Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии

"Обществото няма да приеме друго, освен замразяване на цените на тока"
Обновена: 11 дек 2021 19:53 | 11 дек 2021 19:46, Веселина Йорданова
105
Гьоков: Пенсионерите няма да вземат по-малки пенсии
Снимка: БГНЕС

Обществото няма да приеме нищо друго освен замразяване на цените на тока и БСП ще положи усилия това да стане факт и за малките, и за средните предприятия. Това заяви номинираният за министър на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Nova News.

Той припомни думите на Кирил Петков, че мандатът на голяма част от членовете на КЕВР е изтекъл и с намирането на подходящите хора ще се намери решение в тази посока. По думите му засега не са водени разговори за втория и третия ешелон на властта.

Той подчерта, че ако не се случи замразяването на цената на тока, ще има такива компенсации за тези, които не могат да си платят сметките, че те да усетят грижа от страна на държавата. По думите му трябва да се формулира ясно и понятието „енергийно беден“, за да може да се види колко точно хора попадат в тази категория и да могат да бъдат адекватно подпомагани. 

Социалистът подчерта, че единственият начин за справяне с инфлацията е постигане на ускорено икономическо развитие.  

Гьоков обясни, че държавата ни има достатъчно средства за преизчисляване на всички пенсии. "Има разбирателство между партньорите, че пенсионерите догодина няма да вземат по-малки пенсии отколкото тази, а при възможност те ще са и по-големи".

Социалистът допълни, че размерът на пенсиите след преизчисляването и на самата добавка ще бъдат изяснени при формирането на бюджета за 2022 г. "Имаме воля тази добавка да се взима от всички пенсионери. В споразумението сме записали и че всички, които остават под прага на бедност, ще бъдат подпомагани до линията на бедност чрез системата на социалното подпомагане", поясни той. 

По думите му минималната пенсия през 2022 г. няма да бъде по-ниска от 370 лв., а в споразумението е записано и изработването на автоматичен, прозрачен механизъм за определяне на минимална работна заплата. Той подчерта, че БСП настоява за семейно подоходно облагане.

Той обясни, че е било постигнато сближаване на позициите в много сфери. Като пример социалистът даде политиката за младите семейства, където е имало много предложения, включително и от ИТН, и е договорено да се направи допълнителен анализ на настоящото положение и след това да се определят конкретните размери на подпомагане. 

Гьоков коментира, че едно от нещата, което е било постигнато в коалиционното споразумение, е всички плащания в пенсионната система, които не са свързани с осигурителен принос, да бъдат извадени от нея и хората да се подпомагат по друг начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
17
 
! Отговори
Пст преди 2 години
Целта не беше ли да взимат по-големи, а не да не взимат по-малки!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
39 на ония свят или никога
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те по-малки от тея накъде??? Ами по-големи кога??? :)))
31
1
 
11
 
! Отговори
баба Ленче преди 2 години
Като число даже ще забогатеят. Какво, обаче, ще изяде инфлацията и дали с хартишките, дето ще вземат в ръце пенсионерите ще съществуват или ще живеят достойно... Предстои да видим.
30
0
 
12
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Министъра говори още като кандидат-министър. От понеделник, дай Боже Парламента да ги одобри, влизат в ла й ната. Демек демо версията свършИ. Дупе да му е яко.
29
1
 
12
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Ама и по-големи няма да са! Същите като при ГЕРБ! А цените растат...
28
1
 
14
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименХобава приказка, обаче българина има къса памет и непомни чак толкова многоз. Нали от 75 г. едни и същи хора ни евават със едни и същи номера иние все пак тях си избираме. Та, от тези управници милосърдие не може да се чака.
27
4
 
14
 
! Отговори
Black Sea преди 2 години
Намаление няма да има. Увеличение също. Да идва инфлацията.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да храня в нея мама и тебе, когато остареете.Бащата прехапа устни и разказа всичко на жена си. Майката се засрами, прибра свекъра си вкъщи, преоблече го и вече си го гледаше чистичък.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старецът преглътна два-три пъти и очите му се насълзиха, но нищо не каза. Внучето му видя дядовите сълзи и се замисли. Въздъхна дълбоко и излезе на двора. Намери един върбов чукан и почна да го дълбае с теслата. Какво правиш? попита го баща му. Копаня дълбая отвърна момчето. Защо ти е?
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей там под стълбата съм му постлала едно скъсано чердже. Там да яде.Синът, който беше отстъпчив човек, махна с ръка: Прави, както знаеш.И снахата намести свекъра си под стълбището, където лежеше кучето. Блъсна пред него една дървена копанка, изсипа му в нея яденето и му подаде лъжицата.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живееше един много стар човек. Очите му недовиждаха, краката му не държаха, ръцете му трепереха. Когато ходеше, пристъпяше едва-едва и се подпираше с патерица. На трапезата разливаше чорбицата върху коленете си, преди да я поднесе до устата. Снаха му веднъж рече на мъжа си: Не мога да го търпя този старец. Не го искам на трапезата. Той ми е баща, какво да го правя?
22
2
 
7
 
! Отговори
idf преди 2 години
Че къде по-ниско? Един милион и сто хиляди пенсионери, със 100 точки за пенсиониране, вземат месечно под екзистенц-минимума!
21
13
 
11
 
! Отговори
ЛОРЕНСИЯ ГРАЦИЯТА преди 2 години
Бокич, до тук бяха номерата Ти, Бокич, ах, Бокич, Бокич !!! Долу ПП ГЕРБ, да Живее Републиката !!!
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергията като скочи януари и ще цъфнем.
19
4
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
"Социалистът подчерта, че единственият начин за справяне с инфлацията е постигане на ускорено икономическо развитие." - право в десятката! Ще видим какво ще направят на дело!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимат по-малки пенсии заради инфлацитя, тоест с нея могат да си позволят по-малко стоки и услуги, всички обедняваме зараади инлацията, а доходите не растат със същата скорост.
17
4
 
27
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Арогантно поведение към пенсионерите тук в коментиращите,които някой ден ще станат пенсионери.На това му се вика нихилизъм и завършен идиотизъм.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравната на какво мнение е за пенсионерските бустери?
15
5
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
15....не не съм виждал 1000 лв,защото ме мързи да работя.От малцинството съм.Самотна майка без баща на три деца и съм виждал 2 000 лв.