Случаят „Вера Су“: Техническа неизправност, човешка небрежност, незнаене на английски?

Случаи от миналото, които напомнят на този със заседналия край Камен бряг кораб
9 окт 2021 09:35, Елка Василева
50
 Случаят „Вера Су“: Техническа неизправност, човешка небрежност, незнаене на английски?
Снимка: архив, БГНЕС

Инцидентът с товарния кораб „Вера Су“ край Камен бряг припомни на морската общност у нас и за други случаи, в които плавателни съдове и екипажите им попадат в трудни ситуации. Моряците знаят, че малка грешка в морето може да има фатални последици.

Свилен Крайчев е дългогодишен морски капитан. Казва, че причините за инцидентите на море може да са следствие на човешка небрежност, но и поради временна техническа неизправност, предаде БНТ.

Още по темата

"Аз лично съм имал такъв случай с жирокомпаса, който се следи от автопилота и когато изтърве, корабът тръгва в друга посока. Излязохме също на едни скали, но бързо го видях, това е моят личен опит", разказа к.д.п. Свилен Крайчев от Българската морска камара.

Според Крайчев, ако на мостика на "Вера Су" е имало дежурни, те със сигурност са щели да чуят повикванията на операторите от Службата за контрол на морския трафик.

"Доколко пък този, който е там, е говорил английски, понеже комуникацията е на английски език в морските среди. Доколко е разбирал какво му се говори, това също е под въпрос", коментира още Крайчев.

Звучи невероятно, но все още има кораби с команден състав, който не говори добре английски език. Това понякога също може да причини авария.

"Аз имах случай с известния "Мехмед Аслан", който потъна на кея. Но си спомням, че капитанът на кораба много трудно говореше английски, английският му беше почти нулев. Така че и това може да го има", допълни капитан Крайчев.

И докато днес мнозина се питат чия собственост е "Вера Су", то случай отпреди десетилетия може да бъде от помощ. Тогава български моряци намират бедстващия кораб "Памела" край Италия, който става българска собственост под името "Бреза" .

"Един кораб при лошо време и силен крен, екипажът напуска кораба. Той превозва дървен материал, доколкото си спомням. БМФ го намира и спасява. И по морските конвенции този, който спаси кораба, остава негов. И така той влезе в състава на БМФ", разказа капитанът.

Ако лошото време и силните вълни разбият "Вера Су", той ще последва съдбата на "Муун Лейк", който заседна преди близо 20 години в акваторията на Паша дере край Варна. След като стана ясно, че не може да бъде изтеглен, плавателният съд стана собственост на община Варна. По-късно беше продаден на търг за старо желязо. Камбаната на кораба "Муун лейк" сега е във фоайето пред кабинета на кмета в сградата на община Варна.

Лошото време в района на Камен бряг днес не позволява да започне разтоварването на азотния тор от заседналия кораб "Вера Су". Според метереологичната прогноза очакванията са утре да има благоприятни условия и акцията да започне.

Според плана за действие в операцията ще се включат три баржи, които ще бъдат надути на пристанището във Варна и провлачени до Камен бряг. На борда на кораба трябва да се качи екипаж, който да включи агрегатите и системите. Обмисля се екипажът да е български под ръководството на капитан Венцислав Иванов, директор на Морската администрация.

Към момента корабът е укрепен. 3 котви и въжета придържат плавателния съд, който е подложен на силния вятър и вълнение, което тази сутрин е 4 бала.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Горе долу е като на рали. Но скоростта е по-малка, а мащабите доста големи. При скорост 7 възела са му трябвали около 10-15 минути от грешката, за да опре в скалите. Които пък са на 500 метра от тсс-а, т.е на около 2 минути път от границата на тсс-с. Ни може да спре, ни да завие обратно. Това да не е кола.
30
2
 
