Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии

"Обществото няма да приеме друго, освен замразяване на цените на тока"
Обновена: 11 дек 2021 19:53 | 11 дек 2021 19:46, Веселина Йорданова
105
Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии
Снимка: БГНЕС

Обществото няма да приеме нищо друго освен замразяване на цените на тока и БСП ще положи усилия това да стане факт и за малките, и за средните предприятия. Това заяви номинираният за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Nova News.

Той припомни думите на Кирил Петков, че мандатът на голяма част от членовете на КЕВР е изтекъл и с намирането на подходящите хора ще се намери решение в тази посока. По думите му засега не са водени разговори за втория и третия ешелон на властта.

Той подчерта, че ако не се случи замразяването на цената на тока, ще има такива компенсации за тези, които не могат да си платят сметките, че те да усетят грижа от страна на държавата. По думите му трябва да се формулира ясно и понятието „енергийно беден“, за да може да се види колко точно хора попадат в тази категория и да могат да бъдат адекватно подпомагани. 

Социалистът подчерта, че единственият начин за справяне с инфлацията е постигане на ускорено икономическо развитие.  

Гьоков обясни, че държавата ни има достатъчно средства за преизчисляване на всички пенсии. "Има разбирателство между партньорите, че пенсионерите догодина няма да вземат по-малки пенсии отколкото тази, а при възможност те ще са и по-големи".

Социалистът допълни, че размерът на пенсиите след преизчисляването и на самата добавка ще бъдат изяснени при формирането на бюджета за 2022 г. "Имаме воля тази добавка да се взима от всички пенсионери. В споразумението сме записали и че всички, които остават под прага на бедност, ще бъдат подпомагани до линията на бедност чрез системата на социалното подпомагане", поясни той. 

По думите му минималната пенсия през 2022 г. няма да бъде по-ниска от 370 лв., а в споразумението е записано и изработването на автоматичен, прозрачен механизъм за определяне на минимална работна заплата. Той подчерта, че БСП настоява за семейно подоходно облагане.

Той обясни, че е било постигнато сближаване на позициите в много сфери. Като пример социалистът даде политиката за младите семейства, където е имало много предложения, включително и от ИТН, и е договорено да се направи допълнителен анализ на настоящото положение и след това да се определят конкретните размери на подпомагане. 

Гьоков коментира, че едно от нещата, което е било постигнато в коалиционното споразумение, е всички плащания в пенсионната система, които не са свързани с осигурителен принос, да бъдат извадени от нея и хората да се подпомагат по друг начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 85Значение има, че всеки има нужда от храна, осигурявал, не осигурявал, глада не пита. Ако сме хора, ако не да идва потопът и да се свършва с тази глупост.
73
0
 
2
 
! Отговори
храна преди 2 години
Не е важно кой на колко се е осигурявал, защото цената на хляба е еднаква за всеки.Затова трябва да има адекватна минимална пенсия за всички, пък тези с много осигуровки - депутате и тем подобни - да им махат тавана и да не реват, че гладните ще ядат.
72
0
 
3
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Годините стаж са много важни, както и осигурителния доход. Ако нямаш стажа отиваш на социална пенсия. Големият проблем, особенно при пенсионери, излезли отдавна на пенсия е начинът на индексация. Най честно би било всяка година да се актуализира спрямо средния осигурителен доход. Да не говорим, че трябва да е както депутатите. Да има актуализация на всяко тримесечие. Всичко друго е нарушение на чл.6 от конституцията.
71
2
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
Кога ще разберете, че годините не са основният фактор, а на какъв доход си се осигурявал
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви увеличения? Само разтягане локуми. Аз за 33г стаж ми дадоха 305лв пенсия. Горе долу 1лв за година. После дадоха 50лв , после казаха + 140лв ,дадоха 70лв. И аз се обърках сега получавам 375лв. Или аз не съм ходила на у-ще или те. И сега какво увеличение ще имам?
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече такива социалисти капиталисти като този господин на власт. Защо не го казахте преди изборите, немаше да минете 4% бариера. Но не е късно. Скоро ще има избори пак.
68
2
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
То оставаше пенсионерите да взимат и по-ниски пенсии!Ха-ха-ха..Ето това е новият министър на труда и социалните грижи - ***!..Хората трябвало да почувстват, че се грижат за тях,затова ще им помогнат да си платят сметките,значи.Пасквил!..А пенсионерите под линията на бедност щели да се подпомагат социално-всеки месец човекът ще се реди на километражни опашки и ще пречи на изпаднали в кризисни положения хора да си решат проблемите вместо автоматично да получават достатъчно пари за достоен живот
67
2
 
