Деца поглъщат магнитни топчета и лягат пред колите - къде са родителите?

Това е днешното пънкарство, смята Анна Влаева
27 авг 2021 08:40, Ния Христова
128
 
През последната седмица в България станаха два опасни случая на TikTok предизвикателства за деца - едното беше за поглъщане на метални топчета, а другото за лягане на пешеходна пътека с цел изпробване реакциите на шофьорите.
 
Какъв трябва да е подходът на родителите към децата, за да ограничим опасните експерименти и влиянието на социалните мрежи? 
 
"Накратко, това е днешното пънкарство. Децата така или иначе в младежката си възраст искат да се изправят срещу обществото, порядките, за да установят, че могат да водят самостоятелен живот. Това е нормално, но тук говорим за автоагресия, което трябва силно да притесни възрастните и всички авторитети, които се занимават с децата", посочи експертът по ранно детско развитие Анна Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Според нея "днешното пънкарство" много по-трудно се забелязва. За днешните деца в пубертет единственият рефер е одобрението на групата и в частност на социалните мрежи. 
 
Велева съветва родителите да бъдат по-близо до децата си и да дават морална помощ.
 
"Всеки родител трябва да знае, че самочувствието и самооценката на детето трябва да се формира от външни и реални фактори, а не от социалните мрежи. Как се прави това? Когато се открият навреме талантите му, дарбите му, развият се, подкрепят се, има морална помощ и разбиране вкъщи. Иначе, когато те я получат там, те отварят телефона и се заравят в море от подкрепа", обясни експертът по ранно детско развитие.
 
TikTok може да се превърне в наркотик за децата, изтъкна Влаева.
 
"Когато си пристрастен към одобрението от другите потребители, това става много силно и започва да те влече. Тук трябва да обърнем внимание как родителите реагират спрямо децата си. Когато вече нещата се случват в тийнейджърска възраст, малко сме закъснели", отбеляза тя.
 
Според Влаева всеки родител може да има различен подход към интернет, но всички те трябва да са близо до децата си по време на пубертета.
 
"Тогава то няма да има толкова голяма нужда да се пристрастява. Когато се открие дарбата и талантът на едно дете, то трупа самочувствието си", коментира експертът по ранно детско развитие. 
 
Влаева дори посочи случаи на родители, които правят с децата си видеа в TikTok, само и само да са близо до тях и да не се получава "бездна".
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Съседка работеше в София Мед за 1200 лв на рецепция. Даваше 800 за детска градина, а останалите й пари отиваха за цигари и бензин. Един ден я попитах защо не напусне работа и не спре да пуши цигари за да прекарва повече време с детето си. Момичето си направи сметката и към днешна дата - не работи, не пуши цигари, а детето й е постоянно с нея и винаги щастливо. Малката Ани вече може да чете и пише и по цял ден се учи да рисува от Ютуб, докато връстниците й се учат да държат лъжица в градината.
45
1
 
24
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
1. Забраниха на родители и учители да наказват децата защото така им съсипвали психиката и те израснаха без капчица уважение към по възрастните!2. Вече няма труд и техника, няма курсове по моделизъм и тн., че да се открият заложбите на децата!3. Масово хората са концентрирани в елементарните нужди като храна и покрив, а в такова време култура не вирее! 4. За държавата е приоритет да развъжда родата на бойко от махалите, а не децата на данъкоплатците!И куп други проблеми!
44
0
 
11
 
! Отговори
темата на нова преди 2 години
Свърши тая,кои учил учил кои възпитал възпитал.Нито даскали Нито родители на никои не му дреме,за никои.Прости и агресивни.
43
2
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Вадете го навреме другари, или поне след първия път, и проблемите ще намалеят!!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като зареве лапето, требва да се погрижиш да не мрънка, немаме време да се погледнем.....хахахаха :)))
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърски слабоумия.
40
5
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Родителите носят отговорност до каква информация от интернет децата им имат достъп. Но какво да очакваш от родители със "свободомислие", които вярват в световни конспирации и най-вече ги разбират тия неща? Същото като с мерките и спазването им, с образованието, и като всичко наоколо.
39
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите тичат да изкарват пари за да могат да гледат тези деца. Само родители не става, трябва учители, медии, общество, всичко е свързано.
38
0
 
30
 
! Отговори
ХФ преди 2 години
До Християна 34Даскалиците обучават, не възпитават. Основното възпитание е твое задължение, постарай се повечко ако не е късно вече.
37
3
 
3
 
! Отговори
Д бе! преди 2 години
Масова пропаганда от монополни компании бъкани с безплатни пари от разни правителства и банкери с цел да промиват мозъците на децата и медиите обвиняват СЕМЕЙСТВОТО ! Баси безполезните хора са журналистите
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми нема ги родителите, нали 30 години ни правят на май муни....хахахаха :)))
35
3
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 34 - даскалицата и тя като теб е там за заплатата и хич и не дреме за твоето или за другите деца. Кога ще разберете, че нямате право да се оплаквате от другите хора. В Западна Европа вече десетилетия наред майки обучават децата си в домашни условия. Но това там са жени, които осъзнават безполезността на кариерата и работата на заплата. Тук ще минат още няколко десетилетия преди жените да осъзнаят, че сами изкарват парите, които ги отчуждават от децата им.
34
13
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НАЙ-ГЛУПАВОТО ПОКОЛЕНИЕ БЕШЕ ВЪЗПИТАНО ТОЧНО ПРИ ГЕРБ!! ЗАТОВА ЯДАТ ТОПЧЕТА И ЛЯГАТ ПРЕД КОЛИТЕ..
33
11
 
3
 
! Отговори
ХФ преди 2 години
От ваксините е.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите, поне пред нас както е, седят в парка по пейките и беседките. Майките специално жулят бира и клюкарят. Бащите са си направили една голяма маса до едно дърво и цакат карти и мастика :))) Децата са им чисто мал0yмни, крещят като изоглавени, бягат накъдето им падне, за тях нормално ходене няма, катерят се по дърветата и все едно е някъде 1980-та година. За тях телефони и таблети няма, не знаят сигурно какво е :))) А живеят в центъра на София
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги зрители забележете 34, там е истинския проблем. Очакващата някой друг да и възпитава децата. Смях в залата.
30
41
 
4
 
! Отговори
Християна преди 2 години
Аз като жена на 2 деца момченца ще питам тази госпожа каде се даскалиците? Аз докато работя за да храня даскалици те са длъжни да се грижат за 2 ми момченца. Вината тук е изцяло на даскалиците който ни оставиха децата да учат от компютар.
29
0
 
11
 
! Отговори
3426 преди 2 години
Разглезени пишлемета, на които всичко им се купува като тропнат с крак и им се угажда всячески. А имат и твърде много свободно време...трябва им малко tough love...
28
8
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Нормално в 21ви век. Майката гради кариера вместо да си стои вкъщи, заради което детето е на градина вместо на площадката и живее от клетка в клетка, а когато излезе навън не знае как се борави в света на големите. Едно е на детска градина съвсем друго при баба, но тя няма време защото е постоянно на екскурзии и няма време за селски живот. Детето вижда само тарелките в супермаркета дядо няма време да коли животни защото залага в бет-а затова внучето не знае какво е живот и смърт.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как къде са родителите, бащите се въргалят пияни и надрусани а майките са по магистралите да заработват.