Ставаме нация от пенсионери, работещите българи ще се свият до 34%

Когато днешните младежи остареят, няма да има кой да пълни хазната
452
Ставаме нация от пенсионери, работещите българи ще се свият до 34%
Снимка: БГНЕС

Населението на страната застарява и това ще създава големи проблеми при изплащането на пенсиите през следващите години. Делът на хората на възраст над 65 години спрямо общата численост на населението ще нарасне от около 21% през 2019 г. до 31% през 2070 г. А всеки трети гражданин на страната ще бъде пенсионер. Това е записано в Конвергентната програма на страната, която наскоро беше изпратена в Европейската комисия, информира „Туд“.

Българската пенсионна система е изправена пред сериозни демографски предизвикателства, пише в документа. Прогнозите на европейската статистическа служба Евростат показват, че населението на страната ще намалява и едновременно с това неговата възрастова структура ще се влошава. През 2019 г. на 100 души в страната на възраст между 20 и 64 години е имало 36 души на повече от 65 години. Но в резултат на застаряване на населението през 2070 г. на 100 души в трудоспособна възраст ще има по 60 пенсионера.

Успоредно с увеличението на дела на пенсионерите от населението ще намалява броят на работещите българи. До 2070 г. това намаление ще бъде с около 34%, пише в документа. Оказва се, че когато днешните младежи достигнат старини няма да има кой да работи, за да пълни хазната и да дават прилични пенсии.

Още по темата

Проблеми на пазара на труда има и в момента, но с годините те ще се задълбочават, става ясно от Конвергентната програма. През миналата година е отчетено увеличение на съотношението между броя на пенсионерите и броя на осигурените граждани. Пандемията от COVID-19 и свързаните с нея негативни процеси на пазара на труда се отразиха особено отчетливо върху броя на работещите българи, които сами или техните работодатели, внасят осигуровки в държавната хазна. След близо 10-годишен период на ежегоден ръст, през 2020 г. средният брой на хората, за които са платени осигуровки, намаля с повече от 100 хиляди. Това са хора, които заради пандемията са загубили работата си.

Според прогнозите, до 2024 г. броят на осигурените ще нараства. Причината за това ще бъде възстановяването на икономиката и нарастването на заетостта. След това обаче, в периода до 2027 г. броят на осигурените ще намалява, гласят прогнозите. Причината за това ще бъде намалението на населението в трудоспособна възраст, водещо до намаление в броя на заетите. Оказва се, че доби бизнесът да се развива добре и да има заводи, които да изнасят продукцията си в чужбина, няма да достигат хората, които да работят.

Броят на хората, които ще получават държавна пенсия за стаж и възраст, разбира се, също ще намалява. От една страна това ще се дължи на намалението на населението на страната, а от друга - заради текстовете в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат до 2037 г. да бъдат повишавани изискванията за трудов стаж и възраст за получаване на пенсия. През 2037 г. за отпускане на пенсия и за мъжете и за жените ще изискват 65-годишна възраст. Освен това жените ще трябва да имат поне 37 години трудов стаж, а мъжете - 40 години. Въпреки това обаче, прогнозите показват, че делът на пенсионерите от общото население на страната ще нараства.

Населението на страната ще намалее от сегашните около 6,9 млн. души на приблизително 5 млн. души през 2070 г., показват прогнози на европейската статистическа служба Евростат. Това е спад с близо 28%. Но броят на младите ще намалява доста по-бързо от този на пенсионерите.

Съотношението между броя на пенсионерите и броя на осигурените граждани е индикатор за финансовото състояние на пенсионните схеми, пише в Конвергентната програма на страната.

През 2020 г. на 100 осигурени граждани е имало 75 пенсионера, а за 2021 г. се очаква на 100 осигурени да има 73 пенсионера. До 2037 г. делът на пенсионерите спрямо осигурените ще намалява заради повишаването на пенсионната възраст и изисквания стаж. След това обаче заради застаряване на населението, увеличаваща се средна продължителност на живота и намаляващ брой на работещите българи, през 2060 г. на 100 осигурени ще има 83 пенсионера. Между 2060 г. и 2070 г. се очаква слабо подобрение на пазара на труда заради прогнозата на Евростат за постепенно увеличение на раждаемостта. Но през 2070 г. очакванията са на 100 осигурени българи да има 81 пенсионера.

През 2021 г. се очаква разходите за пенсии да нараснат поне до 9,9% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това се дължи на повишаването на минималната и на максималната пенсия, на очакваното вдигане на пенсиите с 5% от 1 юли, както и на даваните досега добавки от 50 лв. Ако продължи даването на добавките от 50 лв., разходите за пенсии ще надминат 10% от БВП, а дефицитът в бюджета на фонд „Пенсии” Държавното обществено осигуряване ще нарасне над планираните 5,4 млрд. лв.

