Доц. Околийски: Здравното състояние на българските деца е най-лошо в Европа

Те пушат, превръщат се в объркани хора
2 сеп 2021 08:58, Нели Христова
32
Доц. Околийски: Здравното състояние на българските деца е най-лошо в Европа
Снимка: Pixabay

СЗО препоръчва училищата да са последните, които биват затваряни, и първите, които биват отваряни, заяви по БНТ българският представител в СЗО доц. Михаил Околийски. Другото, което се препоръчва, е често тестване на децата в училище, но с неинвазивен метод.

МОН се опитва да създава такива правила, отчете той, но добави, че това върви трудно. Околийски изрази недоумението си от несъгласието на повечето родители децата им да бъдат тествани. Отдавам го на суеверие, на неразбиране на фактите и незнание, коментира представителят ни в СЗО.

Околийски отправи и критики към здравните власти относно епидемиологичното проучване. Проследяването на контактите на един болен е занемарено в България през последните месеци, констатира Михаил Околийски. Той даде положителния пример с Нова Зеландия, където това стриктно се проследява.

На този фон представителят на СЗО подчерта, че училището не е изолирано от обществото, така че децата са подложени на същия риск да се заразят с коронавируса, още повече българските деца, които не са в особено добро здраве, стана ясно от коментара му.

Здравното състояние на българските деца е най-лошо не само в Европа, но и сред всички членки на СЗО. Българските деца пушат, превръщат се в едни млади, объркани хора, чието бъдеще се превръща в риск. Той отчете още, че българчетата са по-тревожни, нямат добрите примери. Околийски похвали правителството, че най-сетне въвежда здравно образование в училище, което е заложено за финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост.

"Младият човек трябва да помисли преди да пали цигара и да си пусне чалга песен. Много от децата публикуват постове в социалната мрежа срещу маските и ваксините, приемат го като един вид бунтарство. Това не е бунтарство, това съсипва живота и здравето", заяви Околийски.  

Несъстоятелно е да се говори за трета доза при ваксинирани у нас само 16-17%, първо да се ваксинират хората, категоричен беше експертът.

Междувременно генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус отново прикани за мораториум върху третата доза, за да може повече държави да продължат имунизацията. Броят на новозаразените с COVID-19 в редица държави продължава да се увеличава, а достъпът до ваксини е шокиращо неадекватен, отбеляза той.

Въпреки това, държави като Австрия, Германия и Великобритания, обмислят подсилваща игла за хора в риск и над 65 години. В Израел тя вече е факт, при това не само за уязвими групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Дали бе? преди 2 години
Те и да не пушат... въздуха, който дишат е достатъчно отровен! Може би трябва да се започне от тям? НО държа да отбележа, че това не променя факта и човека е прав... най-зле са децата в нашата страна. Тъжно но факт!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те така се раждат объркани. Бъдещите родители спират ли да пушат или да пият? Хайде да си го кажем в очите, в колкото и часа да излезе вечер човек на улицата ще види малко дете, което вече нормално е изнервено и му се спи. Да, но на родителите им се ходи на заведение или на гости....Когато човек е готов да стане родител, трябва да знае, че детето е едно малко беззащитно същество с крехка нервна система и трябват много грижи и режим за да израстне здрав човек. Но за съжаление, лоша работа.
15
1
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Околийски изрази недоумението си от несъгласието на повечето родители децата им да бъдат тествани". - Този ще да е от тия дето по цял ден си чоплят носа...
14
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
това са съсипани поколения наркотиците унищожиха младежите в българия нямапрофилактика за нищо здравната система е построена погрешно 20 години нитоедно правителство не пожела да промени нещата сега мрем като мухи и никои не гоинтересува да не тежим на системата това е целта да ни уморят по бързо
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добро утро!Некачествена храна, ниски доходи, стрес, депресии, прекаляване с алкохол, цигари, безсъние, извънреден труд, често без отпуска или с много кратка такава, да не говорим за състоянието на здравеопазването...Има ли изненадани?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
финансовото и състояние също е лошо
11
1
 
13
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Няма как да са в добро състояние, докато съвсем необезпокоявани 14-18 годишни се събират на групи по градинки и паркове да се наливат в бира, пушат, трошат люлки и пейки.
10
3
 
7
 
! Отговори
Все преди 2 години
още не са напълно засегнати от Западните великолепни ценности.... Затова се пънете да приложите върху тях всички гадости на Запада и Скандинавието....
9
1
 
9
 
! Отговори
do 14 преди 2 години
пенсионерите мога да кажа, че съм разочарован много. проблемът все е в младите, но мен досега никога човек между 20-50 не ме е предредил в магазин, лекар и тн. пенсионерите си го карат като през соца. винаги ще пусна възрастен човек да мине пред мен, но да има правилното отношение и да ме попита и това е не само за опашки. после защо внуците им са еди какви..
8
3
 
4
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
"Здравното състояние на българските деца е на-лошо в Европа"...а преди 40 години беше обратното...с уверени крачки назад към бъдещето...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** не сели научи че всички тук ползват ВПН-ни и нема блокиране :)
6
5
 
7
 
! Отговори
лъже мръсникът преди 2 години
Не е вярно! На запад ваксини, които у нас са задължителни там са доброволни. Няма такова нещо като профилактичен преглед всяка година, следене на ръст, тегло, мускулно развитие, такива неща са непонятни за западното здравеопазване. А спешната им помощ е направо смехотворна.
5
2
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
какви деца са това.. на 14 години визията им е на псевдо мутри от 90те и са прости на мотика и такива си остават ***. пушат пият после що нямаме спорт.. момичетата да не говорим. мечтата е 20 годишен дарак немски и пара за кафе и цигари да има и някоя реплика плейн и друго не ги питаи.. в гърция са спокоино играят си после си стават нормални хора с нормални разбирания и пак са спокойни и си живеят- после ама то хубаво в Гърция. Ами това идва от хората
4
2
 
13
 
! Отговори
Дааам преди 2 години
В ЕВРОПА в ЕВРОПА в ЕВРОПА.Разширете кръгозора, ЕВРОПА не е мерило.В крайните места в света сме...зад доста по примитивни държави....и по зле става.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха мишката била в недоумение че родителите не дават да си каквото си искат с децата....няма ли кой да ги срещне тия на улицата и да им поизтупа бълхите вече бе.....
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на децата ли!
1
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Малко черен хумор - това стана като вица за Майкъл Джексън и самолета с децата.