Деца поглъщат магнитни топчета и лягат пред колите - къде са родителите?

Това е днешното пънкарство, смята Анна Влаева
27 авг 2021 08:40, Ния Христова
128
 
През последната седмица в България станаха два опасни случая на TikTok предизвикателства за деца - едното беше за поглъщане на метални топчета, а другото за лягане на пешеходна пътека с цел изпробване реакциите на шофьорите.
 
Какъв трябва да е подходът на родителите към децата, за да ограничим опасните експерименти и влиянието на социалните мрежи? 
 
"Накратко, това е днешното пънкарство. Децата така или иначе в младежката си възраст искат да се изправят срещу обществото, порядките, за да установят, че могат да водят самостоятелен живот. Това е нормално, но тук говорим за автоагресия, което трябва силно да притесни възрастните и всички авторитети, които се занимават с децата", посочи експертът по ранно детско развитие Анна Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Според нея "днешното пънкарство" много по-трудно се забелязва. За днешните деца в пубертет единственият рефер е одобрението на групата и в частност на социалните мрежи. 
 
Велева съветва родителите да бъдат по-близо до децата си и да дават морална помощ.
 
"Всеки родител трябва да знае, че самочувствието и самооценката на детето трябва да се формира от външни и реални фактори, а не от социалните мрежи. Как се прави това? Когато се открият навреме талантите му, дарбите му, развият се, подкрепят се, има морална помощ и разбиране вкъщи. Иначе, когато те я получат там, те отварят телефона и се заравят в море от подкрепа", обясни експертът по ранно детско развитие.
 
TikTok може да се превърне в наркотик за децата, изтъкна Влаева.
 
"Когато си пристрастен към одобрението от другите потребители, това става много силно и започва да те влече. Тук трябва да обърнем внимание как родителите реагират спрямо децата си. Когато вече нещата се случват в тийнейджърска възраст, малко сме закъснели", отбеляза тя.
 
Според Влаева всеки родител може да има различен подход към интернет, но всички те трябва да са близо до децата си по време на пубертета.
 
"Тогава то няма да има толкова голяма нужда да се пристрастява. Когато се открие дарбата и талантът на едно дете, то трупа самочувствието си", коментира експертът по ранно детско развитие. 
 
Влаева дори посочи случаи на родители, които правят с децата си видеа в TikTok, само и само да са близо до тях и да не се получава "бездна".
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
5
 
! Отговори
93, преди 2 години
Като поработиш малко в частен сектор ще видиш колко дни е "платеният отпуск по кодекс"! Много неща ще видиш, ама няма да идеш. Щото лесно в бюджета - нищо не правиш и клатиш крака, а заплата ти капе, а можеш и вкъщи да си кесиш с месеци - все едно. Да ти напомня, че и 20 дни да са - с престоя вкъщи през зимата са отдавна опапани! Проста математика е, но толкоз си я учил!
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карайте още 2-3 месеца на затворени училища и ви обещавам, че скоро няма да можете да се движите по улиците свободно от банди на деца. Карайте така - със затворени училища и лъжи за ужасни вируси, принуждавайте хората да бачкат в чужбина, за да има за хляб и покрив на децата. Още една година максимум с такова управление и държавата просто я зачеркнете! Пък ако щете денонощто обвинявайте родителите, на които се крепи продраният бюджет!
84
2
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
Минималната отпуска по закон е 20 дни. Ако на теб работодателят не ти дава повече от 10 дни, значи проблемът е в теб. Приеми, че си с робско съзнание и децата ти ще станат роби като теб. А за мен не се грижи, работя в частна компания и годишната ми отпуска е 35 дни + 1 подарък от компанията за Коледа.
83
5
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 81 - Както виждаш сметките ми излизат до стотинка. На мен майка ми го направи с 1200 заплата сама. Даже да не споменавам, че единият го препродаде на 30к печалба и и помогнах да изплати още една боксионера и вече сме с 3 апартамента. Но тя е от старото поколение родена е 64та. Живота 95-05 беше много по-труден от днешният. Новите родители са по-слаби и податливи на медийната манипулация. Момента в който се оплачеш е момента в който трябва да осъзнаеш, че си изманипулиран от медиите.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Възпитанието" следваше да е приоритет на държавата и политиката, но с гробари с езика на *** и манталитета на ББ нищо друго не може да се очаква. Те са тези, които решиха, че децата могат да седят безконтролно по улиците с месеци и години. Като обясните как родител може да си е вкъщи през цялото това време, можете да отваряте уста и да ги вините! До тогава просто млъкнете и си взимайте там тихо и кротко бюджетната заплатка, че с това бъдеще на държавата няма да я взимате дълго!
81
6
 
