Новите мерки: Училищата започват присъствено, заведенията ще работят до 22 часа

Кина и театри ще посрещат 50% публика
Обновена: 2 сеп 2021 13:30 | 2 сеп 2021 09:55, Нели Христова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Няма място за паника в момента, няма място за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ниският процент на ваксинация в страната ни принуждава да наложим тези мерки, за да ограничим последиците за цялото население", добави той.

Кацаров обясни, че преди да се вземе решението за новите мерки, са проведени множество дискусии и са получени близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Ангел Кунчев.

"Освен заболеваемостта на 14-дневна база се проследява и процента на положителните проби на седмична база, на броя на хората, които са хоспитализирани и в интензивно отделение. От съществено значение е и варианта на коронавируса, който се разпространява у нас. И не на последно място - процентът на хората с пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави на комплекс от 20 показатели, които през последните месеци показват, че е необходимо взимаве на мерки", обясни проф. Мира Кожухарова.

По думите на проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразинти болести, има пълна доминация на варианта "Делта" в страната - между 98% - 99% от пробите, а 1% са заразени с "Алфа" варианта.  В България няма други варианти на коронавируса.

"Училищата ще започнат присъствено,това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните, говоря за учители и родители, не се ваксинираме. Не можем да изключим възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията, да се излезе в грипна ваканция", каза още Кацаров.

Ето какви са новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември:

  • Провеждането на присъствени групови занятия се допуска при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и до 10 души в помещение
  • Преустановяват се посещения в детски центрове и клубове
  • Провеждането на конгреси, семинари и обучения се допуска при не повече от 30 процента от капацитета и 30 участника в помещението
  • Преустановява се провеждането на тиймбилдинги
  • Провеждането на изпити и конкурси се разрешава при капацитет от 30 процента и със защитни маски
  • Прекратяват се концерти, събори и други масови прояви
  • Посещенията на музеи и галерии се допуска при не повече от един човек на 8 кв.м. и с носене на маски
  • Провеждане на спортни занимания на закрито се допуска без публика
  • Посещения на фитнес центрове се допуска при 30 процента от капацитета
  • Посещения на спортни зали и клубове са допускат само за индивидуални посещения, физическа дистанция и при намален капацитет
  • Посещенията в балнеосанаториуми се допускат при 30 процента от капацитета и график за индивидуално ползване на услугите. Трябва да се носят и маски
  • Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в часовия интервал от 7 до 22 часа при отстояние от 1,5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, не повече от 6 души на една маса и носене на маски от персонала
  • Събитията от частен характер - сватби и кръщенета - се допускат при ограничаване на броя на присъстващите
  • Посещенията при пациенти в болниците се допускат при пълен комплект защитни средства и при не повече от един човек в стая

Заповедта с пълния брой мерки ще бъде подписана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров до края на деня и ще бъде публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Обръщаме се към всички сънародници с молба да спазват тези мерки. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани те. Заповедта ще влезе в сила от понеделник и ще е за срок от 2 месеца. Тя може да бъде отменена по-рано, ако епидемиологичната ситуация позволи това. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система и няма да се поколебаем да наложим и най-тежките мерки", уточни Кацаров.

Здравният министър отново призова всички да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо мерките влизат в сила от 7 септември ? За да минат празниците. Ако е толкова наложително от утре трябва да действат. На Кацаров не му стиска да се изправи срещу туристическия и ресторантьорския бизнес. Нали беше много серт през май, когато не му пукаше да обижда лекарите.
215
8
 
12
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Жестока порнография!Това на се лакари а черни души в бели престилки!Тези положили хипократова клетва са най-гнусните еничари на фашингтонските печатари на нефелните зелени хартийки!Спасението е едно-империята на античовечността и мракобесието САЩ трябва да бъде разрушена!Нещо ми мирише на НЮРНБЕРГ-2!Затворници в бели престилки!
214
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниският процент на ваксинираните е заради такива като Кацаров.
213
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Е колко народ има из болниците? 3000 човека са в болница. На 6 млн. население. Айде, да са 300 000 разбирам, ама... щом системата не издържа с 3000, какво ли ще стане ако наистина дойде пандемия със страшен вирус и има на ден по 20 000 заразени, 15 000 от които се нуждаят от хоспитализация. А те - 3000 човека в болница. Това е за цялата държава, не е за един град. Ко ша ми обяснявате вие, че то на ден повече хора минават през спешните кабинети бе. Кой че му е лошо, кой с разстройство
212
3
 
