Оцелелите в катастрофата на "Струма": Баща успял да спаси шест души, но не и сина си

Годеници оцеляват като по чудо в ужасяващата катастрофа с македонския автобус
Обновена: 24 ное 2021 11:36 | 24 ное 2021 09:28, Нели Христова
158
Оцелелите в катастрофата на "Струма": Баща успял да спаси шест души, но не и сина си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Годеници оцеляват като по чудо в ужасяващата катастрофа с македонския автобус, в който загинаха 45 души. Заради късният час повечето от пътниците са били заспали.

Лулезим Сюлеймани и годеницата му Медин са от две села в района на Куманово. Двойката била на задната седалка. Медин спи, но за щастие Лулезим е буден, когато се случва най-лошото.

Още по темата

Пред телевизия "Алсат" той разказва как е осъзнал какво се случва и е успял да счупи страничния прозорец с аварийния чук. След това той издърпал Медин, която е с два счупени крака и не е можела да ходи.

"Докато автобусът вървеше , той се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар, имаше много дим. Тогава автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят като във филми на ужасите ", разказва той. "Извадих годеницата си и още петима души."

Двамата станали свидетели как автобусът изгаря напълно. Сега те са настанени в "Пирогов".

"Не знам, спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Лулезим счупи стъклото и не знам как се измъкнах. Когато видях, че е отворено стъклото зад главата ми, скочих бързо. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спахме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", спомня си Медина.

Друг оцелял в катастрофата е Орхан Алити. Заедно с Лулезим, той чупи задното стъкло и помага на другите шестима души да спасят живота си.

Малко след фаталния инцидент Орхан се обажда на съпругата си в Белгия.

"Той съобщи, че автобусът се е запалил, докато самият той с голяма трудност е успял да счупи задните стъкла на автобуса и да излезе оттам", разказва брат му Самет Алити пред Tetova1.

След като скача на земята, Орхан чупи единия си крак. В автобуса все още е синът му, Висар. Той започва да му крещи: "Скочи, Висар, скочи." За жалост обаче момчето изчезва в пламъците.

Сега състоянието на Орхан е стабилно. Той все още не знае, че Висар е сред жертвите.

Разказът на Орхан разкрива и още един интересен детайл - в момента, когато е излязъл от горящия автобус, за малко не бил пометен от преминаваща по магистралата кола, която не спряла, въпреки очевидната трагедия, разиграваща се в този миг.   

В трагедията оцелява и 16-годишната Зулейха. Баща й Аднан Яшаровски разказва пред BBC, че дъщеря му се е обадила да му съобщи, че е оцеляла след зверската катастрофа. Сега той е в София за да я посети в болницата.

"Тя плачеше. Ръцете й бяха изгорени, но иначе добре", каза той пред болницата. "Не каза много, плачеше и беше в шок."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След всичко,стигам до извода,че не безхаберие,непрофесионализъм,или липса на контрол НАРОЧНО Е,за да има гнет,гърч смърт.Вече дори се плаща,за да не се свърши нещо както трябва и да има последствията си.А фокусирането в злото го мултиплицира и изцежда желанието за смислен живот.Нали "днес"?
115
7
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
До 108 и аз си мисля за терористичен акт, но...никой не го споменава...
114
5
 
1
 
! Отговори
Гледай тая кланица преди 2 години
Някой направил гаф и виж кво става ! Гръмне резервоара от удар тежък ... Е същото е и при мен - хората ми не искат да работят, защото някой две години подред отказа чакана 14 години модернизация и преоборудване .... Сега аз не ги обвинявам - тяхна си работа, толкова им е акъла в съвременния свят те се чувстват най-прецаканите хора на света, а на мен гледат с насмешка -тоя дето въведе нов закон в електромагнетизма. И сега аз трябва да се отклонявам от пряката си работа да се разправям с копилета
113
0
 
12
 
! Отговори
NB преди 2 години
До Жан Валжан 51 "...Оттам на татък- превишена скорост, спукване на гума,загуба на контрол,връхлитаме върху мантинелата(колчетата на която буквално разпарят търбуха на автобуса-туби гориво,резервоар,гориво проводи), снопове искри от отломките отдолу..." Има много логика в коментара, вероятно това е причината за пожара. Свидетел съм как автобусните шофьори са пренасяли туби с гориво по време на пътуване!
112
0
 
1
 
! Отговори
До криминални пътища преди 2 години
При теб не работи най-важната система: задкормилната!
111
0
 
