В туризма: Посещенията с ръст, летният сезон успешен

Министерството отчете активна работа по приоритетни пазари
29
В туризма: Посещенията с ръст, летният сезон успешен
Снимка: БГНЕС

Успешен летен сезон, в който туризмът е възвърнал своята жизнеспособност, отчита Министерството на туризма.

Във втория мандат активната работа по приоритетни пазари за съживяване на туризма и подготовката на зимния сезон продължи, а в контекста на пандемията беше поставен акцент върху здравния туризъм, посочват в документа от ведомството.

Изминалият период показа, че в много трудната за туристическия бизнес 2021 г. започна процесът на възстановяване на туристическия поток. За периода от началото на 2021 г. до началото на декември включително, общият брой на туристите в местата за настаняване в България вече е близо 6 млн. по данни от ЕСТИ. За  сравнение, през цялата 2020 г. туристите в местата за настаняване бяха над 4,5 млн. по данни от ЕСТИ.

Ръст на туристическите посещения е налице и в периода 16.09.-05.12.2021г. спрямо същия период на миналата година. По данни на ЕСТИ общият брой на туристите в местата за настаняване е 848 955, което е с близо 10% повече от туристите за същия период на миналата година. Сериозен е ръстът на чуждестранните туристи, посетили България през есента - 215 715, което е с 43,6% повече от есента на миналата година.

Съществуващите схеми за държавна помощ бяха продължени, за изключително кратко време бяха разработени три нови - на стойност общо 66 млн. лв. от отпуснатите допълнителни 70 млн. лв. за туризъм, гласувани от Народното събрание в края на предходния мандат. Средствата по първата, отворена вече схема, се очакват в края на декември или първите дни на януари 2022. Подготвят се и 4 млн. лв. държавна целева помощ в подкрепа на екскурзоводите.

Като част от приоритетните политики на министерството, беше даден сериозен тласък на концепцията за туристическото райониране на дестинация България като сбор от 9 специфични туристически района със самостоятелни организации за тяхното управление. Важно постижение бе усилието българският туризъм да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени бяха редица законодателни промени, както и бе поставено началото на процес по създаването на Гаранционен фонд, отчитат от министерството.

В същото време, от създаването на министерството на туризма България не е имала толкова видима експозиция на международната сцена, каквато през последните 7 месеца по време на работата на служебния кабинет, след като беше активизирана работата в Световната организация по туризъм, а първата стъпка в тази посока бе, че през юни страната ни стана заместник-председател за период от 2 години на Регионална комисия "Европа" на СОТ към ООН, отчитат още от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: туризъмСтела Балтова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз мисля че беше успешен сезона, всеки ден бях на Албена на аквапарка и винаги беше препълнено, сигурно защото аквапарка на златните беше затворен. Плажната ивица на Варна беше пълна както всяка година, единствено по ресторантите се излагаха и сервираха буламачи, на кораба във Варна се опитаха да ми пробутат развалени скариди, на едно капанче на алеята развалени миди, единствено на Хапи беше супер, редовно се хранех там.
17
0
 
0
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
ако са писали държавната пара дето измъкнаха с фалшиви документи за щети от ковид като приход ще е още по добре даже. мислим, че като им е успешна годината, е редно да върнат дотациите, и Ъндъртейкъра да се скрие от зомбивизора
16
0
 
0
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
какъв ли е процента ваксинирани при комшулука?
15
0
 
0
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТBoY преди 2 години
До Анонимен Помня добре, как тоя тумбест пуфкаф и кръгличък *** Драганчов - пар екселенс коммуняга, който дори наскоро получи наградка за цялостния му принос към рот-буржоазията, на всеослушание твърдеше в началото на сизъна, че общи чуждите туристи у нас щели да надхвърлят 9-те мил.през т.г., а то кво се оказа - пак са на нивото на бройката от 2и19-та, понеже местните БГ допринесоха повече за по бурното развитие на турист-продукта, т.к. чужбината бе ограничена заради грийн- цертификатите.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да спират всички помощи.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА КАКВА КРИЗА ИЗОБЩО ГОВОРИМ СЛЕД КАТО НАВСЯКЪДЕ ИМА РЪСТОВЕ ВЪВ ВСИЧКИ СЕКТОРИ ?МАЙ НЯМАМЕ КРИЗА АМИ ИМАМЕ РЕСТАРТ ,А КОВИД Е САМО ПАРАВАН ЗА ДА МОЖЕМ ДА ПЕЧАТАМЕ ПАРИ ДО ОТКАТ И ХОРАТА ДА ВЪРТЯТ КОЛЕЛОТО ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ ЗА СМЕТКА НА КОРПОРАЦИИТЕ
12
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Същноста на името ЖИВКО е ето това :Ж - живот, жив живот, животворен поток, жизненостИ - интерес, интересенВ - велик, великолепен по природаК - категорично качество, късметлияО - оригинал, отличен
11
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Царево.Там беше летният сезон.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистиката на Радевата в мафия в действие.
9
1
 
7
 
! Отговори
Бою Ибричето преди 2 години
Долна инсинуация, при ковит криза и герп в изолация всичко е разруха.
8
0
 
4
 
! Отговори
Asd преди 2 години
Въх някой е объркал писането на статията. Бързо поправка, как така ще пишете че е успешен. Нали субсидии трябва да се търсят и хотелиерите да искат помощи. Недейте така
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора с много пари, може да посещават курортите, само дето са с връзки и не можеш да ги пипнеш :)) Представи си да теглиш 15 милиона заем, аз едва тегля 5 бона.......хахахаха :)))
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така успешен бе, нали до онзи ден ревяха, че търпели загуби и служебното правителство било виновно че не им давали компенсации от държавата... Или като минаха изборите тази лъжа се забрави и сега изплюха камъчето?! Намалиха им ДДСто, на някои намалиха концесионните такси, ако някой каже, че е работил на загуба, заслужава да му пратят 100тина данъчни проверки
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми има калинки, има деца на мутри, може и да има ръст :)) Нали сме още комунистическа държава :) Все пак незнам, то никой не знае какво става в БГ, мейби само богоизбраните :)
4
4
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 2 Вярното е че лятото беше много успешно. Туристи колкоо искаш и още толкова, предимно българи. Сега с този зелен сертификат всичко е в киреча. За да има и зимен успешен сезон първа задължителна стъпка е отмяната на сертификата. Днес с жената отидохме до едим магазин на инхаус.Не ми се влизаше, чакам в колата, след секунди жената се връща искали й сертификат и се наложи аз да вляза с моя да й пазарувам. Докато чаках да платя към 10 клиенти ги питаха за сертификат. От 10 върнаха 8
3
0
 
8
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
Нали викаха, че нямало туристи, а всъщност най-доходното лято от години насам)) Ей едни станаха още по-големи чорбаджии, а работниците им ще са притеснени как да си платят сметките.
2
0
 
15
 
! Отговори
Цецо Мен преди 2 години
През ден пускате противоречиви статии за туризма. Изберете си една линия и я дръжте. Онзи дне пуснахте, че за последната година оборота в туризма е намалял с 83%. Та кое е вярно?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси, като слуша отчета на всички министерства, човек ще си каже, че не става въпрос за България. Всичко е идеално, чудесно, пари бол, хората щастливи... абе направо съвършената държава. А като отидаш в магазина... хляба 2 лв, сиренето 15 лв, кашкавала 20 лв, бензина 2.50 лв/л. Не знам аз ли нещо бъркам или наистина живеем в перфектната държава?