Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ограничението е абсурдно- факт. Но малко българинът трябва да се ограмоти и всеки да кара с Waze. Не да ми пускат снимки по някакви ФБ страници къде имало тринога или камера в патрулен автомобил... Конкретно на това място, ако има камера, винаги излиза в Waze. Имам чисто нов спортен автомобил, златен талон. Програмист съм. Признавам си, че понякога карам бързо, когато пътят го позволява. Ако не беше Waze, кой знае колко пъти щяха да са ме глобили. Бързото каране не е забранено. То е платено
178
1
 
20
 
! Отговори
хаха-ха преди 2 години
Ако мина от там пеш с 21 км/ч къде ще ми пратат глобата?
177
2
 
19
 
! Отговори
КАТ от засада преди 2 години
КАТ са убиеци. Този знак е незаконен и е предпоставка за ПТП от Автомобилна и Пътна Инфраструктура знаят ли за този знак? Или КАТ-ажиите обиеци са го сложили по свое усмотрение. УБИЕЦИ!
176
1
 
25
 
! Отговори
Идея преди 2 години
Сложете знак STOP на Тракия, скрит зад храсталаци, една тринога и почвайте да глобявате наред.
175
0
 
25
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Технологично автомобилът не е проектиран да се движи с 10 км/ч на дълга отсечка. И по тази причина на нито един производител не би му хрумнало, че скороизмерителя трябва да има скала с 10 км/ч. Съответно, този знак няма как да се спази. Чисто технологично. Съответно акта се отменя от съда, а КАТ плащат едни хонорари и разноски по делото.
174
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Всеки пътен знак трябва да се регистрира в Пътната агенция, да има GPS-координати и информация кой го е поставил, кога подлежи на ремонт и т.н. Временните пътни знаци са на поне 2 нива - предупредително на минимум 100 м и изпълнително самия знак. Намаляването на скоростта при такива извънредни случаи се прави със заграждения и светлинна маркировка.
173
2
 
15
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
След 9.9.44 всички полицаи бяха разгонени, затвяряни в лагери иизбити. Дойдоха новите миционери, генерали станаха тези които избиваха без съд и тероризираха населението. Те издигнаха своите деца и роднини, те пък следващите и така десетилетия. Това сега не е полиция, а преблечена милиция, като манталитет, мислене и действия. Друго няма, това е "мат`риалът".
172
1
 
24
 
! Отговори
К'во правим преди 2 години
А какво правим ако карам с 10 и отзад ме залепи някое наркоманче като Кристиян, убиеца на Милен Цветков със 110?
171
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да го направят ограничение 1 км за да глобяват наред.
170
0
 
22
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Много съм любопитен дали и един подобен акт би издържал в съда.
169
0
 
14
 
! Отговори
М преди 2 години
не само там навсякъде е пълно с изумителни ограничения. Те водят само до това че хората тотално ги пренебрегват а покрай тях и предупреждения и забрани които имат смисъл. По общините имам чувство че хората които отговарят за транспорта не само са без нужното образование но и сигурно не шофират активно. Неадекватност навсякъде. Вместо да се опрости регулацията на движението и да е еднакво разпознаваема от всички тя се усложнява и се тълкува многозначно.
168
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уволнение за всички замесени в тази далавера!
167
0
 
21
 
! Отговори
Абеее преди 2 години
Това не международен път, бе. Това е бг път, с всичките си тъпотии, и по него важат единствено тъпизмите на тъпите милиционери. Дали най главният милиционер ще се казва Бойко, Младен или Пешо се тая. Промяната на тази територия е невъзможна.
166
1
 
19
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Рашков, къде сииии? Аре стига Гешев, заеми се малко с подчинените си, че правят каквото им падне. Такива простотии до сега не е имало в бг.
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова колата е регестирана на Мехмет Мекчет от село Калчово, дето е от 8 години в Канада индокато давам по 500 лева на баба му (аз сибспестявам по около 5000-10000 хииихиииииии), всичко е ок.
164
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
откак другаря Рашков направо Полицията на Народна Милиция на всякъде народните милиционери така си я карат
163
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах-мигрантите с бавна скорост ли се движат?
162
1
 
25
 
! Отговори
Док преди 2 години
Явно Търновските шапки много са изгладнели. Пресен случай от преди два дни на пътя Русе-Търново между Бяла и Полски Тръмбеш преди една отбивка за камиони има ограничение 60 км/ч. Ушев чака с триногата, а знака за ограничението обърнат наобратно.
161
0
 
6
 
! Отговори
Батко Ивайло преди 2 години
В *** сичко е възможно.Тук всеки поена отговорност, но не я носи. Не мой си блъска ума кой кво направил е,просто - те така те.
160
0
 
0
 
! Отговори
калине google е на преди 2 години
един клик разстояние от твоя въпрос.