Проф. Николай Овчаров: Не е имало фашистки режим в България

Много да се внимава със северномакедонските политици, предупреди археологът
Обновена: 1 фев 2022 22:46 | 1 фев 2022 22:15, Красимир Ангелов
119

На днешния 1 февруари отбелязваме Деня за почит на жертвите на комунизма. Защо е важно да помним миналото?

"Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става особено актуално, защото историческото познание в последно време се оказва изключително важно. А категоричното мнение на историческа наука е, че няма фашистки режим в България", каза археологът проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Самият термин "фашизъм" трябва да се използва много внимателно, защото той може да се използва само и единствено за Италия, където има класически фашизъм. В Германия много често се казва "германски фашизъм" - няма такова нещо, казва се "германски нацизъм". Много малко знаят, че във Великобритания е много силно фашисткото движение в годините преди Втората световна война", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали си вадим поуки от миналото, той отговори: "Невинаги го правим, а трябва. Прекланям се пред прекрасното образование, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават огромно образование на много младежи, но би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е трудна. Виждаме дори с РСМ колко трудно може да се вземе правилното решение."

Според него не може да има мултиперспективност, за която настояват македонските историци. Той подчерта, че тя изкривява историята.

"Искам да дадем сила и време на тези млади хора. Днес видяхме, че и Радев застана срещу визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не декларират, че ще нарушат историческата истина. Много трябва да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две различни неща", коментира проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е скептичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

"Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които искат да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се чувстват ли българи?", попита той.

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България движение ОМО "Илинден" е било провокация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви антифашисти бе. Това са си били *** на обществото. Докато виж в атентата в Св. Неделя са умрели над 200 човека вкл. Жени, деца, генерали и офицери всичките герои от войната. Но такава е комунистическата разсипия. И всичко това идва от Русия не от България. И сега продължавате да пишете платени руски тролчета. *** сте вие и такива безполезници ще си останете. Обирджии на мандри.
84
7
 
10
 
! Отговори
София преди 2 години
Обиколете цяла България и ще видите с очите си , че във всеки град и село има паметник или паметна плоча на убит антифашист от българските фашисти и нацистите.
83
4
 
9
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Абе калъв комунизъм в БГ? Някой учил ли е изобщо или да е чел някъде, що е то комунизъм? България се водеше социалистическа държава и такава си беше-безплатно образование, лечение... Все неща, дето няма при капитализма или демокрацията, както я наричате сега. За какво мунизма се говореше, че е следваща фаза на социализма и че някога ще дойде. Така, комунизъм никога не е имало в България, момчета и момичета. А ако не сте момчета, време е да попълните пропуснатите знания.
82
7
 
6
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Абсолютен съгласен с изказването му! Всичко ни е натрапено от СССР, до преди краят на войната никой ,никъде не е наричал България фашистка. Да му мислят "възрожденците" дето са с каски против 5Г мрежата и 6 години биология , имат ясно съновидение как Бил им открадва рецептата за кисело зеле итнт. Точно тези матрьошки днес са с първа обвивка патриотизъм , следващата е преданост на путинизъм.
81
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подлогата няма друг избор освен да говори каквото му се каже
80
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Игра на думи. Иска във всяка една държава да сложат различно наименование на почти еднакви неща.
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И историята ви е като самите вас-фалшива,льжлива,измислена,изменчива,предателска,пьлна с вьображаеми,измислени герои! И постоянно се мени според режима,лидерите,времето.
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунистите променяха историята , както са тръгнали и глобалистите , но историческата истина е една
77
6
 
15
 
! Отговори
история ли? преди 2 години
Всички обаче като млади правехте кариера като развивахте теорията за монархофашизма..Какво нещо е историята.45 г се кълняха всякакви учени ,че Борис е фашист и режима му е фашистки,а днес обратното.Вече не е имало фашизъм.И тогава и сега професорите са почти едни и същи- една рода са дето се вика.Е,как човек да вярва на историята,от поколение на поколение му се предлага една нова фалшива картина за миналото.Наполеон поне е бил честен с историята,тя казва той е к..ва на политиката.ЧЕТЕТЕ РОМАНИ.
76
10
 
17
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
При национал-социалистите има една партия и един фюрер. И една тотална идеология.В България в парламента има 3-4 партии, свобода на словото и изкуствата, и управляващ монарх. Свободно се пътува навсякъде, за разлика от времето след 9.9.44, когато наистина тук идваистински фашизъм наложен с много кръв от руската армия.
75
2
 
7
 
! Отговори
четете история преди 2 години
пендаровски им е казал на 5 мата от РМС /омо илинден / да слагат минусчета тука от началото на века ВМРО об с левичарското си крило на тер на Македония са коминтерновци и комунисти Димитър Влахов е бил агент НКВД и на сърбите
74
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в нац катастрофа ни вкарват комунистите още с войнишкото въстание и септемвриискотоподклаждани от коминтерна, от 1934 до 41 са забранени всички партии, така че няма фашистки режим има договорка на цар борис с германците при определени условия, царят така и не изпраща никакви войници никъде
73
7
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
То само съветските папагали и в поробените от тях страни казват на национал социализма гитлеризъм или фашизъм! Всички други си го наричат с реалното име защото няма опасност да се объркат кои социалист е лош и кои добър, защото за тях всеки социалист е лош!
72
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля?Ега си историка!
71
3
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
Абе то и хомосексуализъм е синоним на съветски социализъм. Тогава защо редовия хомосексуалист с червена книжка се сърди когато го наричаш хомосексуалист? Все пак вожда ви искаше да избяга от социализма в името на немския строй за да не се бърка редовия хомосексуалист кои са злите и кои добрите!
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е имало фашизъм,но не е имало и комунизъм,де факто.Променете тогава терминологията.
69
6
 
4
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Ей защо е толкова сложно на всеки редови хомосексуалист, фен на СССР да научи разликата между фашизъм и Национал-Социализъм? Е, да прости сте и ще се бъркате кои са злите социалисти и кои добрите, ама за 70 години все трябваше да се научите! Това го осексуалистите на БКП не сте хора, а биомаса!
68
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ахахаха бяхме на страната на Хитлер, ама фашистки режим е нямало ахахаха, абе еййй, тези новоизлюпени експертчета как се гърчат, въртят и сучат да изкарат невинни и чисти онези престъпници, вкарали ни в национална катастрофа преди 44-та.
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паметниците са построени по време на руското робство за оправдание на това робство и българските комунисти-колаборационисти.
66
5
 
10
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
Абе, то и в Македония има паметници на Цар Самуил ама не искаме да признаем, че е македонец! Вика му се пропаганда! То има и 200 паметника на съветския поробител които уж е умрял за да ни спаси, а реално единствените жертви в съветския поробител на наша територия са само тия от Бургас които се напили със спирт и умрели! Да не говорим за това, че след 9.9.1944 всеки втори мързел излиза и се изкарва шумкар за да получи част от заграбената плячка и да го издигнат от *** говедар в бей на село!