Румен Радев удостои творци с висши държавни отличия

Отличените са проф. Хикмет Мехмедов, проф. Адриана Благоева, Михаил Петров и Любен Чаталов
21 дек 2021 14:01, Красимир Ангелов
24
Румен Радев удостои творци с висши държавни отличия
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на президентството с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата - проф. Хикмет Мехмедов, проф. Адриана Благоева, Михаил Петров и Любен Чаталов.

Последователните ви усилия, огромната енергия, с която работите за духовния и културен напредък на страната, умението ви да привличате нови последователи и съмишленици във вашата високоблагородна кауза спечелиха уважението на цялото ни общество, подчерта държавният глава.  

Сред гостите на церемонията бе и министърът на културата Атанас Атанасов.
 
С орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството беше удостоен проф. Хикмет Мехмедов.  Той е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. С богат професионален опит и забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор, Хикмет Мехмедов е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив и преподавател в майсторски класове в Сеул и Южна Корея.
 
Проф. Адриана Благоева и Михаил Петров бяха удостоени с ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен, а Любен Чаталов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен. Отличията са за големите им заслуги в областта на културата и изкуството.
 
Проф. Адриана Благоева е изявен хоров диригент и уважаван педагог. Тя е диригент на Хора на софийските момчета при Народно читалище „Цар Борис III - 1928” от 1989 г. и заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Носител на множество отличия, автор на статии и участник в конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание.
 
Михаил Петров е творец с безспорен принос за авторитета на българското театрално и филмово изкуство. Участва в множество постановки, филмови и телевизионни продукции и сериали. Носител е на престижни отличия и награди.
 
Любен Чаталов има повече от 150 роли в киното и театъра. Той е сред най-обичаните и оценявани от професионалната общност български актьори.
 
В приветствието си президентът Румен Радев отбеляза, че богатите биографии на отличените са потвърждение за значимото им присъствие в културния и обществен живот на България, а впечатляващите им постижения са неделима част от престижа на съвременното българско изкуство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгар на годината, Орден свети свети Кирчо и Кокорчо.и Орден Шопската салата. Да живее царство Чалгария и цар Радо Шишарката!
17
1
 
9
 
! Отговори
Селяния до шия преди 2 години
Сричкоговорещото харманлийско селяче наградило, поздравило, а сред гостите било и друго селянче- министърът на културата - никому неизвестнен някой си !
16
2
 
7
 
! Отговори
Виво преди 2 години
До Анонимен Реално от българските творци само Рашидов е познат и ценен извън България. Спрямо Чаталов и останалите соц." величия" Вежди Рашидов е гений...
15
3
 
8
 
! Отговори
Мееметчу преди 2 години
Кой тоз Хикмет, бе? Хич не *** знам! Виж, баба Айше дет фърля боб и бае против уроки няколко селца и маали я знаят!
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще награди Чашков за вярна служба в ДС?
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропуснал е Рашидов. Що така?!
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че не съм творец,че щеше да ме е срам да ме награди тоя шапкар
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че не съм творец,че щеше да ме е срам да ме награди тоя шапкар
10
13
 
1
 
! Отговори
Genocide in Bulgaria преди 2 години
Фашисти на Борисов унищожават хора в Бобов дол с тежко Военно оръжие! Имам имената на терористите, дори Генерал майор от МВР!Институциите потулват всички жалби !
9
8
 
5
 
! Отговори
Изтезават Българи преди 2 години
Г-н Радев срещу неудобни Българи се използва Военно оръжие! Армията и полицията затова ли са за да изтезават Българи в Перник и Бобов дол?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Иван Иванов защо пропусна?"Случайно"?! или Деса ти нарежда кого да награждаваш.Срам.Най-добрият ни актьор навърши 70 г.Добре,че Хр.Стоичков се намеси преди 2г,та пенсията му от 200 стана 700лв.
7
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко пачки е паричната награда :)))
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю Радев на коя планета живуркаш. Не виждаш ли че куочината фалира. Не виждаш ли колко народ *** от студ и глад. Не ти това не го виждаш ти си на жълтите павета. Там нема глад и студ. Това ли е Промяната. По скоро е Подмяната. Всички сте от един дол дренки. Никой не мисли за норода. Но когато става въпрос за гласуване сваляте звезди от небето и умните сеяндурчета гласуват за мутри от банкя олигарси от дубай и летящи кулви от славяново.
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова бат Петьо Блъснатия толкова лае против президента. Защото Радев отказа да награди бат Петьо с орден "Стара планина". Също и Данито Митов толкова се озлоби, защото Радев не подписа Митов да е посланик в Румъния.
4
10
 
9
 
! Отговори
истина е преди 2 години
А боко трябва да получи Оскар за добър артист , и да се готви за затвора !!!!!!
3
9
 
5
 
! Отговори
GENOCIDE IN BULGARIA преди 2 години
В същото време в България град Бобов дол полицията и роми изтезават Българи!
2
9
 
3
 
! Отговори
БГ разбирате ли преди 2 години
Румен Радев знае и мълчи! Прокуратурата потулва жалба срещу Пернишки терористи близки до Борисов и Гешев ! Терористите си купуват полицаи и изтезават неудобни хора в град Перник и град Бобов дол !Това е Геноцид!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, велик фигурант