11
 
! Отговори
Падение! преди 2 години
Гьоков, какво успокоение е това? По-малки от какво? За да се изцепиш с подобно изречение, т.е. за да е вярно то, трябва да звучи така: "Пенсионерите няма да взимат по-малки пенсии от досегашните си, умножени по 3" (колкото е инфлацията). Поредният смотан популист!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшно изказване>Пенсионерите няма да вземаипо-малки пенсии!?!?!? На къде по-малки да станат,хляба поскъпна с 20%,за олиото да не говоря.....за къде по-малки пенсии?
65
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист "Да видим какво ще направят още неизбраните нови министри, които мутренските трoлове вече обвиниха за състоянието на пенсионната система. Както се казва: Крадецът вика дръжте крадец" Хихихи. Аз си спомням кой направи пенсиите по 3 долара и източи банките. Справка: същите са, които сега ни "управляват". Но червените кассскети много обичат да го приписват на "демократите". Реалист си, колкото Путин е демократ.
64
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт "Каквото построиха комунистите за 45 години" Какво построиха комунистите за 45 години? Едно метро не можаха да построят. Една магистрала не можаха да довършат.
63
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Демократите за 32 години изравниха пенсиите на пенсионерите на еднакво ниско ниво. Уравниловка по демокраДски. Особено много се отличиха мутродемократите в последните 12 години. Да видим какво ще направят още неизбраните нови министри, които мутренските трoлове вече обвиниха за състоянието на пенсионната система. Както се казва: Крадецът вика дръжте крадеца
62
5
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Каквото построиха комунистите за 45 години, демократите още не могат да разрушат вече 32 години.
61
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Как може учителка на децка градина решението за пенсия 1000лв.а пенсията на мйньор решението за пенсия 504лв.като при Тежък и рисков труд я ни изкарват в чували па дано излезем живи за тая мизерни пенсия коя друга държава го има това казват за Италя *** държава а България каква е ?
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии. Що за отговор е това на социалист. Г-н Гьоков пенсионерите искат достойни пенсии. Не може да си работил цел живот 45 г. с реални осигуровки и сега да ми давате толкова колкото ,тези които са си клатили краката и да ни успокоявате , че нема да взимаме по малко. Срамота е това ваше изказване.
59
2
 
14
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Таван на пенсиите за всички пенсионери,получавали заплата от бюджета.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алооо 74 На практика така ще се получи колкото повече човек е работил толкова по малка пенсия или равно на тази с този които е лежал по сенката. Харо с висше образование , инженери, агрономи, химици и пр. с по 40- 45 и повече г. трудов стаж осигурявали са се на реалната заплата се почти изравняват с тези които не са работили или не са се осигурявали. Коминистическа уравновиловка на практика.
57
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гьоков преизчислете старите пенсии. На практика вдигате пенсиите на богатите пенсионери - 1500 лв. и на тези които не са работили или не са се осигурявали. Останалите по средата с по 40-45 г. трудов стаж осигурявали са се редовно и на реалната заплата едно малко нищо.
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като вариант може да направите долара 3000 лева и тогава пенсиите ще скочат. С киро и бсп напред другари
55
9
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
ЩЕ СЕ ГЛАДУВА ЯКОИ НЯМА ДА ИМА ПАРИ ДА СИ ПЛАЩАМЕ ТОКА