9
 
! Отговори
Предлагам, преди 2 години
всички,абсолютно всички видове и родове ЗАВЕДЕНИЯ,да бъдат напълно,ама напълно ЗАТВОРЕНИ,до краят на годината!!!
211
4
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Сега по въпроса за ваксините дали помагат може да видите Израел. Най-масово ваксинираната нация в света! И над 10300 нови случая на к19 на ден???? Ка стават тея работи?
210
3
 
17
 
! Отговори
Скиоро преди 2 години
Не ни вменявайте вина, на нас неваксинираните! Затова че имаме некъдърни управляващи, не сме виновни.
209
4
 
5
 
! Отговори
Ваксин преди 2 години
Бода се всяка седмица, досега 25, 30 пъти. Нали са безплатни. На голем кяр съм
208
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кацаров, кацаров...хвърляше обвинения по твоите колеги, но...и ти с твоята 75-80 годишна съветничка нищо ново и полезно не правите! С тези глупави повторения, че държите кризата под контрол не ни успокоявате.
207
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има правила - който иска - ги спазва, който не иска - не ги спазва. Всички са доволни, вирусът също е доволен.
206
7
 
11
 
! Отговори
До 206 (Кирилиметоди преди 2 години
На този хал сме заради безгръбначни същества носещк маски лятно време. Що преди медиите да започнат с тая работа и такива като тебе да се накланят на там накъдето духа вятъра никой не носеше маска по време на грипните епидемии.
205
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито Борисов,нито Кацаров са ви виновни,гюлета неграмотни !Главите са ви празни ! Тва е ! От много акъл се погледнете на какво дередже сте ! Няма по-големи роби от вас ! Незнайно защо обаче си мислите,че като отказвате ваксинация не сте роби .Да ама не ! Лесно е да възстанничиш срещу нещо ,което е пожелание ! Но нали си чешете егото !Гледайте поне какво правят в цивилизацията бе,те не са стигнали до просперитета си,защото са много глуп***ви.Погледнете колко народ има из болниците и колко починали
204
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксивирайте се и няма да има нужда от мерки, Нито пък от безплодни дискусии. Справка-Дания.
203
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още в първа точка има противоречие. Как ще работи една група в детската градина или един клас в училище с 10 деца? Какво ще правят като в помещението няма как да се подредят на 1.5 метра разстояние? Кацаров и компания изобщо влизали ли са да видят как спят децата в детските градини след обед? Те нямат разстояние между леглата.Леглата в много от градините в големите градове са едно над друго. Дистанция на 6 масички няма как да се спазва. Няма 10 маси, за да ги подредят по едно дете на масичка.
202
7
 
14
 
! Отговори
Данчето преди 2 години
Затворете дискотеките и нощните клубове още днес!
201
11
 
17
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Гледам и не вярвам на очите си, овцете искат пак в кошарата. Промити мозъци! Боже, няма ли да ни отървеш от тия ковид зависими?
200
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищата по групи от 10 човека ?? Това означава ли,че на клас-средно от 25 човека,ще трябват да речем,вместо 1-3-*** учители по математика ?
199
6
 
11
 
! Отговори
Никити преди 2 години
Мерките няма да се спазват, всеки ще си работи и вътре и вънка както си е било до сега, кръчмите ще си гърмят до 01ч. Без проблемно и без наказано ще си продалжим да си живеем животеца.
198
14
 
15
 
! Отговори
русенец преди 2 години
Крайно време беше, въпреки, че мерките са смешно меки. Сега сигурно Алибегов ще изпълзи от някъде и ще продължи да баламосва с неговите 700 - 800 хиляди "безработни" не знаех, че толкова хора внасят осигуровки в НОИ и здравни. Министърът полуадекватен,не сме да гъкне пред своя бос - Радев. А така наречения обединител на нацията не посмя да се ваксинира публично. А той и съпругата му трябваше да го направят, заедно с премиера Янев, здравния министър и всички депутати. Глобили Хаджигенов. ***!
197
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блокирахте ваксинацията още пролетта, не проверявахте никъде дали се спазват базовите мерки. Сега о изненада - нямало ваксинирани и заболеваемостта растяла. И видите ли трябва да си гласуваме нов бюджет и едни пари за справяне с кризата. Ха познайте парите къде ще отидат.