Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спазват и песен ще пеят даже. Ако се налага.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало шестите от Симеоново времето мина време е за пенсия
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато тия живеят в соца кога половинка. с две бе лев може и пет километра да сложат остава и връзките скоро време да сложим.Затова шестаците са активни напоследък с обучението на персонал по техните методи
116
4
 
4
 
! Отговори
ПРАНГИ преди 2 години
Ооо-оо много общо има. Всички са под една шапка. Шапката ГЕРБ. Като хлопне прангата за единия, ще изпее другия и така ще го докарат и до мафиотката Фъндъкова, аз за това препоръчвам министър Рашков да сложи ПРАНГИ на Фъндъкова директно, без съд и присъда, за да намали щетите от управлението и. Един вид превенция. Защото рано или късно ще лъсне истината и за нейните мушенгии. По-добре да се хлопнат прангите от сега, за да няма повече щети.
115
0
 
9
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
Нали Гешев ги пази, няма от какво да се притесняват. 10 километра в час, това все едно че караш през пешеходна зона, аз пешеходци не видях в тая зона. Тук трябва да има арестувани ушеви началници. За злоупотреба с власт, вандалщина и рекет. 20 години затвор, предполагам, прокуратурата ще каже колко търси. Те разбират.
114
0
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
страхотен пример как работи полицията! безнаказано и самостоятелно както си поиска! и какво уважение после! от тях тръгва всичко и то безнаказано! няма контрол само щавене и рушвети! егоисти! онзи ден щях да сгазя един ттакъв амбициран!!! през лента ще спира и страшна суматоха направи!!! ненаял се!
113
0
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 2 години
До от 125 - километражите на българите започват от 20кмч. Под тази скорост се приема по презумпция, че си спрял, аварирал, буташ или ходиш. Стига си се правил на интересен с дигиталния си километраж. Разбрахме, че караш по-нова кола (15 годишна), с дигитален километраж. УАУ! Велик си, аре дРъпай.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десет километра в час? Тоест ще мога да надбягам всеки преминаващ автомобил. Тези в МВР откачили ли са или просто нямат мозък да намерят алтернативен маршрут за целите си?
111
0
 
7
 
! Отговори
Кур-Капан преди 2 години
Такова ограничение няма дори на паркинг. Да видим сега за кого ше щракне белезника, за злоупотреба с власт и вандалщина със знак B2. Тук има ли полиция? Ако не арестувате и обвините никой за това комплексно престъпление, приемам по презумпция, че живеем в Дивия Запад и ще започна да злоупотребявам със свободията си. Нямам друг избор. И ако не взимате пари и не слушкате, ще ви товаря с физическо насилие, за да олабя напрежението си.
110
3
 
0
 
! Отговори
от 125 преди 2 години
Та викам, моят километраж има разграфено 10км. И винаги показва толкоз независимо колко бързо се движа ха ха ха
109
0
 
6
 
! Отговори
КАТ от засада преди 2 години
Ко ши праими ся? КАТ дебне зад ъгъла, дебне да ви е6нe. Имате деца в колата? Возите баба си? Возите майки с деца? На КАТ не им дреме, ако камерата свирне, слизай и започвай да плащаш на КАТ, отдел Рекетьори.
108
2
 
2
 
! Отговори
ПРАНГИ преди 2 години
ЗНАКА МОЖЕ ДА НЕ Е В СОФИЯ, НО НИЩО НЕ ПРЕЧИ НА РАШКОВ ДА ХЛОПНЕ ПРАНГИТЕ И НА ФАНДЪКОВА, ПОКРАЙ ТОВА КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. С ЕДИН УДАР - ДВА ЗАЕКА.
107
4
 
3
 
! Отговори
ПРАНГИ преди 2 години
До Анонимен - ти твърдиш, че Фъндъкова е невинна, така ли? Укриваш престъпници? Нали знаеш, че укривателството на мафиоти от ранга на Фъндъкова е углавно престъпление. Като набият троен червен картон на Геша, ще плащаш за това, нали си на ясно?
106
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 125: твоята кола може и да има и да намали за 2-5 метра от 60 до 10, но да се надяваме и 40 тонния тир зад теб да успее! Това е абсурдно ограничение на абсурдно място! При спускане под наклон тир рязко да намали от 60 на 10 и после да поддържа тази скорост е опасно защото спирачките му може да откажат! Такова ограничение се слага с плавно намаляне на равен участък, а не при слизане от проход! Там е проблема, в предпоставката за ПТП!
105
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За вас не знам, но моята кола има 10км разграфено на километража, така че, оправяйте се!
104
3
 
8
 
! Отговори
пранги преди 2 години
ПРАНГИ ЗА ФЪНДЪКОВА. СОФИЯ Е ЛЕШ! ЗАТВОР И ПРАНГИ!
103
1
 
9
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 2 години
Ето ви ги видимите резултати от 12 години корупция и мафия. Всичко - ЛЕШ.
102
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 113-та: и какъв контрол е да гледа една фуражка как камиони смазват леки коли? И а си места и начини това да се прави и мястото му не е на спускане от проход където 40 тонна композиция ще види бая зор за 2 метра да намали от 60 на 10 км! Това е трудно намаляне на скорост дори и за скутер!
101
2
 
2
 
! Отговори
ВАРКО ОТ ЖИВНА преди 2 години
НАЙ-СЕРИОЗНО ще ви призова да се вземем всички българи на сериозно, да седнем и да си помислим много, ама мнооого добре, как бихме могли всички ние, като цяло и самостоятелно, да намерим някакъв начин, да правим нещата така, че да спомогнем за това Живко от Варна да живее добре. Мислил съм го много! Според мен най-адекватното нещо е да се съберем всички 5-6 милиона правостоящи и здрави българи в Тракийската Равнина, между Пловдив и Стара Загора. Ще опъним дълги банкетни маси, сипим по ракия.
100
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 113-та: какви то хора? Минно поле! Минираш цялата граница 5 км в дълбочина и просто всяка седмица един екип минава на обход и минира наново където са се опитали да минат. Минните полета са най добрия начин да насочиш хора в желаната от теб посока, а това са граничните пунктове. Малкото заловени на граничните пунктове на изхода на България ги вкарваш в трудови лагери или ги връщаш със самолет в Сирия!