазването Петър Москов. По негово време у нас бяха внесени ваксини от Турция, но след това Москов бе обвинен от прокуратурата и все още е подсъди
213
5
 
23
 
! Отговори
само му вижте, преди 3 години
мутричката на тоя.прическата, очичките, джукичките.слушали сте го и как говори.народния съд иде!
212
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 203: Не само не дават гранции,че няма да има странични ефекти и увреждания,но доколкото ми е известно,започва налагането на закони за неприкосновеността на фармацевтичните фирми производители на ваксини,в случай на нежелани странични ефекти и увреждания!Така,че,дупе да е яко на наивниците,които решат да се ваксинират,в случай на нежелани ефекти!!!А ЩОМ ОТСЕГА СИ ВРЪЗВАТ ГАЩИТЕ,ЗНАЧИ СЕ ЗНАЕ ОТ ГОСПОДАРИТЕ,КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ!!!И всичко това,ако не се пробутват ментета или залеж
211
0
 
7
 
! Отговори
Кире преди 3 години
аз не вервам в констипации
210
6
 
22
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
По-добре хероин да си инжектирам,отколкото живачно-оловните отрови
209
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей чипурковци, който си сложи ваксина на biontech - гейската компания - застрашава всички нас. В тая ваксина ще има наистина вирус, истинската зараза ще дойде чрез него и по улиците ще има леш, хора ще падат и ще се сее масова смърт. Мислете преди да се боднете с тези частни ваксини, колкото по-малко от вас глупчовци се набодат, толкова повече ще опазите нас интелигентните. Все пак ние трябва да оцелеем, за да съдим престъпниците. За вас е ясно, че сте пътници, доброволци.
208
21
 
5
 
! Отговори
Juls преди 3 години
Стига сте плюли ваксините, стига конспирации ! Ваксините са прекрасно нещо, почвайте да си ги слагате... Е в интерес на истината аз не бих си сложил но в известна степен бих бил малко по спокоен ако всички около мен са ваксинирани.
207
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми страхуват се хората защото знаят,че ваксината която ще се продава в България най-вероятно е някаква предназначена за бракуване в държави като Турция,Индия или пък Африка.Е затва не искат да се ваксинират.Защото има голяма разлика в качеството на едни и същи уж видимо абсолютно еднакви стоки предназначени за различни държави в Източна и Западна Европа. Така е с горива,храни,миещи препарати битова техника,резервни части ,медикаменти и тн.Да не стане същото и с ваксините?
206
1
 
14
 
! Отговори
Dr Isaybe преди 3 години
Няма страшно. Титаник потъва по план.
205
3
 
9
 
! Отговори
До сега преди 3 години
Никой не е поел отговорност всички се крият като мишки. Няма правила пълна деградация.
204
2
 
19
 
! Отговори
преди 3 години
То повечето от нас ще изкарат болестта преди да стигне ваксината до нас. Същото се отнася и за Европа но тъй като ЕС е решил, че ще ни помогне с ваксини се налага да се преструваме, че не знаем.
203
16
 
8
 
! Отговори
мангъров празнува преди 3 години
Ние от Герб не признаваме вируса, ваксините са вредни, земята е плоска, дори и да умрат вашите близки не ни дреме шкафа на върховната мутра се пълни с вашите пари
202
5
 
11
 
! Отговори
МАРА преди 3 години
Абе моят мъж цял живот пиеше, пушеше, все му беше малко свободата и си развяваше байрака, на доктор не ходеше щото го тровели с лекарства. Сега на 65 с два инфаркта, високо кръвно и чернодробно заболяване, носи две маски една върху друга, чака ваксината първи да се ваксинира, премести се на вилата на чист въздух щото не му се мре. Та така, всеки от неговата си гледна точка.
201
3
 
33
 
! Отговори
.... преди 3 години
По скоро 97% процента няма да си сложат
200
4
 
21
 
! Отговори
не вярващ преди 3 години
Конспирациите са очевидни за всеки що-годе нормален - за 30г., с хибриден геноцид беше разсипана държавата, изгонен и съсипан народа, а процесът се усилва.
199
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дава ли някой гаранций ако има странични ефекти и увреждания че ще поеме разходите на пострадалия?
198
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега винаги съм спазвал имунизационния календар. Досега.
197
0
 
8
 
! Отговори
redordead преди 3 години
"Вирусът е изключително сложен. Постоянно се изменя от един човек на друг, дори и в един и същ човек, тъй като се появява резистентност. Класическият път за откриване на ваксина да се вземе част от вируса и да се разработи ваксина този път се оказа неуспешен", разказа тойОпитите са неуспешни, тъй като в света има 40 милиона инфектирани. Това са 40 милиона различни разновидности на вируса, обясни Жан-Клод Шерман. Тежката задача пред медицината е да се намери общото между всички тези вируси.