5
 
! Отговори
87, преди 2 години
Я си гледай в джоба бюджетната заплата и си затваряй човката! Хората не знаят какво е отпуск повече от две седмици и ги издоиха да си го пускат зимата още! Безсрамни нагльори!
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Навремето" журналистите не се занимаваха с гащите на Кейт, с любовите на нам кой си неизвестен певач или футболист, нито навиваха едно и също как трябва децата да си кибичат по къщите с години, без да се предлага алтернатива за без друго изнемогващите им родители. Хайде да не ми сравнявате нещата с едното време, че става още по-тегаво и ясно, че България с още няколко месеца ДО е направо бегала. Можете окончателно да й турите кръст!
79
3
 
9
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Ако не си водите децата на море и планина, ако не им купувате дрехи и книги, ако не ги записвате на курсове и спорт, знаете ли колко много пари ще спестите? Като станат на 25 ще имат апартамент, нищо че няма да имат работа и ще са израстнали с огромни комплекси и ниско самочувствие. После могат да продадат апартамента и да изпият парите.
78
1
 
14
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
Възпитанието е приоритет на семейството. Учителите учат децата на науки. Вярно е, че в училището също се обучават и възпотават децата, но възпитанието е приоритет на родителите. За семейно възпитание чували ли сте? Или раждате едно дете и го оставяте на произвола на съдбата? Има няколко вида семейно възпитание и какъв вид е избарло семейството зависи от тяхното образование и възпитание. Процеса е като доминото. каквито родителите-такива и децата.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на работа... радвайте се че все още има някви деца!
76
2
 
10
 
! Отговори
82, преди 2 години
"Навремето" и никога всъщност никой не си е позволявал да извади децата от институциите за година и половина! "Навремето" бабите се пенсионираха на по 55 и гледаха масово внуци, сега бачкат до 65-70 за пенсия. Не ми сравнявайте нещата с "едно време", че сте много далеч от истината.
75
0
 
9
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Познавам много родители непушачи, обаче нито един не е купил апартамент на децата си. Или не могат да смятат или проблемът не е в цигарите.
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 79--------------------------навремето и нашите родители ходеха на работа и имаха време и за нас.
73
8
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 58 - Математика за пушещият родител - 1 кутия на ден = 2000 лв на година. Слагаш ги в спестовна сметка и когато детето ти навърши 20 имаш 40к лева, купуваш апартамент с ипотека за 100к лева, пускаш го под наем и се самоизплаща. Детето ти е на 25 завършил е университет, има собствен апартамент и ти е благодарен за цял живот. Алтернативна реалност - пушиш си то си живее при теб до 26 то завършва университет казва ти, че не можеш да му дадеш нищо и заминава за чужбина.
72
2
 
10
 
! Отговори
джави преди 2 години
Родителите са ги харизали на самотек или по целодневни занимални.
71
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко са виновни учителите,че не възпитават децата.Родителите ходят на работа и нямат време.
70
1
 
9
 
! Отговори
Истината, преди 2 години
Сложи си кавички и седни да четеш история и спихология, за да си припомниш или тепърва да научиш, че цялото обществото е отговорно за възпитанието на собственото си поколение. После помисли, ако имаш с какво, кой ще възпитава мнозинството деца, които година и половина е на улицата, след като родителите трябва да бачкат за хляба и за бюджетарите-калинки - любители на "хоумофиси"! Не ви е срам!.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74Бил съм приемчик в един склад, не знаех ко га ще се прибера, имах само един почивен ден.....хахахаха :)))
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по-зле ще става-още една година ДО и отпишете бъдещето на държавата изцяло. Дори във военно време децата са ходели на училище! Никога никой не е посягал със скверните си ръчища на образованието и възпитанието им. Което става камо в общество, никога само по къщите. И не смейте вие,писа*рушки,да внушавате вина на тия, които ви изкарват парите! Защото вие пишете и преписвате глупости и клюки, а да, и поръчки за ужасния вирус и колко е добре да се затварят институциите с години.
67
2
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Проблемът е главно в родителите и това всеки го знае или е добре вече да го осъзнае и разбере в дълбочина и детайли. Расте едно разпасано, разгащено поколение, на което копче не можеш да кажеш, понеже видите ли всичко им е позволено....даже да шамаросат учител ако се наложи и им се направи забележка. Приоритетите са скъп телефон, лъскава кола, да слуша най-новата чалга и да публикува из социалните мрежи 'най-якия' клип или снимка, щото всички така правели