Новите мерки: Училищата започват присъствено, заведенията ще работят до 22 часа

Кина и театри ще посрещат 50% публика
Обновена: 2 сеп 2021 13:30 | 2 сеп 2021 09:55, Нели Христова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Няма място за паника в момента, няма място за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ниският процент на ваксинация в страната ни принуждава да наложим тези мерки, за да ограничим последиците за цялото население", добави той.

Кацаров обясни, че преди да се вземе решението за новите мерки, са проведени множество дискусии и са получени близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Ангел Кунчев.

"Освен заболеваемостта на 14-дневна база се проследява и процента на положителните проби на седмична база, на броя на хората, които са хоспитализирани и в интензивно отделение. От съществено значение е и варианта на коронавируса, който се разпространява у нас. И не на последно място - процентът на хората с пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави на комплекс от 20 показатели, които през последните месеци показват, че е необходимо взимаве на мерки", обясни проф. Мира Кожухарова.

По думите на проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразинти болести, има пълна доминация на варианта "Делта" в страната - между 98% - 99% от пробите, а 1% са заразени с "Алфа" варианта.  В България няма други варианти на коронавируса.

"Училищата ще започнат присъствено,това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните, говоря за учители и родители, не се ваксинираме. Не можем да изключим възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията, да се излезе в грипна ваканция", каза още Кацаров.

Ето какви са новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември:

  • Провеждането на присъствени групови занятия се допуска при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и до 10 души в помещение
  • Преустановяват се посещения в детски центрове и клубове
  • Провеждането на конгреси, семинари и обучения се допуска при не повече от 30 процента от капацитета и 30 участника в помещението
  • Преустановява се провеждането на тиймбилдинги
  • Провеждането на изпити и конкурси се разрешава при капацитет от 30 процента и със защитни маски
  • Прекратяват се концерти, събори и други масови прояви
  • Посещенията на музеи и галерии се допуска при не повече от един човек на 8 кв.м. и с носене на маски
  • Провеждане на спортни занимания на закрито се допуска без публика
  • Посещения на фитнес центрове се допуска при 30 процента от капацитета
  • Посещения на спортни зали и клубове са допускат само за индивидуални посещения, физическа дистанция и при намален капацитет
  • Посещенията в балнеосанаториуми се допускат при 30 процента от капацитета и график за индивидуално ползване на услугите. Трябва да се носят и маски
  • Посещенията в заведенията за хранене и развлечения се допускат само в часовия интервал от 7 до 22 часа при отстояние от 1,5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, не повече от 6 души на една маса и носене на маски от персонала
  • Събитията от частен характер - сватби и кръщенета - се допускат при ограничаване на броя на присъстващите
  • Посещенията при пациенти в болниците се допускат при пълен комплект защитни средства и при не повече от един човек в стая

Заповедта с пълния брой мерки ще бъде подписана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров до края на деня и ще бъде публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Обръщаме се към всички сънародници с молба да спазват тези мерки. От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани те. Заповедта ще влезе в сила от понеделник и ще е за срок от 2 месеца. Тя може да бъде отменена по-рано, ако епидемиологичната ситуация позволи това. Ние няма да допуснем претоварване на здравната система и няма да се поколебаем да наложим и най-тежките мерки", уточни Кацаров.

Здравният министър отново призова всички да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
4
 
19
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Що не протестирате сега бе? Нали протестите бяха спонтанни и справедливи срещу мерките на сатрапа Борисов срещу подтиснатия и угнетен смачкан народец.Къде са Мая и майките дето системата ги била убила? Къде е оня *** с юмручето да викне, че вирус няма, а има вирус на страха. Чалгата и муутрите ви искат тихи и послушни, а когато трябва пак ще пуснат някой лев за протести.
175
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са комунисти, Борисов не е изключение
174
1
 
16
 
! Отговори
Лъжец преди 2 години
Кацаров, мерките са по-вредни от вируса. Ти го каза сине майчин.
173
4
 
15
 
! Отговори
Манипулатори преди 2 години
Най лесно се контролира страхлив *** народ ... !!!
172
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестанти какво става бе? Нали нямаше вирус , нали НОЩ въвеждаше мерки за да укрепи властта си Борисов, нали горяхте маски щото Бойко е измислил Ковид-а?Сега същите мерки по същия начин като НОЩ. Ми то не било промяна бе, било подмяна. Врътнаха ви пак и ви натътрузиха най-долните и прокажени комунистида ви управляват без да сте ги избрали. Чалгаджии, мутрагени и мравояда направиха схемата и се наместиха и уредиха, а за вас останаха само голата вОда и конфигурацията с трите пръста. Честито!
171
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започна предизборната кампания. Кааров веднага сложи мерки за да ни държат послушни. Мерките са само да са седят по-дълго на власт.
170
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска по - строги мерки, да си ги налага сам. Никой няма да му забрани да носи скафандър и памперс и да живее в пещера.
169
5
 
12
 
! Отговори
Нелепо е преди 2 години
Принуда , фашизъм , дискриминация , двугодишен режим , за да се нагуши някой с много ....ама много пари....
168
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът работи нощна смяна. Вечерният час ще му види сметката.
167
2
 
18
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Не търсете логика в мерките, Кацаров каза, те са за да се ваксинирате
166
4
 
8
 
! Отговори
до чудно ми е преди 2 години
Вирусът има таймер и се впуска в атака след 22:00. Витанов го е изчислил, той има перфектния алгоритъм. Нека да слушаме Витанов и да вървим към светли бъднини.
165
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да се тествате бе хипохондрици!
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От #кой сте принудени бе Кацарка? Някой дойде и ви заплаши ли?
163
5
 
6
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
Объркан съм от коментарите. Българинът хем не вярва в Covid, хем е някаква измислица и дреболия, но в същото време иска децата да не ходят присъствено в училище, да учат онлайн.
162
5
 
5
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Убий маска, спаси дете от ковидфашизма.
161
3
 
20
 
! Отговори
Шиб..ци преди 2 години
Отново се видя, че служебните нямат политическа воля да управляват! Веднага клекнаха пред общественият натиск. Техният пропит е КОЙТО ЩЕ ДА МРЕ, ДА МРЕ БЕ, НИЕ НЯМА ДА ПРЕЧИМ. Баси долните и.з.р.од.и. На всичкото отгоре, министър антиваксът да зове за ваксини, това е простоооо. Как да ти вярват хората? Пък и защо се тикате да управлявате държавата, като грам знания и умения нямате, че и чак преврати! Айдуци с задкулисния Прокопиев. Сраааммм срааам стееее!
160
3
 
14
 
! Отговори
Чудно ми е преди 2 години
Какво всъщност се случва по заведенията след 22:00ч ?!?!?!?!? Вируса чака до 21:59 ....и в 22:00ч влиза в заведенията ....и удря наред .....
159
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Искренрегистрирани! в пъти по-ниска смъртност, болниците не са натоварени, и да не забравяме около Израел страните - нулева ваксинация... ние колко от нас отиваме явно да се тестваме и официално да ни регистрират?
158
0
 
15
 
! Отговори
Тъпотия преди 2 години
Пак го отнесоха заведенията и музикантите.....
157
1
 
4
 
! Отговори
Black Metal преди 2 години
Да ви наложат най-тежки мерки в Бакърената или Орландовци...