Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказват

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно
371
Едва 29% готови да се ваксинират срещу  COVID-19, цели 56% отказват
Снимка: Институт РЕГО

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса.  14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че COVID-19 не съществува. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Още по темата

 Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни.  Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.  

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините, и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондетите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.  

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

 Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
4
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Брейййй...изумен съм! Доста умни имало!
279
3
 
10
 
! Отговори
Кириги преди 3 години
Руската ваксина ще се предлага в магазин Берьозка
278
7
 
14
 
! Отговори
Стига пропаганда преди 3 години
Мусолини, Сталин и Хитлер ги няма! Стига сте манипулирали! Който изка да си слага! Който не да не слага, ваксинираните нали са в безопасност ?! Кво ви бърка ???? Няма дилема! Само голяма пропагандааааааа ........ и още куп ***!
277
4
 
4
 
! Отговори
До бил геитс президе преди 3 години
Лаком г_с,кръв с..е.
276
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми повечето го изкараха вируса,кои леко,кои тежко,кои си заминаха на оня свят,та преболедувалите би трябвало да имат имунитет.
275
2
 
14
 
! Отговори
еми преди 3 години
Като гледам всеки трети наоколо изкара вируса, кой да каже сега имат ли нужда от ваксина.
274
5
 
4
 
! Отговори
Бил Гейтс Президент преди 3 години
Искам да се ваксинирам с всичките ваксини за по-сигурно. Дали няма да ми навреди?
273
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Герб стадо 287 като те гледам , какви ги пишеш , май извънземните вече са те чипирали
272
3
 
1
 
! Отговори
Бигус Дикус преди 3 години
дядо Йоцо гледа, ама си не вижда минусите
271
11
 
17
 
! Отговори
Герб стадо преди 3 години
След като почнат ужасните странични ефекти от ваксините с микрочип , ще паднат и до 2.9% баламурняците.
270
10
 
9
 
! Отговори
Герб стадо преди 3 години
След като почнат ужасните странични ефекти от ваксините с микрочип , ще паднат и до 2.9% баламурняците.
269
5
 
23
 
! Отговори
Пенис е, не пенис е преди 3 години
както много правилно посочи колегата Стораро, всичко се свежда до доверието. След десетилетието на герб, доверието в българските институции е отрицателно. Никой няма с лекота да повери здравето на най-скъпите си хора на някакви червендалести npaсета, които и майките си биха продали, камо ли вас. Примерът с турските ваксини е твърде пресен, за да се замаже лесно с куха пропаганда
268
4
 
11
 
! Отговори
Вени Види Цици преди 3 години
Дядка, ходи се инжектирай с цялото си семейство и ако ти стане нещо, изобщо да не съм те чул да мрънкаш за пари. Айде марш
267
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 282Кока колата даде положителен резултат при тестване наживо в австрийския парламент. Използваха бърз тест, с който властите в Австрия масово тестват населението.Ама откъде да знае един ограничен човек.
266
3
 
15
 
! Отговори
Мики Стораро преди 3 години
"Само едно нещо да те питам - като ти кажат какво има в този "бълвоч" - ти кое точно ще разбереш от дадената ти информация?"искаш да кажеш, че ти разбираш тази информация и затова ще се ваксинираш? Или се доверяваш на авторитети? Кои са твоите авторитети? На Москов довери ли се навремето и сложи ли на детето си ваксина с живак? Или вярваш може би на световния концерн Файзер, че го е грижа за твоето здраве, а не за печалбата? Ти си едно ходещо извънсъдебно споразумение, толкова струваш за тях
265
6
 
20
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
инфо за ваксините и за ковид има бол в интернет и фалшиви и не такива, всеки сам си избира дали да се ваксинира, аз не бих, на скоро говорих с личния си лекар по тази тема и той дори е против да си инжектира нещо нетествано достатъчно...!
264
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСлед като се установи оня ден, че кока колата е заразена, защо не я забранявате,питам?!!това по 7/8 ТВ баш чалгар-вирусолога ли го каза?
263
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказватбрагодарение на разни дpисльoвци като мангъра, фигуранта, чалгара и вся астальная ***.
262
20
 
7
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
До Бъстин Джийбър"този неустановен бълвоч"Изказа се световното светило в имунологията!Само едно нещо да те питам - като ти кажат какво има в този "бълвоч" - ти кое точно ще разбереш от дадената ти информация?Важно е да плюем и да ревем че маските ни пречат, ваксините ни убиват(и ни чипират), 5G-то ни облъчва (и активира чипа), и да не забравяме кем-трейлс ни ръсят от 10км височина като най-ефикасен метод за разпръскване на каквото и да е.
261
6
 
21
 
! Отговори
Бъстин Джийбър преди 3 години
аз лично ще проздравя всеки ваксър, който с усмивка и без грам колебание инжектира този неустановен бълвоч на детето си