Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направят някакви облекчения - родителите да са защитени няколко години от съкращение, да опрощават част от платения данък през годината, да има детски градини и тн, и тн. Не е много сложно, просто не е приоритет на държавата.
24
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирани идват при мен на консултации че искат но не могат да имат деца,лекар съм с 30 години стаж зад гърба..и много мразя роми да ми тарашат къщата и гаража!!
23
1
 
14
 
! Отговори
Както е речено преди 2 години
Искам да имам много деца, ама нямам желание.
22
4
 
14
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Човек с тия двеста евро във Франция ще изкараш най-много три-четири дена,освен ако нямаш намерение да храниш детето с чипс и да го обличаш с вестници!
21
6
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
*** доктрини, прокарвани чрез холивудските бози- жените да вършеят по 20 мъже на година, а да не се женят и да раждат, защото "семейството било отживелица", после кукувиците се сещат след 35 ама вече е късно за повечето ;) !!!
20
8
 
17
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Има и друго.. сега имат много възможности, а човек като има много възможности започва да се бърка :). Едно време като искаш да правиш секс трябва да се ожениш. А като се ожениш естествено след 1-2 години ти се иска и деца да имаш. Парите не са проблем, едно бебенце винаги може да се изгледа, стига да има желание. Освен това децата като са малки не са кой знае какъв разход.. парите които ти остават като спреш да излизаш са достатъчни да си гледаш детето.
19
7
 
17
 
! Отговори
Елена преди 2 години
Какво им пречи, ами много е просто, младите нямат никаква финансова помощ от държавата. И кога най-сетне политиците ще помислят за тях, първо си вдигат те заплатите. Знаете ли как е във Франция, където имат най-малко по три деца и ги раждат млади Ами 200 евро е месечната добавка за 1 дете, при раждането една-две хиляди, зависи от реда, за училище 200 евро на дете, помощ за жилище, за изплащане на кредити..И във Франция всяка помощ започва от децата, а в България от пенсионерите. Това е тайната!
18
11
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Както казва Георги Жеков роби на комунистите няма да създавам!Между другото както е тръгнал света,какво бъдеще му подсигурявате на това дете!?
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоши стопани, лоши условия за живот, ниски доходи, високи лихви, трудно достъпно здравеопазване, на всичкото отгоре някой богаташ те и мрази, медиите са подкупни, подмазвачи, полицията е слуга на дявола и тн.Иначе в гората всичко е тихо и спокойно.
16
1
 
14
 
! Отговори
МВР БОБОВ ДОЛ преди 2 години
В Бобов дол полицията насъсква роми срещу Българи за да гледа сеир, ходи живей! Това е див феодализъм!
15
6
 
20
 
! Отговори
куку преди 2 години
Аз имам и желание и пари и възможност. Ама за съжаление не мога да си намеря достатъчно луда жена, която да иска да забременее от мен :)
14
8
 
41
 
! Отговори
Кой иска деца ? преди 2 години
Те гаджета нямат до 40 години, кой ги иска тия деца :). Сегашните младежи искат да си "поживеят". Като минат 30-35 се сещат, че трябва и деца да си направят. Започва се едни инвитрота и т.н. и на 40 се роди едно детенце.. После се замислят, че детето им като е студент те ще са на по 60.. за кога да правят второ. Макар, че последните години забелязвам положителна промяна.. започнаха отново да се виждат млади майки.. бели. Поздрави за младежите, които са се престрашили от рано
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унаме лош стопанин. Като не ни имат и за хора
12
4
 
13
 
! Отговори
Живота преди 2 години
няма смисъл.
11
8
 
46
 
! Отговори
Отговорът е ясен преди 2 години
За да гледаш деца трябват пари. Преди да ме нападнете да уточня, говорим да ги отгледаш добре, да спортуват, да ги изучиш, както иска всеки българин. Не говоря за неграмотни деца на килограм, където по-големите гледат малките, продавайки мокри кърпички по светофарите. За първото трябват и условия. Дори в София такива няма. Трафикът, мръсният въздух, злобата, простотията правят невъзможно да им осигуриш щастливо детство. И никой не иска да създава нещастни деца, да бере грижи и трупа проблеми.
10
7
 
26
 
! Отговори
С.Н. преди 2 години
Имам две деца и слава богу, добри доходи. Мога да си позволя още две или три, без да ги лиша от нищо, НО не бих си го причинила! Деца се гледат много трудно, когато го правиш всеотдайно и им отделяш нужното внимание и грижа - за режимът им, за качествена храна, за добро образование, спорт, допълнителни занимания, срещи с приятели. С мъжа ми сме като линейки. Щастлива съм с тях и си лягам вечер уморена, но щастлива, че и те са щастливи. Целта да имаме деца не бива да е възпроизводство все пак..
9
7
 
10
 
! Отговори
Факт факт факт преди 2 години
МВР, ДАНС и мутри контролират цялото население с СРС-та, живееме в филм на ужасите това е! Оруел 1984 е нищо пред България на Борисов!
8
3
 
22
 
! Отговори
1 преди 2 години
Работа ,жилища с ниска лихва,ясли ,градини !Това дава сигурност и желание за две деца , както беше при нас!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс!
6
5
 
50
 
! Отговори
Значи преди 2 години
Брат ми се ожени през юли. Живеят на квартира и вмомента са уплашени от цените на имотите. 1200 евро/квадрат в Бургас???? И към деца ги е страх да пристъпят. Заем ли да плащаш, дете ли да гледаш? Да не говорим, че не могат да се вредят за нормален имот от хора с пари в кеш. Твърде много спекуланти със скрити доходи има на пазара. След време държавата да си търси светлото бъдеще от наемодателите.