Бивш социален министър: Нужен е анализ на осигурителната система

Социалният министър Георги Гьоков се срещна с предшествениците си
17 фев 2022 13:19, Ния Христова
22
 
Социалният министър Георги Гьоков се срещна с предшествениците си, за да обсъди идеи за развитие на пенсионната система.
 
"За всички нас тази среща е знак, че се търси експертиза. Независимо от политическата окраска, министрите на труда винаги са били експерти. Това беше целта на срещата - да се потърси експертно мнение на хора, които са били част от тази система", коментира председателят на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR. 
 
"Ние имаме през целия демократичен преход изключително ниски пенсии. Решенията, които трябва да се вземат, категорично не трябва да бъдат само обосновани на финансови анализи, а да се стъпи на един по-широк анализ и да се гледа цялата осигурителна система. Всички ние се обединихме около мнението, че когато става въпрос за някакви по-сериозни промени в пенсионния модел, трябва да бъдат добре анализирани", обясни Русинова.
 
"Осигурителната и пенсионната система трябва да бъдат разграничени от социалното подпомагане и да се търсят други инструменти за подкрепа на хората в тези трудни времена. Трудно е да се говори за справедлива формула на плащанията на пенсиите, защото не само пенсионерите, но и всички хора в момента усещат несправедливост заради инфлацията и високите цени. Не трябва да забравяме, че нашата пенсионна система е базирана на два принципа - солидарност и принос", поясни Русинова.
 
Тя изтъкна, че държавата трябва да осигури ресурс за възрастните хора, които са с много ниски доходи. 
 
"Справянето с това хора да не живеят в недоимък е наистина ангажимент на социалната държава. Оттук нататък, когато говорим за осигурителна система, не трябва да забравяме, че тя се крепи на работещите. Трябва да се гледа каква е осигурителната тежест и как тя се синхронизира с данъчната система. Все още един работещ издържа около двама пенсионери. Трябва да се мисли какво трябва да се направи от гледна точка на инвестиции в образование, така че работещите хора да имат по-високи доходи", каза още Русинова. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
На НОИ са нужни пари, които към момента са недостатъчни, а не безполезни анализи.
18
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер с таван преди 2 години
Защо има таван на пенсиите? Това е безсрамие, гнусотия.
17
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Тия се чудят, как още да намалят пенсиите на хората. Безсрамници.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Размерът на пенсиите трябва да е такъв, че работещите да виждат смисъл да се осигуряват на по-големи суми. Това означава, че размерът на пенсията трябва да зависи само от стажа и личния коефициент, който се изчислява според размера на осигурителните вноски. Сегашната система изравнява всички пенсии с минималната пенсия след достатъчно дълъг период от време, а някои пенсии са на минималната още в момента на отпускането им. Това обезмисля осигуряването.
15
1
 
4
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
Решението е едно и всички го знаят - ежегодно преизчисляване на всички пенсии с последния наличен среден осигурителен доход за 12 месеца. Разбира се социалните плащания не са пенсии и трябва да са отделно.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осигурителната система си осигурява цялата пенсия сега. Друг е въпросът, че социални помощи ги наричат пенсии. Примерно минималната пенсия е сума от две неща - изчислената пенсия и социална помощ до размера на минималната пенсия. Сега минималната е 370 лева и ако изчислената пенсия е 70 лева, още 300 лева е социална помощ. Заради добавката за Ковид-19, даже е повече
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки трябва да получава половн пенсия за половината принос, който дава. Половината пенсия не е принос на осигуряващия се. Половината пенсия се дава като социална помощ от държавата. Принос няма на бизнеса и работещите към социалната система. Държавата има принос към пенсионерите. Ако всеки иска своя принос, пенсията му ще е наполовина, колкото е плащал като принос.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш да пасеш овцете
11
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Решението не е сложно. Ежегодно преизчисляване на всички пенсии и премахване на минималната и максималната пенсия. С други думи, всеки да получава според осигурителните си вноски и стажа, което е огромен стимул работещите да се осигуряват на реалните си доходи. Сега всичко е наобратно .
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осигурителната система осигурява половината от пенсиите сега. Другата половина се дава като социална помощ от държавния бюджет на всеки пенсионер. Всички пенсионери са на социална помощ от държавата, защото бизнесът не иска да плаща достатъчни осигуровки за осигурителна система. Бизнесът иска държавата да плаща социални помощи за още половин пенсия. Тоест, всички пенсионери са на социална помощ от държавата. приносът на осигуряващите се е недостатъчен за техните пенсии.
9
3
 
8
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Като слагате тавани, сложете и на своите пенсии таван. Какво е това - за едни има за други нема, тези без тавана да не са с двоен ***? А защо не сложите таван на заплатите, заплащани от държавния бюджет? - логиката е същата. Намърдали се калинки и калинчовци във всякакви бордове с по 10 - 20 бона заплата и се късат от нищоправене. Сложете примерно 5000 лв таван на заплататите от бюджета, включително и на вашите в парламента. Така или иначе сте на заплата и пенсия, че и бонус далавера за някои
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Думата "анализ" вече влезе в народния фолклор.
7
1
 
9
 
! Отговори
Моби дик преди 2 години
Крайно време е да се сложи някакъв ред не може един човек 40 години да си плащат чинно осигуровките на висока заплата да му слагат таван на пенсията без право да му се увеличава а на другия тарикат който се прави на луд взима висока заплата не плаща осигуровки а пенсията му се увеличава процентно всяка година накрая така ще стане че ще стигне моята
6
2
 
5
 
! Отговори
счет преди 2 години
С тоз кодекс дето обслужва 40 вида осигурени, създаден така за да поддържа заетост на избягалите от село за да не копат тръните, лете да стоят на сянка, а зиме на топло в канцелариите на НОИ - пенсионерите никога няма и да имат шанс. С какво са различни учителки, балерини и моряци от останалите аз не знам, но има три категории труд и могат да наместят всички тез 40 вида осигурени в тях. И без това тока е убийствено скъп за бизнеса, самият който е основен източник на социалните плащания.
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига квичене! Времето е ваше и свободата оставя съдбата ви във вашите ръце! Запретнете ръкави и станете богати!
4
1
 
8
 
! Отговори
Това го знаем преди 2 години
Каквото и да анализирате, фактите показват: най-ниски пенсии и заплати, най-хаотично и неефективно здравеопазване, образование и съдебна система смехотворни, храните скъпи и отровни. Агенцийки, министерства, раздута администрация и бюрокрация под път и над път.А може да не е така, ама приоритетите на ООправниците са други.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези анализи. Повече от ясно е, че с ниски доходи, никой не може да живее нормално! Социалните пенсии и другите подпомагания трябва да са за сметка на държавния бюджет, това само се говори, но не се прави. Ковид реформата съкрати значително ползвателите на пенсионната система - къде отиват спестените пари? А да, за строежа на бъдещите магистрали и за полетите до Марс, и за депутатските заплати, естествено.Каква справедливост след 30 години грабеж бълнувате...
2
1
 
13
 
! Отговори
Без пенсия преди 2 години
България е с най -ниски пенсии и минимална заплата . Най -ниско качество на транспорт и пътища и храната от внос, което показва качеството на управниците ни.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой ще анализира? синдикалните лидери,Нейков..затова сме на туй дередже