Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство

"Тука много се обърка, в България е по-добре“
3 апр 2021 00:01, Елка Василева
312
Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство
Снимка: архив, БГНЕС

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора - децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите организации върху тях същевременно отслабва, предаде БНР.

За младите "голямата екскурзия" е само част от семейните истории. Не им се е налагало да напускат къща и да започват от нулата, казва Джеват Гюнеш - председател на Сдружението на балканските турци в Одрин. "Младите имат нови интереси, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме вече глобалния свят".

Още по темата

Не се и интересуват толкова от български избори, както родителите им. Не поддържат и силна връзка с изселническите организации, които бяха създадени през 90-те: "Историята за новото поколение най-вероятно не е много важна. Това, което ние преживяхме, те не го преживяха. Те живеят в по-глобален свят и най-вероятно техните интереси се смениха," казва Гюнеи.

За новото поколение - наследниците на изселниците от България, икономиката е най-важна: "Доколкото разбирам, в България е по-добре" - казва Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е дошла, преди 30 години, турската лира е била далеч по-скъпа, а сега цената й пада спрямо българския лев.

Младите, чиито баби и дядовци са дошли от България, искат да вземат българско гражданство, записват се на курсове по български език: "Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това гражданство да отидат в чужбина. Също така и поради Европейския съюз," казва Алтън.

Причината е изцяло практична. Турция загърбва идеята на Кемал Ататюрк за светска република, а паспорт на гражданин на Европейския съюз отваря много врати: "Като вижда, че в нашата държава има много други изселници от арабските държави. Тук много се обърка".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
28
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Трябва следващото Правителство да спре Гаврата с България - да няма БГ Паспорти за Чужди Поданици .Гледал съм тези Роми и Турци по време на Байрам по Магистрала Тракия - спират навякъде и Акат и Пикат къде им падне , в Макдоналдс влизат - смърдят на овча лой , викат , кряскат и се изхождат вътре .
12
5
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Айде Нема Нужда - Баш Майстора .
11
7
 
34
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
нямаме нужда от такива граждани да си стоят там където са ги закаралидядовците им никакво издаване на бълг документи
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12А ти защо не пишеш на кирилица?
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
za bg pasport, triabva da rabotiat i da jiveiat v bulgaristan 10 godini, da imat 3 porachiteli, da izdarjat testove za 10 klas znania ot gimnaziata, dokument, che ne sa osajdani i dlajnici, ezikov test...oste dokumenti ...ot rabotodatel, zdravna karta, pensionna karta, bankova karta, vnoska 7 000 leva...
8
13
 
35
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Ако идват с уважение към България и българите, и в това възпитават наследниците си, добре са дошли ! То и без това на мнозина от тях предците им са просто потурчени българи, или от смесен произход !
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са плодовити и около 3 милиона ще направят бг ислямска държава.
6
10
 
29
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ами нищо не се объркало в турция,предпочитат България защото тук са правоимащи...не садят тютюн ама вземат пари,не плащат аренда ама ...завземат земя и точат субсидии...имат порукори,съдии ени.ари...парите са у тях...полицайчетата са им родственици...Закони...Конституция...властта е в со.ола...доносник на ДС и КГБ...у турция не го могат...България превърнаха в разграден двор...децата ни в овце които стрижат по-пет пъти на година...не от Обич..Анатема които им даде гражданство...
5
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взимат български паспорт, за да могат да отидат в Германия при родата. Българският паспорт е мечтан за много хора на Балканите, защото им дава достъп до западна Европа. Това е единственият ни плюс от ЕС, че можем свободно да пътуваме.
4
3
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия хора не знаят български, какви български паспорти търсят. Всичко е за да могат по лесно да се движат из Европа. Използват България за трамплин без да им пука за нея,
3
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземат ли БГ гражданстно веднага ще се преселят при родата в Германия които наброяват над 5 милиона.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg grajdanstvo struva skapo i stava za dalgo vreme, ima tejki izpiti.
1
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това с ЕС паспорт немаш нужда от виза пътуваш навсякъде.