Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказват

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно
371
Едва 29% готови да се ваксинират срещу  COVID-19, цели 56% отказват
Снимка: Институт РЕГО

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса.  14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че COVID-19 не съществува. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Още по темата

 Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни.  Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.  

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините, и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондетите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.  

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

 Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38... Доколкото конспираторите изобщо имат личност и свобода.
299
3
 
7
 
! Отговори
Пенционер преди 3 години
В заключение мога да направя оценка, слаб 2, как правителството лансира ваксината срещу Ковид-19.
298
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30А ти откъде си сигурен, че е без проблем руската ваксина? Или че изобщо съществува? Нима братушките някога в историята си са си признали за някакъв провал и не са лъгали на поразия? Не бъди толкова наивен.
297
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СССРТи научи какво значи *** и послепиши, неграмотнико!
296
5
 
4
 
! Отговори
Пенционер преди 3 години
А между другото, пак от психологията, ако човек си състави един път мнение, много трудно го променя. Трябва той/тя да желае промяната. Да видим как ще ни убеждават по-нататък, но както казва народът: Насила хубост не става.
295
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Аз пък мисля, че ти не съществуваш.
294
3
 
12
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
България е на прага на четвърта национална катастрофа .
293
4
 
1
 
! Отговори
Пенционер преди 3 години
Реверсивная психология - психологически феномен на реактивност, при който човек има отрицателна емоционална реакция към убеждението и по този начин избира вариант, който се противопоставя.--- Намерих един превод от Англ.
292
3
 
7
 
! Отговори
Пенционер преди 3 години
Цялата тази агресивна реклама има обратен ефект. Това се знае в психологията. Забравих как се казваше защото и мене ме е хванала деменцията, ама беше нещо с ривърс сайколоджи. Ако искаш да продадеш нещо, направи го много скъпо и оскъдно като айфон например.
291
6
 
7
 
! Отговори
гроб преди 3 години
ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ИДВАТ ТАЗИ ВЕЧЕР С МЕТЕОРИТНИЯ ДЪЖД ДЖЕМИНИДИ.ИЗРАЕЛ Е В КОНТАКТ С ТЯХ И СА СЕ РАЗБРАЛИ ЗА ЧИПОВЕТЕ В ВАКСИНИТЕ С КОИТО ЩЕ НИ КОНТРОЛИРАТ! ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ СРЕЩУ ЗАПЛАХАТА ! БОЙКО НИ ПРОДАДЕ НА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ! ЗЛАТОТО КОЕТО ПРИТЕЖАВА ДО ЛЕГЛОТО СИ Е ЛИЧНО ДАДЕНО МУ ОТ ЛИДЕРА НА НАШЕСТВЕНИЦИТЕ КОЙТО ОТГОВАРЯ ЗА НАШИЯ РЕГИОН ОТ ГАЛАКТИКАТА!
290
10
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Само че в Шверцария не пускат неваксинирани глупен..дери!
289
3
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До историкСега е *** грип-ще има 22 вълни хахахахайа
288
2
 
5
 
! Отговори
Историк преди 3 години
След втората вълна Испанския грип изчезва. Ще почакам до есента.
287
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, не ми пука ако измрете сичките. Няма да се ваксинирам, по-скоро ще избягам в Швейцария.
286
4
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 297За мен единствената реална ваксина е срещу ТЕТАНУС.А страхливци и незнам си какво ни наричаш...си е твое мнение.Никога не бягам от трудности и опасности.А,че ти си роб на медийната и правителствена психоза,ти личи.Май ти си страхливеца.
285
18
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Предстои циркът с ваксините - ще уморят родителите сиу, но няма и няма да се ваксинират! Ще затлачат икономиката, дето и без това крета, но няма и няма да се ваксинират! Е, заслужват да ......., но край тях ще изгорят и нормалните!
284
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А защо не руска, бе сел....яндур? Имат много добра вирусология, направи си справка!
283
11
 
4
 
! Отговори
един преди 3 години
С тая масова прос тотия вечно ще сме първи отзад напред. Кой ви е спасил от полиомиелит, вариола, а кой ви е спасил от дървеното рало и от това да не *** жените ви при най-нормално раждане? Единствено науката, ***!
282
17
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не се ваксинирайте, бе глупе..ндери! То и с вас и без вас все тая. Но май май действително сте подлеци и чакате някой друг, а вие само да се възползувате от прекратяване на епидемията. За това поведение, не ви мърда еболата!
281
9
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Напротив, мноооого тъ...пи имало, неслучайно сме все последни. То и лекарите същите като вас, досега ги плюехте, сега им се възхищавате, защото толкова ви е акълът.....Ама тайничко се надявате други да се ваксинират, та по-бързо да приключи всичко. Подлеци и страхливци!