Между 2025 г. и 2034 г., се очаква делът на разходите за пенсии от БВП да се задържи на относително постоянно ниво от около 10% благодарение на намаляващия брой новоотпуснати пенсии поради постепенното нарастване на пенсионната възраст и на изискуемия осигурителен стаж. Но от 2035 г. до 2060 г., в резултат на застаряването на населението и очакваната по-висока средна продължителност на живота, разходите за пенсии като дял от БВП ще нарастват, като през 2070 г. ще достигнат 12,3% от БВП. А дефицитът във фонд „Пенсии” ще расте.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А работещите *** колко процента са? Защото ние ги издържаме и тях.
256
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това нещо е ясно още от 1998 година .Нищо ново не казахте
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киро РамботоЖивота ги е направил такива. Във всеки човек има по нещо добро.
254
0
 
7
 
! Отговори
иконимиката икономич преди 2 години
наДавам пример,някаква банка,при която е заложен красив,масивен хотел(строен още при бай Тошо) в един атрактивен,исторически град,обаче хотела не се дава на никой, защото искат средства за него,банката го държи този хотел,плаща му големите данъци, хотела може да започне да се руши,но те не го разработват и не дават(подаряват) на никой да го разработи,защото искат големи суми за него и никой няма да го вземе за пари,само данък сграда са много,накрая и хотела ще се разруши и парите им ще изгорят
253
17
 
7
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Кво да ги уважаваш старите хора?! Повечето, които познавам или съм срещал, са злобни, цинични, негативни и завистливи. Каква полза има от такива напразни лапачи.
252
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно в БСП бяха най-добрите и най-подготвени професионално кадри, грешка беше, че БСП не продължи да управлява и се върнахме назад, при тях поне имаше някаква държава и държавност.
251
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 301Ти май не си имал много взимане даване с хора особено, когато става въпрос за пари и власт щото ми звучиш супер утопично. Да се хванем всички за ръце и да пеем под слънцето за по-добро бъдеще.
250
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И със шоумен няма да стане.
249
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като сложите пожарникар, милиционер и военен начело на държавата, какви резултати искате да получите?
248
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много неща и идеи имам, с които мога да направя българите да просперират, но нямам власт, партийците са се съсредоточили в собствения си пъп в момента и не виждат извън техния кръгозор какво се случва, докато населението се стопява, няма друг начин , освен да се обединят политиците и съставят план за създаване на добре платени работни места из цялата държава,подпомагане на дребен,среден бизнес и този план да се следва от всички партии, без значение кой е на власт!
247
3
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Гърците си вдигнаха стандарта с високи заплати и пенсии,вземаха милиарди евро заеми и после хъката-мъката Европа им ги опрости.Ама византиеца е хитър,не като нас вечно надупени.
246
2
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Като се има предвид високата смъртност,намаляване на средната продължителност на живота и вдигането на пенсионната възраст на 37г.-заслужава ли си човек да внася пенсионни осигуровки.
245
13
 
3
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Затова , видиш ли пенсионер - бой ,долкато пукне ! Тазка ще изпълним бляна на пРезидента Радев за силна България !
244
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе може да правиш деца, когато няма с какво да ги издържаш и храниш, а голяма част от хората в държавата са бедни или работещи бедни, 37% не използват отопление през зимата, според данните, защо нямат средства да си платят отоплението , само съдаването на добре платени работни места из цялата държава и добри условия на труд и живот, ще спаси положението
243
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе познавам хора, които са здрави и прави и да не искат да работят, проблема е, че работни места няма в селата и градовете,не само в малките градове,а и в по-големи, също и заплатите са ниски, не могат да си покриват разходите и бягат. Някои български бизнесмени не се отнасят добре с персонала или работниците си, работят повече или не им плащат извънредните часове
242
1
 
20
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
Проблем 1 в България: малко работни места и повечето са зле платени.
241
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, разбира се са пълни глупости, защото когато сегашните млади станат на пенсионна възраст, няма да има пенсионери.
240
2
 
15
 
! Отговори
Спасов преди 2 години
Доган е от дълбоката държава. Те могат само да смучат и крадат. 30 години разруха и упадък. България стана бананова республика но без банани. По целия свят се говори че България е мафиотска държава в която не трябва да се инвестира.
239
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друг е въпроса колко от тия 34% ще са българи. България я чакат тежки времена.
238
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простичката истина е че БГ-тата ги мързи да правят бебета.Мързи ги и да работят.И единственния изход е да се внасят имигранти - те да бачкат.И щат не щат - това е неизбежно.