Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
196 иваЕло с клошари преди 2 години
не съм запознат....твоята експертиза се признава.
158
0
 
23
 
! Отговори
Ивайло Панов преди 2 години
Този знак няма нищо общо с правилно поставяне, и къде са другите знаци, за постепенно намаляване на скоростта? Този знак все едно КЛОШАРИ са го поставили, ама те българските полюцаи са половината и без това с такова мислене, като на просяци!!!! Както са поставили и знакът.
157
0
 
9
 
! Отговори
Ивайло Панов преди 2 години
До Аз 174Не им обяснявай човек, те не са на такова ниво, че да го разберат. Пункта на границата прилича на отстрелян със сачми за едър дивеч, а отношението е като към престъпници. Отсреща сърбите ако не друго, поне са добронамерени, дори може разговор да завържеш...
156
4
 
3
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Тия тоалетни дето ги имам, няма сам да ги чистя.
155
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малко му е глобата.
154
6
 
2
 
! Отговори
ганЮ на гурбет преди 2 години
в Швейцария отишъл, но и там "намерил" проблемите им....пфу.
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дори в швейцария приходите от глоби се бюджетират, поставят ги не там където ще намалят произшествията а където ще има най много глобички. та *** ли нема да бижетира. полицейския шеф с нова служебна таратайка да вози либовниците на щат, обикновените фурашки с по една туба бензин за у дома че глей кви станаха цените. да живее републиката и нейният проход.
152
6
 
0
 
! Отговори
докт0ре не се преди 2 години
занимавай с неща,които НЕ разбираш.
151
0
 
22
 
! Отговори
Д-р Челинджър преди 2 години
10 км в час? Този който го е сложил това ограничение трябва да го уволнят незабавно, кр. ет. ен. ... Костенурките се придвижват по бързо.
150
0
 
7
 
! Отговори
182 очевидно е че преди 2 години
си пришълец от......блатата може би, където знаци липсват.
149
4
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
183, по скоро бг простотия сър.
148
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицейщина, сър !!!!!!!!!!!!!!!!!
147
12
 
7
 
! Отговори
ганЮ не видял преди 2 години
знака и получил наказателен фиш.....миХуя ли ми гледаш, когато управляваш автомобил.....а това дали е правилно или не ограничението е друга тема.
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То комунизма, дрога, тероризъм от Изток идва. Виж Русия. . От Запад идва долара, еврото, ред и правила,
145
4
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Най-добре е да слезеш и да си буташ колата, да не би случайно да нарушиш ограничението :))) Ама така е в абсурдната държава на Фигуранта. Още много безумни неща ще видим от него
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То нали Цялата ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ е само с МВР съгласувана. Такава приказка" рибата мерише от главата" се отнася за България не за Европа Тая Местна Власт има ли я в тоя край.?
143
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Идете да видите какво става на влизане от Сърбия - хиляди километри път идващ от европа, само магистрали и вижте на входа на Бг какво става - срам и позор братко, кално блато, изпочупен разпадащ се граничен пункт, направо все едно в катун влизаш...
142
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"СЪГЛАСУВАНО С МВР" та това сериозно ли е.Като ги знам в 1 МВР София, какви работят. Какво ли остава в тоя дивашки край , какво има.!
141
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
После защо имало толкова много жертви по пътищата, ами заради такива типично български изпълнения, които не се срещат в друга страна от ес, та даже и в Африка сигурно ги няма...
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хранилка, сър.