БПЦ: Човечеството все по-трудно живее в мир както със себе си, така и със самата природа

Днешният ден е особено подходящ за размисъл
1 май 2021 20:15, Нели Христова
55
БПЦ: Човечеството все по-трудно живее в мир както със себе си, така и със самата природа
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отправят патриаршеско и синодално послание за предстоящия голям християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Пълният текст на Пасхалното послание е публикуван на сайта на Българската патриаршия и ще бъде прочетен от църковния амвон на Възкресение Христово (на 2 май).

В посланието се казва: "Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна от мъртвите, за умрелите стана начатък".

"Пребъдвайки в това най-високо достойнство, ние, верните на Христа изповедници на Неговото име пред света, познаваме най-добре и онази най-висока отговорност, която съпътства това човешко достойнство: отговорност, която човекът носи първом към самия себе си като храм и обиталище на Светия Дух, а сетне и към заобикалящата го среда, към цялото творение и всички твари, за които ни е казано, че "с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии" (Рим. 8:19). Tолкова категорично е свидетелството на Божието Откровение за това колко тясно съдбините на нашия свят и на цялото творение са преплетени с живота, с решенията и действията на човека.

Ето защо толкова смущаващо е, че и днес, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали спасителни за човеците събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и всевъзможни прояви на омраза и на насилие от човек към човека; че макар и изкупен от Бога, светът, в който живеем, продължава да бъде болен, паднал в страсти и грехове свят, страдащ поради човешката леност в голямото богочовешко дело на спасението - свят, в който вечните евангелски ценности и небесните съкровища, които Христос ни съветва да събираме, са все повече измествани от невиждан егоизъм и егоцентризъм, от страст към притежаване и консуматорство, които застрашават вече не само нашите морални устои, но и самия живот на земята, която обитаваме. Следователно не трябва да учудва, че днес човечеството все по-трудно живее в мир както само със себе си, така и със заобикалящата го природа. Не трябва да ни учудват отговорите, които то получава от природата заради своята все по-засилваща се алчност и страстна ненаситност, заради все по-видимия отказ от призванието си да бъде добър и разумен стопанин на поверения му от Бога свят", казват в посланието си патриарх Неофит и митрополитите.

Те отбелязват, че особено подходящ за размисъл върху всичко това е тъкмо днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, категорично, побеждавайки злото, ада и смъртта. Ден, в който ставаме свидетели на осъществяването на най-висшата хармония между небето и земята, между божественото и тварното, между Бога и човека. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е заявена с цялата възможна категоричност, защото "ето, Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20); защото в този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към спасение и вечен живот.

"Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, но да го следваме неотклонно, като при всяко колебание сверяваме мислите и действията си с онова, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, вечните истини и всички непреходни ценности и принципи на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко около нас.

Поздравяваме с великия празник на Христовото Възкресение всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!", пожелават българският патриарх и митрополитите от Светия синод на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Днес е 2 май преди 3 години
Вчера беше 1 май - международен ден на труда и аз направих още 4 квадратни метра.... Празник на труда се чества с работа ...
18
1
 
7
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Много е странно, защо свещениците нищо не казват за първия знак на звяра - маските.
17
2
 
10
 
! Отговори
Многонимен преди 3 години
Световните господари се стремят към постигане на заветната си цел , а именно Златният милиард - да бъде редуцирано населението на Земята от близо 8 милиарда на Един милиард души ! И Ще се опитват по всякакви възможни начини да го постигнат ! С ВИРУСИ , ПАНДЕМИИ , КАТАКЛИЗМИ , ВОЙНИ .... И каквото още се сетите .
16
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Във вярата се крие спасението.
15
4
 
7
 
! Отговори
И патриарха преди 3 години
е Шано.Всичко лъже на 200.
14
1
 
8
 
! Отговори
Многонимен преди 3 години
Отче , станахме та не сме хора , Отче ! Само едно ми дава спокойствие , че краят наближава ,Отче ! И предзнаменуванията и белезите за това стават все повече , пише ги в Светото писание ! Ще изгинеме от разврат като Содом и Гомор ..... А и не само от това ! Тия дето създадоха Вируса а в последствие и ваксините изпълняват безпрекословно замисъла и заповедите на Световните господари , тези които държат власта и парите на този Свят . Техният пл
13
3
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 3 години
Извинете, защо не искате Живко от Варна да живее добре ? Не е ли най-добре да му бъди помогнато да живее добре, да има приятелка, за в бъдеще и деца ?
12
6
 
12
 
! Отговори
На Мойсей Кайсиите преди 3 години
Никога човека няма да се промени, какъвто п*мияр, е бил преди векове, такъв е и днес, само технологически има промяна, но за какво?...
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечеството е натрупало оръжия с които може да се самоунищожи повече от 100 пъти, както най вероятно и предишни цивилизации са се самоунищожили, ако не се направи следващата крачка и да се ликвидират войните и оръжията, нищо добро не ни чака за съжаление.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" Не дава съвет как ще се спаси бг "Може и да си прав, много не се говори в БПЦ за България, но за Русия и руските интереси (включително и църковни) да, за Гърция - също. Нямам нищо против тези две държави и Православни Поместни Църкви, но те да ги предпочитат пред земната си Родина, срамота е. Бъдещето на България зависи и от българите, трябва българска раждаемост. За съжаление, българките не искат деца." Тоя е с ГЕРБ"Може и да си прав, иначе да е жив и здрав Патриарх Неофит
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6България оцеля след 5 вековни турско иго, оцеля и след дву вековно византийско такова, други държави, също под турско не са оцелели, нито са се възстановили. България обаче оцеля, уви Византия я няма, държавата Карамания ( от там идва и фамилия Караманов) също не съществува.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bolnicite i krematoriumite sa zadrasteni.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не дава съвет как ще се спаси бг а бога си е бог, човечеството си продължава. Тоя е с ГЕРБ.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Христос въскръсна но бг умира."Христос наистина е Възкръснал! А дали България умира - това е друг въпрос. Все пак България я има благодарение на Бога и Православието, и на упоритостта на българите. Дано България да я има и преди края на света. България оцеля след 5 вековни турско иго, оцеля и след дву вековно византийско такова, други държави, също под турско не са оцелели, нито са се възстановили. България обаче оцеля, а Византия я няма.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Дали бг владиците са проруски, може и да си прав, но останалото ти мнение е злостно и много злокобно.
4
8
 
7
 
! Отговори
Anathema преди 3 години
Много вярващи сте станали напоследък, докато не лижете *** на бойко.
3
7
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Слагай феса и в Анадола...
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що че правим?
1
19
 
10
 
! Отговори
sd преди 3 години
Този патриарх заедно с повечето владици са гнусни руски ченгета, офицери от руското КГБ.Да се отвори ада по великден и да изгори тези руски изчадия.