Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
15
 
! Отговори
Започна се. преди 2 години
Рашков не си губи времето. Полицейския рекет вече е в действие. Бяхме го позабравили. На ред са мутрите. Общо взето, комунистическа им работа. Бог да ни пази.
138
1
 
12
 
! Отговори
Бат-Баян преди 2 години
Кики сложи за МВР министър един следовател от Народната милиция. Какви методи на контрол за спазване закона за пътищата искате? Милиционерски. Сега КАТ не се крие зад храстите, слага триногите зад тях, а за съставените актове полицейските началници си раздават бонуси и си обновяват материалната база.
137
2
 
8
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Преди години поставиха стационарна камера и ограничиха скоростта на 50. Още първите дни стана катастрофа, коапто единия намалява, а другия прави багажника му на хармоника. На тоя радар се сещам, че се прибирам от работа и под чаршафа една баба и се подават само краката в лявата лента. Това са глупости. Ние имаме проблем с 50 км/ч ограничение по главен път, какво остава за 10!!!!!!!!!!!
136
1
 
15
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Вчера си пуснах филмче за Мистър Бийн и човека си реши проблема със скоростта и червения светофар, като слезе от МИнито си и почна да го тика. Така със сигурност няма да превиши 5 км/ч скорост. Затова препоръчвам да слезете от колите си и да ги тиакте, Така и така скоростомера отчита над 20 км/ч.
135
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на хранилката! Това, дами и господа, се нарича рекет. 10 км.ч. е бягане. 5 км.ч. е ходене. Да не ги опердаши някой тираджия тия и да осъмнат като замразено месо в някой холандски фризер? Аз съвсем честно си признавам, че ще ги бия с крика от колата. Дреме ми - хулиганство. Да ги черпим ли по една цигарка да изпушат пред парламента? Нещастници скапани!
134
7
 
6
 
! Отговори
...::Б:Р:А:В:О::... преди 2 години
ГЕРБ-аджиите се ненакрадоха. Взеха им магистралите, они излязоха с ново 10.
133
8
 
19
 
! Отговори
Школата ГЕРБ преди 2 години
Нарисувал със спрей 10 на знак B2 и тръгнал да рекетира, ако някой му върже. Типичен гербаджия. За затвора е. това не е безобидно. Рашков трябва да ги арестува тия още утре сабахлем.
132
7
 
11
 
! Отговори
__кво да ти кажа__ преди 2 години
Крадливи гербаджии.
131
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерството на ония алкохолик с 19-те апартамента не си поплюва - знак 10 км/ч на главен път окачен на дърво бие тъпoмера.
130
13
 
4
 
! Отговори
....::: БРАВО :::... преди 2 години
Генерал Радев ще ги постави на място. Това е истински генерал, не като Бойко, с подарено звание. Поръчково. Бутафорно.
129
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрах Румбата, Цъкльо и Канадеца как са решили да върнат 9-те милиарда обратно в бюджета! Всеки шофьор една година по 400 лева фиш всяка седмица и пак ще има за крадене!
128
7
 
1
 
! Отговори
По закон преди 2 години
По закон няма ограничение 60. Има 50. Това, че не те глобяват с 59, не означава, че 60 е ограничението. ***, научи правилника. Цървyл
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо просто не им подхвърлиш 20 лева на фуражките и въпросът приключва?
126
2
 
2
 
! Отговори
60км/ч преди 2 години
До Бокич - ей слабоумник, какво е това ограничение 60? Ти возил ли си се в моторно превозно средство някога през живота си?
125
6
 
2
 
! Отговори
Румен Велики преди 2 години
Ако не бяхме под управлението на Румен Радев, нямаше и да се чуе за това. Севда щеше да е наредила на всичките *** да си "траят".
124
5
 
2
 
! Отговори
Бокич преди 2 години
До АнонименТи четеш ли статията? Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как точно ще си вземете глобата, че не се сещам. Смешници
122
0
 
12
 
! Отговори
КАТ преди 2 години
КАТ искат българските граждани да умрат на пътя. Ако влезеш с 50 в ограничение 10, трябва да набиеш аварийни спирачки, ако не се удариш в ТИР или дърво, си късметлия и трябва да си правиш курбан на тази дата.
121
0
 
17
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Отива един полицак при шефа си "Шефе, каня те на сватба, женя сина!" "Ще дойда разбира се, ето и сватбения подарък" - и му подхвърля ключовете на едно X7. "Айде бе, шефе, това не е сериозно! Син женя, не е шега!" "Добре, добре!" - и подхвърля ключовете за мезонет. "Ама ще така бе, шефе?! Единствен син е това, а ти някакъв си мезонет даряваш.." "Ех, какво да те правя... Амо само за три дена, да знеш!" - и му подхърля един знак "Максимална скорост 10 км/час"
120
0
 
13
 
! Отговори
Ани Салич преди 2 години
И после психично нестабилната Ана Салич ни призовава от телевизора да уважаваме полицаите. Е как да го уважаваш това нещастно същество? То ти мисли само злото, иска да катастрофираш, прави собствени знаци при недвусмислени, ясно дефинирани пътни регулации. Това е за затвора братче. Който му пусне фира на това, трябва да иде в ада. И знаете ли какво? Според мен има Господ и той гледа! Тези хора рано или късно наистина отиват в Ада. Поне това съм забелязал.