5
 
! Отговори
Селджан Тарикатоглу преди 2 години
Капитана явно е бил полиглот като Бойко.
29
0
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Цялата тирада на пишман БГ Капитан се отрича от Властите - НИКОЙ не е засякъл Кораба на РАДАРА - България има Ултрамодерна Навигация - платена е от нашите Данъци , струва 500 000 000 евра .Този радар не е само за гледане и викане по Мегафон , той трябва да задвижи Кораби и Лодки на Гранична Плиция и Българския Военне Флот .Та така , драги ми Смехурко морски капитан от бай тошово време .
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво значи малка грешка? Цяло море им е пред очите. То да не е като на Рали, една грешка на навигатора за секунда излиташ от завоя и се нахакваш в скалите.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха ,герберските калинки не са способни на никакви рационални действия и решения и само се чудят как да саботириат всичко , що не е ГЕрП и щото сл. правителство е от противниковият отбор и още не ги е изчегъртало ! И под тази статия герберските тролчата се наакват да се самонадъхват и да си плюсят един на друг с болната надежда да върнат боко с цената на всякакви глynocmu в коментарите ! "Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно !"
26
0
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Истината за странната катастрофа няма да я разберем никога. Кой знае какви наркотици или нещо друго са разтоварвали / претоварвали край нашия бряг, но е станала издънка.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корабът бил легнал на дъното и нямало да се преобърне. Някой забравиха, че дъното не е равно и вълните ще почната да го въртят като печено пиле на грил.Те сега ще гледате шоу, защото няма държава, а крадлива администрация!
24
2
 
7
 
! Отговори
Ууу преди 2 години
Историята на "Вера СУ" е историята на нашата държава, в резултат на некадърност, потъва бавно, но сигурно. И за всичко това са "виновни" разбира се, предните управляващи.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корабът вече е потънал. Опрял е дъното и е пълен с вода.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига със тези стари снимки. В момента коръбът е потънал на половина. Така бавно потъва радев и служебното му правителство, което вкара България в поредната тежка зима. След Лукановата, Виденовата , следва Радевата зима. Кога този народ ще прогледне и накаже за винаги комунистите от БСП. Незабравяйте, че БСП предложи Пеевски за шеф на ДАНС
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 31Ти си жив пример за "Пpocт народ, слаба държава". Човека ти го казва че не трябва да се плюем заради Радев и Борисов (те си вземаха и си вземат паричките, докато ти и аз чакаме някой да ни даде и като вземем заплата сме доволни че имаме пари да си платим сметките), казва ти ние сме разделени и ние си ги избрахме и е прав човека. Докато сме разделени, винаги ще сме на дъното във всичко.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета - Радев виновен, Борисов виновен и ще ви кажа че на майка ви ***** е виновна че ви е родила. Ако ще пишете, пишете по темата. Много тесни специалисти станахте по политически въпроси, дори още по лошо - от всичко разбирате кат пиете 2 ракии а реално идея си нямате какво се случва в държавата като цяло. Виновни са избирателите, защото те си избират Раде и Борисов. Т.е. вие сте виновни, глyпaци такива. И докато всеки дърпа чергата към него си, винаги ще е разпрана. Обединете се бре, мършu
19
10
 
14
 
! Отговори
радевщина преди 2 години
Колкото и да се напъват форумните драскачи на мазната фуражка, за всички е пределно ясно , че при Борисов този инцидент нямаше да трае толкова дълго и с такива последствия. Какъвто президента , такива и хрантутниците му от правителството.
18
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
Виновен е само един мъж Johnnie Walker.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието точно охарактеризира Радев ->> Техническа неизправност, човешка небрежност, незнане на английски?
16
4
 
2
 
! Отговори
Радева миризливка преди 2 години
До До Радева миризлива.......... Значи често си се качвал в джипкото на Баце, щом знаеш и седалките какви и са. До сещам се какво си правил и какво си му разстривал. Ти да не си Мата Хари?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че комунистите не умеят да управляват.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е същата история като с пожарите лятото. Стефан Янев се появи в Старисел една седмица след като пожарът беше изпепелил всичко, вкл къщата на една баба и тя беше на улицата. Дойде с Бяла риза и лъснати обувки, помита се малко и си тръгна.А Бойко Борисов винаги беше там на минутата след такъв инцидент и стоеше по цяла нощ с хората!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този потънал вече кораб е много ясна илюстрация на управлението на некадърното и некомпетентно служебното правителство!
12
0
 
12
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
Прекалено са разчитали на техниката, на автопилота, но има доста случаи, при които жироскопа блокира за момент и всичко се обърква. А те са спали. Вахтата - също.