Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии

"Обществото няма да приеме друго, освен замразяване на цените на тока"
Обновена: 11 дек 2021 19:53 | 11 дек 2021 19:46, Веселина Йорданова
105
Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии
Снимка: БГНЕС

Обществото няма да приеме нищо друго освен замразяване на цените на тока и БСП ще положи усилия това да стане факт и за малките, и за средните предприятия. Това заяви номинираният за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Nova News.

Той припомни думите на Кирил Петков, че мандатът на голяма част от членовете на КЕВР е изтекъл и с намирането на подходящите хора ще се намери решение в тази посока. По думите му засега не са водени разговори за втория и третия ешелон на властта.

Той подчерта, че ако не се случи замразяването на цената на тока, ще има такива компенсации за тези, които не могат да си платят сметките, че те да усетят грижа от страна на държавата. По думите му трябва да се формулира ясно и понятието „енергийно беден“, за да може да се види колко точно хора попадат в тази категория и да могат да бъдат адекватно подпомагани. 

Социалистът подчерта, че единственият начин за справяне с инфлацията е постигане на ускорено икономическо развитие.  

Гьоков обясни, че държавата ни има достатъчно средства за преизчисляване на всички пенсии. "Има разбирателство между партньорите, че пенсионерите догодина няма да вземат по-малки пенсии отколкото тази, а при възможност те ще са и по-големи".

Социалистът допълни, че размерът на пенсиите след преизчисляването и на самата добавка ще бъдат изяснени при формирането на бюджета за 2022 г. "Имаме воля тази добавка да се взима от всички пенсионери. В споразумението сме записали и че всички, които остават под прага на бедност, ще бъдат подпомагани до линията на бедност чрез системата на социалното подпомагане", поясни той. 

По думите му минималната пенсия през 2022 г. няма да бъде по-ниска от 370 лв., а в споразумението е записано и изработването на автоматичен, прозрачен механизъм за определяне на минимална работна заплата. Той подчерта, че БСП настоява за семейно подоходно облагане.

Той обясни, че е било постигнато сближаване на позициите в много сфери. Като пример социалистът даде политиката за младите семейства, където е имало много предложения, включително и от ИТН, и е договорено да се направи допълнителен анализ на настоящото положение и след това да се определят конкретните размери на подпомагане. 

Гьоков коментира, че едно от нещата, което е било постигнато в коалиционното споразумение, е всички плащания в пенсионната система, които не са свързани с осигурителен принос, да бъдат извадени от нея и хората да се подпомагат по друг начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има разбирателство между партньорите, че пенсионерите догодина няма да вземат по-малки пенсии отколкото тази, а при възможност те ще са и по-големи"" Хихихи. Имайки предвид инфлацията, същите пенсии като тази година ВЕЧЕ означава обедняване на тези хора. Промяната е факт.
53
9
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Ляв Министър на Труда означава само едно - да се взимат пари от тези плащат и да се дават на тези които мързелуват и крият доходи към НОИ .Защо не се спре тази глупост Таван на Пенсията ?Ще ви кажа защо е необходимо - заради Справедливост и Достойни Старини на Пенсионерите . Вече се разбра че няма такива казуси - *43 години трудов стаж и 300 лева пенсия* - те са измамници пенсионери - не са се осигурявали в НОИ , а са алчни за парите на Коректните Пенсионери - протягат алчни ръчички .
52
4
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
на този Господин само като му видя лицето и знам че нищо няма да излезне, един мазен, като измамник от автогарата изглежда, некакъф вид на чейнчаджия
51
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че при всички случаи пенсионерите ще са по-добре, отколкото при мутрите. Въпросът е и работещите да успеят да поемат дъх след толкова години съсипване на икономиката от ГЕРБ.
50
15
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В София ГЕРБ имат кмет от 2005 година. Първо Бойко Борисов, после Фандъкова. Това колко години са? Направо е изнервящо.
49
6
 
23
 
! Отговори
бу бу преди 2 години
Гьоков , идва дебелия , край на празните приказки .
48
8
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Комунисти да ти твърдят, че сме щели да усетим "грижата" на държавата, значи предстои поредното забиване в блатото! В главата на Фелдфебела Радев държавата беше "блато", и май натам ни кара, с високо вдигнат юмрук!
47
3
 
16
 
! Отговори
пук преди 2 години
Само пълни ***... могат сами да си счупят държавата и после да реват .
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че няма да вземат по-малко какво значи? Вече от сума ти време го слушаме и го четем. КОЛКО ЩЕ ВЗИМАТ? Хората се изнервиха вече. Само три месеца ни дадоха надбавките за вируса. Ами занапред? Зимните месеци се харчи повече ток. Как ще избутаме зимата?
45
3
 
29
 
! Отговори
деди преди 2 години
Пенсиите няма да паднат , ще си останат същите . Е , цените ще са двойни , ама кво ви пука , нали продължаваме промяната .
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам ги много добре какво ще измислят за тока защото им познавам умствените възможности. Ще бъде нещо ог сорта до 100 киловатчаса по фиксирана цена а над 100 по монополно висока цена. Да ви е честита грижата за обикновените хора и промяната към по-добро.
43
1
 
15
 
! Отговори
баба Ленче преди 2 години
Яз ако на вас чекам нема и да ви дочекам....
42
1
 
27
 
! Отговори
Един преди 2 години
А кои са енергийно богатите, тези които работят 700-800 лв, и имат семейства и деца
41
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, боже-е. Какви пенсионните фондове за крадене сънувате. Има едни малки сумички в частни пенсионни фондове за родените след 1959 година и това е. Имаше един Сребърен фонд за пенсионерите, но Бойко го открадна още през 2009-2010 години.
40
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой министър от сегашните и бъдещите не може да бъде толкова некадърен, колкото Калинките на ГЕРБ.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да не открадне пенсионните фондове. Иначе министър в България всеки може да бъде. Не трябва нито акъл, нито образование.
38
20
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Трудно ще е след 12 години управление на мутрите и политиката на уравниловка на пенсиите, сега да се дадат справедливи пенсии без да са по-малки за някои пенсионери.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри идеи, но да видим дали ще ги реализират. Говоря за махане от пенсионната система на социалните плащания и за преизчисляването на пенсиите, но това преизчисление трябва да влезе в КСО и да се прави всяка година.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министре, провери също защо НОИ бавят преизчислявание на пенсия, чрез заявление подадено още през месец май 2021. При срок от 4 месеца, се бавят вече 7ми поред.
35
2
 
16
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Как 370 лв минимална пенсия?Не ви ли е много!