Птицевъди пред фалит заради скъпия ток и фуражи

Цените на яйцата скочиха двойно
10 апр 2022 23:30, Красимир Ангелов
100

По-ниско ДДС за храните и помощ от държавата искат птицевъди. През последните месеци от бранша изнемогват. В същото време в магазините цените на яйцата скочиха двойно две седмици преди Великден.

За птицевъдите най-сериозният проблем в момента са високите цени на тока и на фуража.   

"Цената на яйцето се увеличи, но това е минимално, което не покрива увеличението на храната, най-вече издръжката на животните, след това и заплатите на хората, няма начин вдигнахме ги и пак сме, уж с по-скъпо яйце. Пак сме на ръба на оцеляването", посочи собственикът на птицеферма Васил Димитров.    

В момента цената на яйцето на пазара на едро е между 22 и 24 стотинки, при цена на зърното от над 60 стотинки за килограм.

"При цена на зърното 30-32 стотинки, беше 17-19 стотинки, може да си направите сметка какво е увеличението на едно и какво е на другото. В последно време не смятаме нищо, защото ни боли главата, тръгнем ли да смятаме цена на яйце, фуражи, по-добре да не смятаме", допълни Васил Димитров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От сдружението на птицевъдите очакват подкрепа от държавата към сектора и настояват да се намали ДДС-то на храните, за да се осигури глътка въздух за бизнеса. Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов правителството трябва да предприеме крачки към осигуряване на фуражния баланс.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Защо мен трябва да ме вълнува, че някой не може да си управлява бизнеса? Ами да фалират. Ей я трудовата борса, и обещетения си има за безработица и т.н. Фалира, преосмисля нещата и започва нов бизнес. Къде е драмата? А точно пък пилешко и яйца има да ни заринат държавата.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мхъм... Какви заплати? Всичко е машини при птичарите. На смяна имат по 2-3 работници. Виждал ли си колите им, имотите им? Цели фамилии тънат в лукс.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Пред фалит били! Цената на пилешкото скочи двойно. Надуха цената на яйцата още преди месец. Птичарите са едни от най- богатите. Питайте Пилето! И сега пак за пари реват.
70
5
 
1
 
! Отговори
Мхъм... преди 2 години
До уточнениеПърво ,една кокошка не снася всеки ден...но всеки ден яде около 120 гр.Второ ,цената на един килограм фураж вече гони 90 стотинки.При 54 ст.миналата година . Трето -освен фураж има и ел.енергия,заплати,опаковъчни материали и прочее. Яйце категория Л-26 ст.,категория М -24 ст. на едро е нормално.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще вдигнат двойно. Все пак идва празник, в чужбина цените не мърдат но в kleta maika Balgariq нещата са в криза - няма как. Корона, война.. Опа, коронката вече не е на мода, еми дорбе остава войната. Та, война ала бала....
68
0
 
10
 
! Отговори
da преди 2 години
Айде пак балкански номера, като се зададе празник и производителите все са пред фалит и за да не фалират вдигат цените двойно.Ай сиктир,като не ви изнася с яйцата,хвърляйте ги,ще купуваме македонски и турски. Дребни тарикати.
67
0
 
2
 
! Отговори
Комуновируса преди 2 години
Имам нужда от пари, пенсията ми Асен я стопи, съпругата на Жоро Кадиев изнася ток на поразия, машините на фирмата ми хванаха корозия, мятаха евтини яйца на площада, сега за тях ще се редят пред полската Рада, цената на парното космическа, чака ни следваща зима арктическа.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами па да ги пуснат малко тия пилета на слънце и на трева. То беше лесно да го завреш на лампа и топло в клетката и да го доиш животното на макс.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кои са тия? Оууу сетих се. Г-н Пилето от Ст. Загора, който подаряваше на Боко плеймейтки за 5000лв, кюлчета с неговия лик и му ближеше топките? Осмърдя Ст. Загора с фермата си за норки и сега като ги забраниха почва да реве. Да фалират. Минаваме на свинско
64
0
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Всичко се повиши двойно и тройно, а чета че инфлацията била 10%.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споко, ще изтеглим нов кредит и всичко ще се оправи, до следващата есен
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите на празен стомах и на тъмно: Всеки момент Русия ще падне!
61
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Ваньо преди 2 години
Другаруването с ес и крав.ария и враждата с Русия водят до фалити и бедност в БГ. Ние сме просто една колония на запада
60
4
 
7
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Създадох с юмруче множество жадна за власт и служби ***,която ще движи турбините на семейните си ВЕЦ ове и соларни, ще перка със скъпи джипове за по 300 Хил. по дупките на Комитова и Гроздана за да гуляе по хотелите си на черноморието и беломорието. Да ви е честита "промяната" , драги сънародници,ха-ха-ха-ха.
59
1
 
9
 
! Отговори
Пичевъд преди 2 години
Да пускат пилетата и кокошките да кълват тревица.......
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
готвят ни :)
57
5
 
7
 
! Отговори
А дано преди 2 години
Фалирайте та да дойдат по евтини яйца.
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправдания за да направят кората яйца 20 лв за Великден. Защо в съседни страни в магазините хранителните продукти не мърдат?! Отворете големите хранителни вериги, които ги има и примерно в Гърмия и вижте цените. Там не са мръднали. В България всичко е спекула!
55
1
 
14
 
! Отговори
Бико преди 2 години
Повтаряйте зомбирани от Бабикянци и и хаджигеновци "кюлчета и чекмеджета" и ще станете по-богати на мизерия.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дизела е 3,20 лв.