Повече българи се гласят за ваканция, но тя ще е по-скъпа с поне 20%

30% скок в записванията за почивка на българите сравнено с 2021 г.
26 май 2022 17:30, Анисия Иванова
79
Повече българи се гласят за ваканция, но тя ще е по-скъпа с поне 20%
Снимка: БГНЕС

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто. В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

30% е ръстът в записванията за ваканции на българите в сравнение с миналата година.

Заради икономическата несигурност резервациите се правят в последния момент, посочва Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Пред БНР тя обясни на какво се дължи поскъпването на туристическите пакети:

"Горивата са основен фактор, защото те влияят върху цената на хотелския продукт, която има основен дял при пакетите. Същото е при самолетните билети, които са поскъпнали. В зависимост от дестинацията авиокомпаниите вдигат цената на самолетния билет с до 20% заради горивната такса. Хотелът заедно със самолетния билет формират около 80% от стойността на целия пакет и няма как това да не се отрази върху пакетната цена. От друга страна всички консумативи и суровини поскъпнаха, включително не на последно място и трудът, а в туризма човешкият фактор е незаменим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е 8лв наливна бира директно на кзп нап и прочие звънкай. Значи бармана взима 20лв час сервирьора 15лв час готвача 40лв час в таз кръчма
35
0
 
16
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Значи да не съм видял статия ,че сезона е зле помощи ала бала!!!
34
0
 
19
 
! Отговори
До хах преди 1 година
То вече на много места е по-евтино от Софето. Преди седмица бях в някаква невзрачна кръчма в кв. Лозенец, бирата почваше от 8 кинта наливната. В Квартала е същото. За храната не искам да говоря. Във Виена баш на центъра е по евтино, там бирата е 3,5 евро. В Германия 3-3,5. Прага център 2,5 евро
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морето Бг е зле . Може някой да се излъже който има възможност в гърция а другите с по голяма пара италия,франция,испания и извън европа.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците по големи двбили и от укрите пак ние сме топа царете на мизерията.Възраждане във сочи да ходят не на запад
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тя така наречената "леглова база" е порутена от укрите , сега ще трябват основни ремонти да се правят ( те дори и крушките от лампите отмъквали ) и трябва милите хотелиери да си ги набавят от стадото ( но без мен, аз съм в Италия това лято )
30
0
 
26
 
! Отговори
Парадокс преди 1 година
Цените високи-заведенията препълнени. Цените на горивата високи-задръстванията са още по-големи. Цените на имотите са в небесата- масово се купува. Май сме страната на обратната пазарна логика. В нормалните страни, когато населението установи, че искат да го изгърбят От даден сектор просто спират да купуват за известно време съответната стока. И като наближи опастността от фалит съотв търговец се замисля дали да продължава експеримента
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е Кире да им оправя сезона ще се разходи до Лозенец да апне некое кебапче дет стария Петко ще фърли на скарата после малко Корал .. ние сбираме паре за парно и ако остане за леб
28
0
 
12
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Много забавно-държавата намали до минимум концесионните такси за плажовете, подпомага с мерки 60/40, намалено ддс .. за Алкохол.. само и само хотели и заведения да са ок. Тези пари идват Пт платените данъци на хората и бизнеса. Миналата година ревнаха защо нямало помощи като в Германия? Ами плащайте си всички данъци без Да криете оборот и осигуровки. Сега пак ще смъкват 10кожи от клиентите. Цени на чадъри, шезлонги и заведения са в небесата. Ама като няма кой да спре да посещава поне за месец
27
1
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 година
По скъпо, пък се записвали повече.Няма логика, освен ако не са решили да даряват за украинците.
26
0
 
10
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Ум царува,ум робува,ум патки пасе а наесен с песен едни по барикадите други терминал 2!Прав бил Шекспир,че като се родим плачеме,защото сме стъпили на голямата сцена на глупците!
25
1
 
10
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Ходя за не повече от два дена...Морето е убийство...Иначе съм балканджия...елате ме вижте в Родопите как си прекарвам лятото на палатка 3 седмици.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година Мадейра края на юни до средата на юли за опресняване на португалския ми! Пък и цените им са нормални т.е. даже по ниски от България в северната част! Югът е за ба лъ ците!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как така за българите ще е 120 лв. ( минимум) а украйнците са за 15 лв олл инклузив ?!каква е тази дискриминация спрямо българите ?
22
0
 
11
 
! Отговори
Бургазлия преди 1 година
И тази година съм в Гърция на море.
21
0
 
13
 
! Отговори
1-n преди 1 година
Хаха, роден мутрохотелиер че яде песък от лакомия, уфсите за дране свършиха
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-високи цени и екс.кременти в морето+чалга, как да не отидеш
19
0
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"От друга страна всички консумативи и суровини поскъпнаха, включително не на последно място и трудът, а в туризма човешкият фактор е незаменим" === Да не би да искат да ми кажат, че са качили заплатите на персонала :)))))) Айде бе, вие съвсем за балъци ни взехте :)))))))))
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
повече българи няма да почиват това лято! благодарим на управляващите, че ни върнаха в 1-ви клас
17
1
 
18
 
! Отговори
ааа не бе преди 1 година
Нищо, поне ни обещаха по 25 стинки намаление на горивото!