Лекар: Трябва да се научим да живеем с COVID, той е тук

Експерт: Реформата с личните лекари по-скоро е рискова
1 апр 2022 23:00, Елка Василева
65
Лекар: Трябва да се научим да живеем с COVID, той е тук
Снимка: архив, БГНЕС

"Трябва да се научим да живеем с COVID, защото той е тук", заяви пред БНР д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар.

"Аз ще продължа да изисквам в кабинета ми да се влиза с правилно поставена маска, защото си циркулират всички останали респираторни вируси, не само COVID. Това е една предпазна мярка от заразяване както на здравния персонал, който ви преглежда, така и на вас самите. От друга страна не можем да задължим хората, така че честно казано с този пожелателен характер очакваме да има и конфликтни ситуации в кабинетите, тъй като голата истина е, че въпреки извънредната противоепидемична ситуация и наложените мерки, те не се спазваха у нас", каза лекарят.

Още по темата
"До миналата седмица в моята практика имаше тенденция за намаляване, но от понеделник към днешна дата имам около 60 ново диагностицирани пациенти, което никак не е малко", добави още д-р Спасов.

Във връзка с предложените промени относно работата на личните лекари д-р Спасов коментира: "Ние не сме обидени. Ние не се притесняваме за нашето бъдеще, защото за всеки един лекар винаги ще има работа. Проблемът е, че здравна реформа се провежда от 1998 година, не е от сега. Това, което ни обижда, е, че хора, които предлагат идеи, би следвало да познават как работи системата, би следвало да говорят с правилните термини, а не да хвърлят просто едни идеи в бъдещето".

"По време на криза реформата с личните лекари по-скоро е рискова, защото едно такова действие ангажира не малка част от представителите на медицинското съсловие, а именно общопрактикуващите лекари, които са свързани с всички български граждани", каза от своя страна здравният икономист Аркади Шарков.

"Всякакъв тип подобни действия първо следва да се обсъдят с гилдията и после чак на база на тези преговори да се премине към действие, което е в аванс. Може да наблюдаваме и представителя на общопрактикуващите лекари до какъв ефект ще доведе, защото това не е един глас, сигурен съм, че подобен тип гласове на опозиция срещу подобен тип решения ще се чуят и трябва да бъде направено едно общо и по-голямо проучване сред мнението на общопрактикуващите лекари", каза Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
6
 
! Отговори
Възмездие преди 2 години
Продажните лекари да им се натъпчат устите с маски докато спрат да говорят глупости и да дишат въздуха на нормалните хора!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не взеха поне малко опит от запада? Чувствам се два века назад, като видя опашката пред кабинета.
39
2
 
11
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
пореден платен убиец в бяла престилка..
38
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 години
отдавна в България цените изпреварват доходите,но сега е страшно хората макар и търпеливи имат някакъв праг, който скоро ще бъде достигнат
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има прекалено много алчни и непочтени лекари които използват пациентите за да ги доят като свещени крави. Трябва да се набляга не на лечението а на предпазването от болести. Така че пазете си сами здравето и не се доверявайте лековерно.
36
1
 
17
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Срамно и скандално е ,че има такива алчни лъжливи и нагли същества положили /съмнявам се!/ Хипократовата клетва!!!! Време е за издигане и на бесилки по улиците както в древен Рим!
35
0
 
3
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
... Къде е...
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натяга се да дипли и да се упражнява в от тъ пи по-тъ пи постановки за вечни маски и вечен ковид. Непременно му ясно какви ги дъвче но дипленето му е изпило брдния акъл и човечецът иска да се наложи лъжата и да се заглушава нормалността на мисленето. Дали ще двикнем да живеем в лъжата на вле чу ги те? Или?
33
3
 
18
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Абе помните ли навремето едни лепенки на носа дето се бяха появили? Футболистите много ги носеха щото уж дишали по-добре с тях. Представяте ли си утре един такъв олигоффрен като тоя доктор да задължи пациентите си да влизат в кабинета му само с лепенка на носа? Бойкот му е майката! Докато не им дойде акъла в главата на тези залитащи по модни тенденции антидоктори!
32
4
 
18
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Кой си ти че ще изискваш бе, престилка? Преди 3 години що не изискваше? Да не би да не е имало респираторни вируси? Или тогава другарите китайци още не бяха въвели тяхната си мода?
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не му влизайте в кабинета. Желаещи да ви лекуват и без маски един куп. Най- добре платени в България са айти специалистите и лекарите. При 710 минимална, те получават десет пъти по- вече, благодарение точно на броят пациенти. Реват, че измамата лъсна и всичко свърши. И няма даже безнаказано.
30
2
 
20
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
С тези правилно поставени/ненужни/ маски, "диктор" Миро Спасов ще загуби много клиенти.......
29
2
 
27
 
! Отговори
Логично мислещ преди 2 години
Докторът казва : "...голата истина е, че мерките не се спазваха в България..."На запад спазваха мерките и се ваксинираха яко, сега са по-зле от нас.Няма ли кой да каже, че Царят е гол.Очеизвадно в България измират много хора, не от "страшния" вирус, а от лошия живот, беднотията, калпавото здравеопазване, липсата на профилактика.Пандемията бе съшита с бели конци в световен план, за да оправдаят голямото ограбване на инфлацията и властите да си избиват комплексите над населението.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато обявиха ковид пандемията бях на почивка и се тъпчехме 7 човека в асансьора, та го пипнах. Еми за 2 дена ми мина. Много шум за нищо.
27
2
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Като си загуби повече от 50% от клиентите,заради маските ще го видя каква песен ще пее.
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид е само една настинка. Нищо повече
25
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера слушам новини и лекарите били притеснени, че мерките отпадат. И за какво мислите? Не, че народа ще почне масово да боледума. За хилядата си лева надбавки били притеснени. че може да им ги земат Х,а сега!
24
5
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Дядо ми преди 1944г е произвеждал КОНОП на българска земя. Идва Стефка, С"е"РЕ, Сутрин Рано - СССР изземва земите от българския народ, прави Колхозите-ТКЗС-та, въвежда Петролните продукции и сега цялата българска земя е залята от петролни пластмаси и отпадъци, които не могат да се затрият с хилядолетия. Пластмаса и дрехи от коноп като ги поставиш под земята за една година изчезват.
23
3
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
до 34 ... криптовалутата е временна мухоморка за мозъчните клетки, използувата като преходно време за цялостна смяна на Петролните Технологии и замяна със хилядолетната технология - на КОНОПА От коноп се произвеждат над 40,000 различни продукта - дрехи, пластмаси, храна, горива, лекарства, Батериите направени от конопени нано частици имат 10 пъти по-голям капацитет от литиевите батерии. В момента се преустройва цялото пройзводство на ел коли. Карусерията и акумулаторите ще са от КОНОП!
22
2
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Китайците не само че няма да спасят света, но ще го затрият! Ако разбира се нещата продължават така! Когато бях ученик Китайците бяха едва 600 милиона. Сега 25 години по-късно са 1,5 милиарда?! Та това не може да продължава така! Тази планета е твърде малка за да изхрани толкова много плъхове... Все по-актуална ще става теорията на абата Малтус!