4
 
! Отговори
Знаеш ли поговорката преди 2 години
Нож като падне вече никой не бърза!
110
1
 
12
 
! Отговори
Защото: преди 2 години
Тънеш в лукс и охолство и сметките дебели и питката опечена за сто години напред, а покрай тебе бедност, мизерия, духовна деградация и упадък, бездуховност породена от бездуховни духовници служещи на банковите си сметки и управници дето ни закон, ни наука признават!И те така стигат нещата до ножа!
109
13
 
1
 
! Отговори
Брр преди 2 години
Как са счупили задното стъкло? С какво???
108
3
 
15
 
! Отговори
Радомиреца преди 2 години
https://google/maps/@42.4926841,23.1332493,3a,75y,210.88h,84.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szShty2XokdSEtIk3Cor8ZA!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg <--- Координатите на катастрофата.Напълно необозначена отбивка, сигурно едно 1-2 метра преди самата отбивка има знак за чешма. Ако караш в най-дясната лента нищо чудно да се забиеш в мантинелата.Тази година ми се наложи доста да обикалям България, навсякъде срещнах един и същи проблем. Пътните знаци за отбивки и разклонения са на метър-два от тях
107
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЦЕЛЕЛИТЕ СЛЕД РАДЕВАТА ХУНТА ЩЕ РАЗКАЗВАТ
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ В 02Ч. Е БИЛ ПОДАДЕН СИГНАЛ ДО 112!! НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ НИКОЙ НЕ Е РЕАГИРАЛ! КАК МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ В ТОЗИ АД - ДА СЕ ВЗРИВИШ И ТИ ЛИ?
105
2
 
0
 
! Отговори
Аз ли? преди 2 години
Аз никога няма да разбера какво е това да те изгонят и къде и да отидеш да те чакат с нож да те заколят! Няма да го разбера това ... това ми е наградата за 14 години битка за човечност!
104
0
 
1
 
! Отговори
Какво ли е? преди 2 години
Да си толкова долно същество, че да те изгонят от някоя страна дето и' викаш родина или отечество и къде и да идеш да те чакат да те заколят като прасе и никой да не им търси сметка, че са ти прерязали гърлото!
103
4
 
16
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ВСИМКИ СА СПЕЛИ!!! САМО ПРЕДИ 20 МИНУТИ СА БИЛИ НА ХОЧИВКА НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА!!! ЗАЩО НЕ СЕ ПРОВЕРЯВА ЗА ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ????????
102
0
 
3
 
! Отговори
Да гледаш: преди 2 години
30 години как населението на страната оглупява, че изкуството изчезва и да краднеш пари и да пишеш лобиски закони за *** си и да имаш милиони и да просиш държавна помощ! Изедник , душманин и най-вече предатели национални и държавно изменници - три затвора трябва да строя и да ви храня гъзовете за работите дето сте направили, затова аз съм измислил хитър маньовър - ще ви тровя живота докато сами не видите мъдростта в това да си тръгнете, а където си тръгнете ще ви чака някой със сатър!
101
17
 
1
 
! Отговори
САЩ предупредиха преди 2 години
САЩ предупредиха, че с идване на зимата и студовете е възможно Русия да нападне Украйна, за това в ЕС сега ние трябва да положим всички усилия да наложим санкции и да предприемем всякакви мерки, включително и военни за сдържане на Русия. Другото трябва да остане на заден план и страните от ЕС да отделят средства за сдържане на Русия, защоти зимата вече е тук. Ако не положим усилия и не предприемем мерки, Русия може да нападне Украйна.
100
5
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Мишената счупена, кораба няма кой да го разтовари, автобус ковчег насред магистрала
99
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тоя шиптърския автобус да не се окаже ,че са били 3-4 семейства с по 11 деца.
98
3
 
17
 
! Отговори
Срам преди 2 години
"за малко не бил пометен от преминаваща по магистралата кола, която не спряла, въпреки очевидната трагедия, разиграваща се в този миг" Срам, а 100% в това време са минали и други коли. Не чух до момента някой да е спрял да помогне!
97
0
 
2
 
! Отговори
Последните 30 години преди 2 години
Едни хора доказаха, че не принадлежат и не са от този народ, тази страна, на тази култура и номадска културна идентичност. Ние като номади ги пускаме да си ходят, но където и да отидат ще ги чака някой с нож в ръката! Заради всичко дето направиха тук!